Ευαισθησία στα δόντια | Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Ευαισθησία στα δόντια Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Είναι συχνό φαινόμενο να λαμβάνουμε την παρακάτω ερώτηση: Τα δόντια μου είναι πραγματικά ευαίσθητα στο ζεστό και το κρύο, ειδικά το δόντι που σφράγισα. Δεν μπορώ ούτε ένα παγωτό να φάω που είναι το αγαπημένο μου επιδόρπιο. Τι να κάνω;

Αγαπητέ αναγνώστη,

Aκούγεται σαν να έχεις μια γενικότερη ευαισθησία σε πολλά δόντια με αυτό που σφράγισες πρόσφατα να είναι το χειρότερο. Ας δούμε αν μπορούμε να σου δώσου κάποιες κατευθύνσεις που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα.

Η οδοντική ευαισθησία κατά κύριο λόγο οφείλεται στην έκθεση της οδοντίνης ενός δοντιού. Η αδαμαντίνη που καλύπτει το δόντι είναι αδρανής. Δεν έχει νεύρα κι έτσι προστατεύει τα δόντια από την αλλαγή της θερμοκρασίας και της πίεσης. Όταν η οδοντίνη εκτίθεται (συνήθως από την υποχώρηση των ούλων), η οδοντίνη που περιέχει νευρικές απολήξεις, ανταποκρίνεται στο ζεστό, στο κρύο και στο άγγιγμα κάνοντάς σε να φωνάζεις απ’τον πόνο. Ο πονόδοντος αυτός μπορεί να χαρακτηριστεί ως απλή ενόχληση μέχρι και βασανιστικός.

Βούρτσισμα: Υπερβολικά έντονο για να είναι καλό

Οι λόγοι που προκαλούν αυτό το φαινόμενο ποικίλλουν αλλά ένας από τους πιο συνηθισμένους  είναι η υπερβολική και ακατάλληλη τεχνική όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας, ειδικά για άτομα που απ’τη φύση τους έχουν λεπτά ούλα. Μόλις η οδοντίνη εκτεθεί, οι ρίζες των δοντιών γίνονται ευάλωτες στη διάβρωση από τα οξέα και τη ζάχαρη. Έτσι το παγωτό κάνει διπλό κακό γιατί συνδυάζει το κρύο και το γλυκό. Οι οδοντόβουρτσες με φθαρμένες ή σκληρές τρίχες, τα ξινά φρούτα, η σόδα, τα γλυκά και πολλά άλλα ερεθίζουν την οδοντίνη όταν αυτή είναι εκτεθειμένη.

Η ευαισθησία των δοντιών είναι κάτι που διερευνάται ακόμα. Η οδοντίνη περιέχει ένα μεγάλο αριθμό πόρων ή σωλήνων που ξεκινούν από το εξωτερικό του δοντιού και καταλήγουν στο νεύρο στο κέντρο του δοντιού.Ο πόνος προέρχεται από τα εξωτερικά ερεθίσματα του δοντιού που φτάνουν μέχρι τον πολφό.

Η τερηδόνα, επίσης, προκαλεί κι αυτή οδοντική ευαισθησία. Όσο προχωράει μέσα στη δομή των δοντιών, φτάνει στον πολφό και τραυματίζει τα νεύρα. Αν το νεύρο μολυνθεί και νεκρώσει, ο πόνος είναι μεγάλος.

Η απομάκρυνση της τερηδόνας πριν το σφράγισμα μπορεί επίσης να προκαλέσει ευαισθησία. Σε αυτή τη περίπτωση ο οδοντίατρος μπορεί να βάλει κάποιο στεγανωτικό υλικό για να προστατέψει το δόντι. Όσο τα δόντια μεγαλώνουν ηλικιακά, τείνουν να γίνονται λιγότερο ευαίσθητα καθώς δημιουργείται κι ένα δεύτερο στρώμα οδοντίνης.  Ο πολφός μικραίνει. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η μείωση της οδοντικής ευαισθησίας. Έτσι μπορούμε πάλι να απολαύσουμε το αγαπημένο μας φαγητό.

Ευαισθησία στα δόντια Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης στο κρυο και το ζεστοΒήματα για μείωση ευαισθησίας

Επομένως τι μπορείς να κάνεις; Πρώτον σταμάτα να βουρτσίζεις τα δόντια σου με δύναμη ή πολύ συχνά ή προσπάθησε για λίγες μέρες να μην τα βουρτσίσεις καθόλου για να δεις αν θα καλυτερεύσει καθόλου η κατάσταση. Ο στόχος του βουρτσίσματος είναι ένας: Η απομάκρυνση της πλάκας. Για αυτό αρκούν απαλές κινήσεις με μία απαλή οδοντόβουρτσα. Δεύτερον, χρησιμοποίησε οδοντόκρεμα που να περιέχει φθόριο. Το φθόριο δυναμώνει την επιφάνεια των δοντιών και τα προστατεύει από το οξύ, το σκληρό βούρτσισμα και τη ζάχαρη. Στην αγορά υπάρχουν οδοντόκρεμες για την οδοντική ευαισθησία με κάλιο ωστόσο έρευνες έχουν δείξει πως η αποτελεσματικότητά τους είναι σχετική. Και μην ξεχνάς πως όσο μεγαλώνουμε τα δόντια μας γίνονται λιγότερο ευαίσθητα.

