1)Τι είναι το αμάλγαμα, το υλικό που χρησιμοποιείται στα μαύρα σφραγίσματα;
Το οδοντιατρικό αμάλγαμα είναι ένα κράμα υδραργύρου με άργυρο, κασσίτερο, χαλκό, ψευδάργυρο ή και με άλλα μέταλλα, πολύτιμα ή όχι, και χρησιμοποιείται στην Οδοντιατρική (όχι τόσο συχνά πια) για την πραγματοποίηση εμφράξεων (Σφραγισμάτων) και είναι το υλικό που απομακρύνετε στην Αλλαγή μαύρων σφραγισμάτων.
2) Γιατί απαγορευτήκαν τα μαύρα σφραγίσματα και η χρήση του αμαλγάματος από την Ε.Ε; Έχουν απαγορευτεί και σε άλλες χώρες;
Τα μαύρα σφραγίσματα καταργήθηκαν γιατί ουσιαστικά είναι τοξικά. Έχουν γίνει αρκετά πειράματα στα οποία τα πειραματόζωα εκδήλωσαν αρκετές βλάβες οι οποίες οφείλονταν στα αμαλγάματα. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι ο ομαλός λειχήνας παρουσία πολλών εμφράξεων αμαλγάματος επιδεινώνεται και αρκετές φορές είναι αυτά τα σφραγίσματα που ευθύνονται για την εμφάνισή του. Γενικότερα, το αμάγαλμα είναι ένα ιδιαίτερα μολυσματικό υλικό για το περιβάλλον και για τον υδροφόρο ορίζοντα. Στην Αμερική δεν έχουν ακριβώς απαγορευτεί αυτά τα σφραγίσματα… αλλά το ανώτατο επιτρεπτό όριο είναι 4 σφραγίσματα σε κάθε στοματική κοιλότητα.
3) Εάν αφήσω τα μαύρα σφραγίσματα στο στόμα μου κινδυνεύω από κάτι;
Τα μαύρα σφραγίσματα ευθύνονται για την εμφάνιση γαλβανικών ρευμάτων και ομαλού λειχήνα. Ο ομαλός λειχήνας αποτελεί προκαρκινική βλάβη η οποία χρειάζεται στενή παρακολούθηση και ίσως και φαρμακευτική αγωγή.
4) Διάβασα ότι ειδικά για παιδιά κάτω των 15, εγκύους και θηλάζουσες θα πρέπει να αποφεύγονται τα μαύρα σφραγίσματα, γιατί;
Και οι τρεις παραπάνω αναφερόμενες ομάδες αποτελούνται από «ευπαθή» άτομα και διαβάζοντας όλα τα παραπάνω μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε για ποιό λόγο πρέπει να αποφεύγονται.
5) Πότε πρέπει να αλλάζουμε τα μαύρα σφραγίσματα;
Εάν ακολουθήσουμε τις οδηγίες της ADA (αμερικάνικη οδοντιατρική κοινότητα) όταν έχουμε πάνω από 4 σφραγίσματα αμαλγάματος στο στόμα μας θα πρέπει να τα αντικαθιστούμε με σφραγίσματα ρητίνης. Φυσικά θα πρέπει να αλλάζονται όταν έχουν τερηδονισμένα ή σπασμένα όρια.
Video με την διαδικασία αλλαγής μαύρων σφραγισμάτων με λεύκα ρητίνης:
6) Μπορούμε να αλλάξουμε όλα τα μαύρα σφραγίσματα , σε όποιο δόντι και εάν είναι;
Πάντα μπορούμε να αλλάξουμε ένα μαύρο σφράγισμα σε όποιο δόντι και αν βρίσκεται απλά κάποιες φορές (όταν το αρχικό σφράγισμα είναι ιδιαίτερα βαθύ) υπάρχει κίνδυνος το δόντι αυτό να χρειαστεί απονεύρωση.
7)Πότε δεν πρέπει να τα αλλάξουμε;
Όταν είναι σαφές από τον ακτινογραφικό έλεγχο ότι θα χρειαστεί απονεύρωση και δεν είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο!
8) Τι κίνδυνοι υπάρχουν από την αλλαγή των μαύρων σφραγισμάτων;
Ο πιο συχνός κίνδυνος είναι η αναγκαιότητα ενδοδοντικής θεραπείας μετά την αλλαγή του σφραγίσματος.
9) Είναι τα λευκά σφραγίσματα το ίδιο ανθεκτικά όσο τα μαύρα;
Παλαιότερα υπήρχε μια καχυποψία απέναντι στα λευκά σφραγίσματα πλέον όμως έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ και είναι πολύ ανθεκτικά.
10) Ποια τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των λευκών σφραγισμάτων και μαύρων αντίστοιχα;
Θεωρητικά το βασικό πλεονέκτημα των μαύρων σφραγισμάτων είναι ότι μπορούν να γίνουν και σε περιπτώσεις που η πλήρης απομόνωση του δοντιού δεν είναι ικανή, δηλαδή μπορούν να γίνουν παρουσία μικρής ποσότητας σάλιου ή αίματος. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα στα μαύρα σφραγίσματα μιας και είμαι υπέρμαχος των λευκών και μόνο.
11) Αν έχω κάνει απονεύρωση και μετα μαύρο σφράγισμα σε ένα δόντι, μπορώ να το αλλάξω με λευκό σφράγισμα;
Φυσικά! Μπορείτε να το αλλάξετε με λευκό σφράγισμα όπου είναι εφικτό ή να τοποθετήσετε μια θήκη δοντιού για ακόμη μεγαλύτερη προστασία του δοντιού.
Sources / Πήγες
https://www.ada.org/en/resources/research/science-and-research-institute/oral-health-topics/amalgam
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3388771/
http://ec.europa.eu/health/ph_risk/committees/04_scenihr/docs/scenihr_o_016.pdf
https://cen.acs.org/articles/93/web/2015/09/New-Dental-Material-Resists-Degradation.html
The video was filmed by Luiz Fernando D’Altoé
Photos: Wikipedia free license