Διαβήτης και οδοντιατρική
Η σοβαρότερη νόσος των ούλων ονομάζεται περιοδοντίτιδα. Σε αυτό το στάδιο τα ούλα απομακρύνονται από τη θέση τους, με αποτέλεσμα να απογυμνώνονται οι ρίζες των δοντιών. Θύλακοι κάνουν την εμφάνισή τους στα περισσότερα δόντια και έτσι όλο και περισσότερη μικροβιακή πλάκα συσσωρεύεται ανάμεσα στην επιφάνεια των ριζών και των ούλων. Εάν αυτή η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η φλεγμονή εξελίσσεται με αποτέλεσμα βαθμιαία να καταστρέφεται το οστό περιμετρικά των προσβεβλημένων δοντιών. Έτσι τα προσβεβλημένα δόντια σιγά σιγά αποκτούν κινητικότητα και τελικά πέφτουν ή χρειάζονται εξαγωγή λόγω της μεγάλης κινητικότητάς τους. Οπώς βλέπετε Διαβήτης και οδοντιατρική συνυπάρχουν.
Υπάρχει κάποια συσχέτιση ανάμεσα στο διαβήτη και τις νόσους των ούλων;
Διαβήτης και οδοντιατρική, πλέον έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει σαφής αλληλεπίδραση ανάμεσα στο διαβήτη και στις νόσους των ούλων. Έρευνες έχουν δείξει ότι πολύ συχνά ασθενείς με διαβήτη εμφανίζουν κάποια από τις νόσους των ούλων, όπως δυστυχώς και κάποιες άλλες καρδιακές νόσους. Επίσης, είναι πλέον σαφές ότι η σχέση των δύο νόσων είναι αμφίδρομη! Είναι γνωστό ότι η μια νόσος μπορεί να επηρεάσει και να απορυθμίσει την άλλη. Επιπροσθέτως, οι διαβητικοί έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες από τα υγιεί άτομα να εμφανίσουν έτσι κι αλλιώς ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα. Είναι πιο επιρρεπής στην εμφάνιση τέτοιων νόσων διότι γενικότερα διαθέτουν μειωμένη αντίσταση στις μολύνσεις και τις φλεγμονές από βακτήρια.
Εάν πάσχω από διαβήτη σημαίνει ότι κινδυνεύω να εμφανίσω σοβαρά οδοντιατρικά προβλήματα;
Εάν τα επίπεδα της γλυκόζης σας στο αίμα δεν είναι φυσιολογικά και γενικά δεν είστε καλά ρυθμισμένοι (γλυκοζυλιωμένη πάνω από 7) έχετε αρκετές πιθανότητες εμφάνισης κάποιας νόσου των ούλων ή απώλειας δοντιών σε σχέση με άτομα που δεν πάσχουν από διαβήτη. Έτσι, όπως όλες οι μολύνσεις, μια εκτεταμένη περιοδοντίτιδα θα επηρεάσει και θα αυξήσει τη γλυκόζη στη κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να δυσκολέψει τον έλεγχο και τη σταθεροποίησή της. Δυστυχώς, υπάρχουν και άλλα σοβαρά οδοντιατρικά προβλήματα που μπορούν να προκληθούν από την ύπαρξη του διαβήτη όπως α) πολυτερηδονισμός, β) έλκη, γ) χαλίτωση (δυσάρεστη αναπνοή), δ) στοματοδυνία (γενικευμένο αίσθημα πόνου στη στοματική κοιλότητα), ε) στοματίτιδα. Όλα τα παραπάνω, δεν προκαλούνται άμεσα από το διαβήτη αλλά από την ξησοστομία που προκαλείται από το διαβήτη και κατ´επέκτασιν από τα βακτήρια που αναπτύσσονται στη στοματική κοιλότητα λόγω της έλλειψης σάλιου.
Πώς μπορώ να προλάβω όλα αυτά τα προβλήματα;
Πρωταρχικός στόχος είναι η σταθεροποίηση των τιμών της γλυκόζης στο αίμα και η μεγαλύτερη δυνατή μείωσή τους. Το πιθανότερο είναι να χρειάζεται να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας για έλεγχο και καθαρισμό κάθε 4 με 6 μήνες. Αποφύγετε το κάπνισμα και τους πολλούς καφέδες γιατί ο συνδυασμός τους προκαλεί επιπλέον ξηροστομία. Εάν φοράτε ολικές ή μερικές οδοντοστοιχίες θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα επιμελής στο καθημερινό τους καθάρισμα. Σε περίπτωση που αισθάνεστε να μην έχετε καθόλου σάλιο προσπαθήστε να πίνετε όσο περισσότερο νερό μπορείτε καθημερινά και δοκιμάστε σκευάσματα τεχνητού σάλιου από το φαρμακείο.
Μην παραλείπετε ποτέ να αναφέρετε στον οδοντίατρό σας ότι πάσχετε από διαβήτη. Σε περίπτωση που οι τιμές της γλυκοζυλιωμένης σας έχουν αλλάξει από την τελευταία φορά που επισκεφθήκατε τον οδοντίατρό σας θα πρέπει πάντα να τις αναφέρετε.
Προσοχή: ΜΗΝ χρησιμοποιείτε φάρμακα ΧΩΡΙΣ την συμβουλή ιατρών και οδοντιάτρων. Οι πληροφορίες σε αυτό τον ιστότοπο ΔΕΝ αντικαθιστούν την συμβουλή του θεράπων ιατρού και οδοντιάτρου σας που προκύπτει μετά από κλινική εξέταση στον χώρο του ιατρείου/οδοντιατρείου.
Κληρονόμου Ιωάννα – Οδοντίατρος. Klironomou Ioanna,DDS – Dental Clinic in Piraeus
Καραΐσκου 138 κ Φιλελλήνων, Πειραιάς 18536.
+302104522863