Θεραπεία ουλίτιδας
+
-

Θεραπεία ουλίτιδας

Πρώτα να δούμε τα βασικά σχετικά με την ουλίτιδα και στην συνέχεια με ερωτοαπαντήσεις θα προσπαθήσουμε να σας λύσουμε όσο περισσότερες απορίες μπορούμε.

Τι είναι η ουλίτιδα;

Η ουλίτιδα αποτελεί μιας από της ηπιότερες νόσους των ούλων. Πρόκειται για μια φλεγμονή των ουλών η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.

Φτύνω αίμα όταν βουρτσίζω το δόντια μου, έχω ουλίτιδα;

Πιθανότατα ναι αλλά πρέπει να προηγηθεί κλινική εξέταση για να μπορώ να απαντήσω με βεβαιότητα γιατί μπορεί απλά να πιέζεται πάρα πολύ την οδοντόβουρτσα κατά το βούρτσισμα και να τα τραυματίζεται γι’ αυτό να ματώνουν. Επίσης, μια παλιά και κατεστραμμένη οδοντόβουρτσα τραυματίζει τα ούλα με αποτέλεσμα να τα ματώνει.

Ποια είναι τα συμπτώματα και τα σημάδια που πρέπει να δώ;

Χαρακτηριστικά συμπτώματα της ουλίτιδας είναι τα εξέρυθρα και διογκωμένα ούλα τα οποία αιμορραγούν πολύ εύκολα και η κακοσμία του στόματος. Η ουλίτιδα σπανίως προκαλεί πόνο, ίσως κάποιο ελαφρύ τσούξιμο στα ούλα. Σε περίπτωση πόνου η αιτιολογία συνήθως είναι διαφορετική και θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας για μια αξιολόγηση.

Ποιες είναι οι αιτίες, που οφείλετε η ουλίτιδα και πώς την αντιμετωπίζουμε;

Η ουλίτιδα συνήθως προκαλείται από ανεπαρκής στοματική υγιεινή. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι μια αναστρέψιμη κατάσταση (αντίθετα με την περιοδοντίτιδα) και ο τρόπος να αντιμετωπιστεί είναι με τακτές αποτρυγώσεις (καθαρισμούς δοντιών) και υψηλής ποιότητας στοματική υγιεινή.
Παράγοντες οι οποίοι μπορεί να συμβάλλουν στην εξέλιξη της ουλίτιδας είναι ο διαβήτης, το κάπνισμα, η γενετική προδιάθεση, η κακή διατροφή, το στρες, οι ορμονικές διαταραχές, η εγκυμοσύνη, κάποια φάρμακα και διάφορα άλλα.

Θεραπεία ουλίτιδας & Τρόποι αντιμετώπισης στο οδοντιατρείο
Η θεραπεία της ουλίτιδας περιλαμβάνει ουσιαστικά 2 καθαρισμούς μέσα σε διάστημα 15 ημερών κατά τη διάρκεια των οποίων ο ασθενής ακολουθεί πίστα της οδηγίες στοματικής υγιεινής που έχει λάβει από τον οδοντίατρό του κατά τον πρώτο καθαρισμό και πιθανότητα χρησιμοποιεί και ειδικό φαρμακευτικό-αντισηπτικό στοματικό διάλυμα ή/και ειδική οδοντόκρεμα η οποία του συνταγογραφείται στο τέλος της θεραπείας. Κατά τον δεύτερο καθαρισμό γίνεται επαναξιολόγηση της κατάστασης και ανάλογα των ευρημάτων προγραμματίζεται ο επόμενος καθαρισμός (περίπου σε 4 μήνες). Η φαρμακευτική αγωγή με χορήγηση φαρμάκων, αντιβιοτικών ή και συμπληρωμάτων βιταμινών (με κύριο συστατικό την βιταμίνη C),  πρέπει να δίνετε ΜΟΝΟ μετα από συνεννόηση με τον οδοντίατρό σας, αφού έχει καταγράψει όλο το ιατρικό ιστορικό σας και έχει συνεννοηθεί με θεράποντες ιατρούς άλλων ειδικοτήτων που πιθανών σας παρακολουθούν.

Πονάει η θεραπεία της ουλίτιδας;

Όλες οι θεραπείες μπορούν να είναι εντελώς ανώδυνες με τη χρήση της απαραίτητης αναισθησίας. Κατά γενική ομολογία όμως η θεραπεία ουλίτιδας δεν είναι επίπονη.

Η ουλίτιδα είναι μεταδοτική, κολλητική;
Όχι!

Υπάρχουν σπιτικά γιατροσόφια για την ουλίτιδα;

Το λεμόνι και το χαμομήλι είναι σπιτικά γιατροσόφια που μπορούν να δράσουν περιστασιακά και σε καμία περίπτωση δεν θεραπεύουν την ουλίτιδα. Θυμηθείτε ότι η ουλίτιδα είναι ιάσιμη, η περιοδοντίτιδα – μια εξέλιξη της ουλίτιδας- όχι, οπότε όταν έχετε συμπτώματα που έχουν αναφερθεί παραπάνω, επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας, η θεραπεία είναι ανώδυνη και το κόστος της χαμηλό σε σχέση με αυτά που μπορεί να ακολουθήσουν, εάν το αμελήσετε.

Η Εγκυμοσύνη μπορεί να μου κάνει ουλίτιδα;

Κατά την διάρκεια της κύησης οι ορμόνες και το σώμα δέχονται ένα έντονο σοκ. Αποτέλεσμα αυτών των μεταβολών μπορεί να είναι και η ουλίτιδα. Σε περίπτωση που είστε έγκυος, συζητήστε το με την/τον οδοντίατρό σας και θα σας συμβουλεύσει σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο σας τι ακριβώς πρέπει να κάνετε.

Εικόνες – Φωτογραφίες

Εδω θα δείτε περιστατκά πριν και μετα την θεραπεία καθως και κλινική εικονα απο ουλίτιδες και υπερτροφικές ουλίτιδες.

Μπορεί να εμφανιστεί ουλίτιδα σε παιδιά;

Δυστυχώς, από τη στιγμή που ολοκληρώνεται η οδοντοφυΐα ,ακόμα και αν αποτελείται από νεογιλά δόντια, μπορεί να εμφανισθεί ουλίτιδα. Όλο και πιο συχνά βλέπουμε τέτοια περιστατικά και είναι ιδιαίτερα λυπηρό. Οι γονείς θα πρέπει να είναι πιο ενεργοποιημένοι με αυτά τα θέματα και πιο αυστηροί απέναντι σε τόσο αμελή παιδιά.

Θα πρέπει να πάρω αντιβίωση για την θεραπεία της ουλίτιδας;

Η λήψη αντιβίωσης είναι απαραίτητη μόνο στην αντιμετώπιση μιας ακραίας κατάστασης η οποία ονομάζεται ελκονεκρωτική ουλίτιδα και η οποία είναι αρκετά σπάνια. Στη θεραπεία της κοινής ουλίτιδας δεν κρίνεται απαραίτητη η λήψη αντιβιοτικού.

Υπάρχουν αντιβιώσεις που έχουν σαν παρενέργεια την δημιουργία ουλίτιδας;

Η υπερτροφία των ούλων έχει συσχετισθεί με διάφορα αντιυπερτασικά φάρμακα , οι λεγόμενοι αναστολείς του ασβεστίου. Επίσης, η υπερτροφία των ούλων εμφανίζεται σε ποσοστό 25% σε ασθενείς που λαμβάνουν κυκλοσπορίνη και σε ποσοστό 50% σε αυτούς που λαμβάνουν φαινυτοϊνη. Η διόγκωση των ούλων που προκαλείται από τα παραπάνω σκευάσματα είναι σαφώς εντονότερη όταν η στοματική υγιεινή του ασθενούς είναι κακή.

Χρησιμοποιώ ομοιοπαθητικά φάρμακα, υπάρχει μέθοδος θεραπείας για εμένα στο οδοντιατρείο σας;

Φυσικά. Η χρήση υπερήχων για την απομάκρυνση της πλάκας δεν αντιτίθεται στην ομοιοπαθητική. Επίσης, σε αρκετά φαρμακεία υπάρχουν σκευάσματα τα οποία είναι κατάλληλα και για ασθενείς που κάνουν ομοιοπαθητική. Το μόνο που δε πρέπει να παραλείψετε είναι να μας ενημερώσετε έγκαιρα για το γεγονός ότι κάνετε ομοιοπαθητική θεραπεία!

Προσοχή: ΜΗΝ χρησιμοποιείτε φάρμακα ΧΩΡΙΣ την συμβουλή ιατρών και οδοντιάτρων. