Διαβήτης και οδοντιατρική

diavitis kai odontiatros

Διαβήτης και οδοντιατρική

Η σοβαρότερη νόσος των ούλων ονομάζεται περιοδοντίτιδα. Σε αυτό το στάδιο τα ούλα απομακρύνονται από τη θέση τους, με αποτέλεσμα να απογυμνώνονται οι ρίζες των δοντιών. Θύλακοι κάνουν την εμφάνισή τους στα περισσότερα δόντια και έτσι όλο και περισσότερη μικροβιακή πλάκα συσσωρεύεται ανάμεσα στην επιφάνεια των ριζών και των ούλων. Εάν αυτή η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η φλεγμονή εξελίσσεται με αποτέλεσμα βαθμιαία να καταστρέφεται το οστό περιμετρικά των προσβεβλημένων δοντιών. Έτσι τα προσβεβλημένα δόντια σιγά σιγά αποκτούν κινητικότητα και τελικά πέφτουν ή χρειάζονται εξαγωγή λόγω της μεγάλης κινητικότητάς τους. Οπώς βλέπετε Διαβήτης και οδοντιατρική συνυπάρχουν.

Υπάρχει κάποια συσχέτιση ανάμεσα στο διαβήτη και τις νόσους των ούλων;

Διαβήτης και οδοντιατρική, πλέον έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει σαφής αλληλεπίδραση ανάμεσα στο διαβήτη και στις νόσους των ούλων. Έρευνες έχουν δείξει ότι πολύ συχνά ασθενείς με διαβήτη εμφανίζουν κάποια από τις νόσους των ούλων, όπως δυστυχώς και κάποιες άλλες καρδιακές νόσους. Επίσης, είναι πλέον σαφές ότι η σχέση των δύο νόσων είναι αμφίδρομη! Είναι γνωστό ότι η μια νόσος μπορεί να επηρεάσει και να απορυθμίσει την άλλη. Επιπροσθέτως, οι διαβητικοί έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες από τα υγιεί άτομα να εμφανίσουν έτσι κι αλλιώς ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα. Είναι πιο επιρρεπής στην εμφάνιση τέτοιων νόσων διότι γενικότερα διαθέτουν μειωμένη αντίσταση στις μολύνσεις και τις φλεγμονές από βακτήρια.

infographic for diabetes
Διαβήτης και οδοντιατρικ;h Infographic Πηγή:ADA

Εάν πάσχω από διαβήτη σημαίνει ότι κινδυνεύω να εμφανίσω σοβαρά οδοντιατρικά προβλήματα;

Εάν τα επίπεδα της γλυκόζης σας στο αίμα δεν είναι φυσιολογικά και γενικά δεν είστε καλά ρυθμισμένοι (γλυκοζυλιωμένη πάνω από 7) έχετε αρκετές πιθανότητες εμφάνισης κάποιας νόσου των ούλων ή απώλειας δοντιών σε σχέση με άτομα που δεν πάσχουν από διαβήτη. Έτσι, όπως όλες οι μολύνσεις, μια εκτεταμένη περιοδοντίτιδα θα επηρεάσει και θα αυξήσει τη γλυκόζη στη κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να δυσκολέψει τον έλεγχο και τη σταθεροποίησή της. Δυστυχώς, υπάρχουν και άλλα σοβαρά οδοντιατρικά προβλήματα που μπορούν να προκληθούν από την ύπαρξη του διαβήτη όπως α) πολυτερηδονισμός, β) έλκη, γ) χαλίτωση (δυσάρεστη αναπνοή), δ) στοματοδυνία (γενικευμένο αίσθημα πόνου στη στοματική κοιλότητα), ε) στοματίτιδα. Όλα τα παραπάνω, δεν προκαλούνται άμεσα από το διαβήτη αλλά από την ξησοστομία που προκαλείται από το διαβήτη και κατ´επέκτασιν από τα βακτήρια που αναπτύσσονται στη στοματική κοιλότητα λόγω της έλλειψης σάλιου.

Πώς μπορώ να προλάβω όλα αυτά τα προβλήματα;

Πρωταρχικός στόχος είναι η σταθεροποίηση των τιμών της γλυκόζης στο αίμα και η μεγαλύτερη δυνατή μείωσή τους. Το πιθανότερο είναι να χρειάζεται να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας για έλεγχο και καθαρισμό κάθε 4 με 6 μήνες. Αποφύγετε το κάπνισμα και τους πολλούς καφέδες γιατί ο συνδυασμός τους προκαλεί επιπλέον ξηροστομία. Εάν φοράτε ολικές ή μερικές οδοντοστοιχίες θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα επιμελής στο καθημερινό τους καθάρισμα. Σε περίπτωση που αισθάνεστε να μην έχετε καθόλου σάλιο προσπαθήστε να πίνετε όσο περισσότερο νερό μπορείτε καθημερινά και δοκιμάστε σκευάσματα τεχνητού σάλιου από το φαρμακείο.