Αν η ευαισθησία στο δόντι που έχεις κάνει το σφράγισμα δεν βελτιώνεται αλλά αντίθετα γίνεται πιο επώδυνη τότε ίσως χρειαστεί να κάνεις μία ενδοδοντική θεραπεία ή απονεύρωση. Κι αυτό γιατί ο πόνος που νιώθεις όταν καταναλώνεις κάτι ζεστό ή κρύο, ή γενικότερα όταν δαγκώνεις κάτι μπορεί να είναι σημάδι πως ο πολφός του δοντιού έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Αν η ευαισθησία επιμένει, θα πρέπει να επισκεφτείς τον οδοντίατρό σου για μια πιο λεπτομερή διάγνωση, ώστε να εντοπιστούν τα αίτια και να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Κληρονόμου Ιωάννα – Οδοντίατρος. Klironomou Ioanna,DDS – Dental Clinic in Piraeus

Καραΐσκου 138 κ Φιλελλήνων, Πειραιάς.

+302104522863

Sources /Πηγές άρθρου

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4054027/

https://www.webmd.com/oral-health/guide/tooth-sensitivity#1

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/?term=tooth+sensitivity

 

 

Κοινοποίηση:
Πρόσφατα Άρθρα
Ο χώρος μας
Υπηρεσίες

Είναι η εξειδικευμένη τεχνική, σχεδόν ανώδυνη, κατα την οποία χρησιμοποιούνται υλικά απολύτως βιοσυμβατά και ασφαλή για την δομή των δοντιών. Με την λεύκανση μπορούμε να απομακρύνουμε τους λεκέδες από τα δόντια μας και να πετύχουμε ένα ολόλευκο και λαμπερό χαμόγελο!

Επιλέγοντας τις όψεις ρητίνης μπορούμε να διορθώσουμε συγκεκριμένες «ατέλειες» γι’ αυτό όμως άλλωστε θεωρείτε και συντηρητική λύση η οποία σημειωτέον, σχεδόν πάντα, ολοκληρώνεται σε μια συνεδρία

Με τις όψεις πορσελάνης μπορούν να διορθωθούν τα ίδια προβλήματα που διορθώνονται και με τις όψεις ρητίνης μεγαλύτερης όμως βαρύτητας και δυσκολίας π.χ. μεγαλύτερα κενά.

Επιλέγοντας ολοκεραμικές θήκες είμαστε σίγουροι για την αισθητική του αποτελέσματος καθώς η διαφάνειά τους είναι όμοια με αυτή των φυσικών δοντιών.

Είναι ιδιαίτερα βοηθητικό και σημαντικό τα παιδιά να έχουν κάνει την πρώτη τους επίσκεψη στον οδοντίατρο μέχρι να γίνουν 6 περίπου ετών, προκειμένου να προσδιορισθεί η ύπαρξη ή όχι προβλήματος σύγκλεισης, καθώς και το χρονοδιάγραμμα αντιμετώπισής του.

Η ενδοδοντική θεραπεία είναι η θεραπεία, που γίνεται με ειδικά μικροεργαλεία στο εσωτερικό του δοντιού, όταν ο πολφός του δοντιού μολυνθεί ή νεκρωθεί με σκοπό την αποφυγή της εξαγωγής του δοντιού και τη διατήρησή του στο στόμα για πολλά χρόνια.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα τοποθετούνται μετά από συγκεκριμένη χειρουργική διαδικασία μόνιμα στις γνάθους. Αποτελούν μέθοδο αποκατάστασης χαμένων δοντιών αλλά και σταθεροποίησης κινητών εργασιών (επένθετη ολική οδοντοστοιχία).

Ο καθαρισμός περιλαμβάνει την υπερουλική απομάκρυνση της πλάκας ή πέτρας με ειδική συσκευή υπερήχων και όπου κριθεί απαραίτητο χρησιμοποιούνται και ειδικά εργαλεία χειρός . Αφού απομακρυνθεί όλη η “ορατή” πέτρα, οι επιφάνειες των δοντιών στιλβώνονται με ειδική πάστα .

Ένα μεγάλο ποσοστό ενηλίκων βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να παραδεχτεί ότι αισθάνεται μειονεκτικά ή ντρέπεται να χαμογελάσει επειδή τα δόντια του ειναι ιδιαίτερα στραβά. Νιώθουν ότι έχουν χάσει την ευκαιρία να ισιώσουν τα δόντια τους και να αποκτήσουν τελικά το τέλειο χαμόγελο , γιατί πλέον ειναι ενήλικες.