Ευαισθησία στα δόντια | Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Είναι συχνό φαινόμενο να λαμβάνουμε την παρακάτω ερώτηση: Τα δόντια μου είναι πραγματικά ευαίσθητα στο ζεστό και το κρύο, ειδικά το δόντι που σφράγισα. Δεν μπορώ ούτε ένα παγωτό να φάω που είναι το αγαπημένο μου επιδόρπιο. Τι να κάνω;

Αγαπητέ αναγνώστη,

Aκούγεται σαν να έχεις μια γενικότερη ευαισθησία σε πολλά δόντια με αυτό που σφράγισες πρόσφατα να είναι το χειρότερο. Ας δούμε αν μπορούμε να σου δώσου κάποιες κατευθύνσεις που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα.

Η οδοντική ευαισθησία κατά κύριο λόγο οφείλεται στην έκθεση της οδοντίνης ενός δοντιού. Η αδαμαντίνη που καλύπτει το δόντι είναι αδρανής. Δεν έχει νεύρα κι έτσι προστατεύει τα δόντια από την αλλαγή της θερμοκρασίας και της πίεσης. Όταν η οδοντίνη εκτίθεται (συνήθως από την υποχώρηση των ούλων), η οδοντίνη που περιέχει νευρικές απολήξεις, ανταποκρίνεται στο ζεστό, στο κρύο και στο άγγιγμα κάνοντάς σε να φωνάζεις απ’τον πόνο. Ο πονόδοντος αυτός μπορεί να χαρακτηριστεί ως απλή ενόχληση μέχρι και βασανιστικός.

Βούρτσισμα: Υπερβολικά έντονο για να είναι καλό

Οι λόγοι που προκαλούν αυτό το φαινόμενο ποικίλλουν αλλά ένας από τους πιο συνηθισμένους  είναι η υπερβολική και ακατάλληλη τεχνική όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας, ειδικά για άτομα που απ’τη φύση τους έχουν λεπτά ούλα. Μόλις η οδοντίνη εκτεθεί, οι ρίζες των δοντιών γίνονται ευάλωτες στη διάβρωση από τα οξέα και τη ζάχαρη. Έτσι το παγωτό κάνει διπλό κακό γιατί συνδυάζει το κρύο και το γλυκό. Οι οδοντόβουρτσες με φθαρμένες ή σκληρές τρίχες, τα ξινά φρούτα, η σόδα, τα γλυκά και πολλά άλλα ερεθίζουν την οδοντίνη όταν αυτή είναι εκτεθειμένη.

Η ευαισθησία των δοντιών είναι κάτι που διερευνάται ακόμα. Η οδοντίνη περιέχει ένα μεγάλο αριθμό πόρων ή σωλήνων που ξεκινούν από το εξωτερικό του δοντιού και καταλήγουν στο νεύρο στο κέντρο του δοντιού.Ο πόνος προέρχεται από τα εξωτερικά ερεθίσματα του δοντιού που φτάνουν μέχρι τον πολφό.

Η τερηδόνα, επίσης, προκαλεί κι αυτή οδοντική ευαισθησία. Όσο προχωράει μέσα στη δομή των δοντιών, φτάνει στον πολφό και τραυματίζει τα νεύρα. Αν το νεύρο μολυνθεί και νεκρώσει, ο πόνος είναι μεγάλος.

Η απομάκρυνση της τερηδόνας πριν το σφράγισμα μπορεί επίσης να προκαλέσει ευαισθησία. Σε αυτή τη περίπτωση ο οδοντίατρος μπορεί να βάλει κάποιο στεγανωτικό υλικό για να προστατέψει το δόντι. Όσο τα δόντια μεγαλώνουν ηλικιακά, τείνουν να γίνονται λιγότερο ευαίσθητα καθώς δημιουργείται κι ένα δεύτερο στρώμα οδοντίνης.  Ο πολφός μικραίνει. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η μείωση της οδοντικής ευαισθησίας. Έτσι μπορούμε πάλι να απολαύσουμε το αγαπημένο μας φαγητό.

Ευαισθησία στα δόντια Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης στο κρυο και το ζεστοΒήματα για μείωση ευαισθησίας

Επομένως τι μπορείς να κάνεις; Πρώτον σταμάτα να βουρτσίζεις τα δόντια σου με δύναμη ή πολύ συχνά ή προσπάθησε για λίγες μέρες να μην τα βουρτσίσεις καθόλου για να δεις αν θα καλυτερεύσει καθόλου η κατάσταση. Ο στόχος του βουρτσίσματος είναι ένας: Η απομάκρυνση της πλάκας. Για αυτό αρκούν απαλές κινήσεις με μία απαλή οδοντόβουρτσα. Δεύτερον, χρησιμοποίησε οδοντόκρεμα που να περιέχει φθόριο. Το φθόριο δυναμώνει την επιφάνεια των δοντιών και τα προστατεύει από το οξύ, το σκληρό βούρτσισμα και τη ζάχαρη. Στην αγορά υπάρχουν οδοντόκρεμες για την οδοντική ευαισθησία με κάλιο ωστόσο έρευνες έχουν δείξει πως η αποτελεσματικότητά τους είναι σχετική. Και μην ξεχνάς πως όσο μεγαλώνουμε τα δόντια μας γίνονται λιγότερο ευαίσθητα.

Αν η ευαισθησία στο δόντι που έχεις κάνει το σφράγισμα δεν βελτιώνεται αλλά αντίθετα γίνεται πιο επώδυνη τότε ίσως χρειαστεί να κάνεις μία ενδοδοντική θεραπεία ή απονεύρωση. Κι αυτό γιατί ο πόνος που νιώθεις όταν καταναλώνεις κάτι ζεστό ή κρύο, ή γενικότερα όταν δαγκώνεις κάτι μπορεί να είναι σημάδι πως ο πολφός του δοντιού έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Αν η ευαισθησία επιμένει, θα πρέπει να επισκεφτείς τον οδοντίατρό σου για μια πιο λεπτομερή διάγνωση, ώστε να εντοπιστούν τα αίτια και να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Κληρονόμου Ιωάννα – Οδοντίατρος. Klironomou Ioanna,DDS – Dental Clinic in Piraeus

Καραΐσκου 138 κ Φιλελλήνων, Πειραιάς.

+302104522863

Sources /Πηγές άρθρου

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4054027/

https://www.webmd.com/oral-health/guide/tooth-sensitivity#1

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/?term=tooth+sensitivity