Μην παραλείπετε ποτέ να αναφέρετε στον οδοντίατρό σας ότι πάσχετε από διαβήτη. Σε περίπτωση που οι τιμές της γλυκοζυλιωμένης σας έχουν αλλάξει από την τελευταία φορά που επισκεφθήκατε τον οδοντίατρό σας θα πρέπει πάντα να τις αναφέρετε.

Προσοχή: ΜΗΝ χρησιμοποιείτε φάρμακα ΧΩΡΙΣ την συμβουλή ιατρών και οδοντιάτρων. Οι πληροφορίες σε αυτό τον ιστότοπο ΔΕΝ αντικαθιστούν την συμβουλή του θεράπων ιατρού και οδοντιάτρου σας που προκύπτει μετά από κλινική εξέταση στον χώρο του ιατρείου/οδοντιατρείου.

Κληρονόμου Ιωάννα – Οδοντίατρος. Klironomou Ioanna,DDS – Dental Clinic in Piraeus

Καραΐσκου 138 κ Φιλελλήνων, Πειραιάς 18536.

+302104522863

klironomou.gr

Κοινοποίηση:
Πρόσφατα Άρθρα
Ο χώρος μας
Υπηρεσίες

Είναι η εξειδικευμένη τεχνική, σχεδόν ανώδυνη, κατα την οποία χρησιμοποιούνται υλικά απολύτως βιοσυμβατά και ασφαλή για την δομή των δοντιών. Με την λεύκανση μπορούμε να απομακρύνουμε τους λεκέδες από τα δόντια μας και να πετύχουμε ένα ολόλευκο και λαμπερό χαμόγελο!

Επιλέγοντας τις όψεις ρητίνης μπορούμε να διορθώσουμε συγκεκριμένες «ατέλειες» γι’ αυτό όμως άλλωστε θεωρείτε και συντηρητική λύση η οποία σημειωτέον, σχεδόν πάντα, ολοκληρώνεται σε μια συνεδρία

Με τις όψεις πορσελάνης μπορούν να διορθωθούν τα ίδια προβλήματα που διορθώνονται και με τις όψεις ρητίνης μεγαλύτερης όμως βαρύτητας και δυσκολίας π.χ. μεγαλύτερα κενά.

Επιλέγοντας ολοκεραμικές θήκες είμαστε σίγουροι για την αισθητική του αποτελέσματος καθώς η διαφάνειά τους είναι όμοια με αυτή των φυσικών δοντιών.

Είναι ιδιαίτερα βοηθητικό και σημαντικό τα παιδιά να έχουν κάνει την πρώτη τους επίσκεψη στον οδοντίατρο μέχρι να γίνουν 6 περίπου ετών, προκειμένου να προσδιορισθεί η ύπαρξη ή όχι προβλήματος σύγκλεισης, καθώς και το χρονοδιάγραμμα αντιμετώπισής του.

Η ενδοδοντική θεραπεία είναι η θεραπεία, που γίνεται με ειδικά μικροεργαλεία στο εσωτερικό του δοντιού, όταν ο πολφός του δοντιού μολυνθεί ή νεκρωθεί με σκοπό την αποφυγή της εξαγωγής του δοντιού και τη διατήρησή του στο στόμα για πολλά χρόνια.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα τοποθετούνται μετά από συγκεκριμένη χειρουργική διαδικασία μόνιμα στις γνάθους. Αποτελούν μέθοδο αποκατάστασης χαμένων δοντιών αλλά και σταθεροποίησης κινητών εργασιών (επένθετη ολική οδοντοστοιχία).

Ο καθαρισμός περιλαμβάνει την υπερουλική απομάκρυνση της πλάκας ή πέτρας με ειδική συσκευή υπερήχων και όπου κριθεί απαραίτητο χρησιμοποιούνται και ειδικά εργαλεία χειρός . Αφού απομακρυνθεί όλη η “ορατή” πέτρα, οι επιφάνειες των δοντιών στιλβώνονται με ειδική πάστα .

Ένα μεγάλο ποσοστό ενηλίκων βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να παραδεχτεί ότι αισθάνεται μειονεκτικά ή ντρέπεται να χαμογελάσει επειδή τα δόντια του ειναι ιδιαίτερα στραβά. Νιώθουν ότι έχουν χάσει την ευκαιρία να ισιώσουν τα δόντια τους και να αποκτήσουν τελικά το τέλειο χαμόγελο , γιατί πλέον ειναι ενήλικες.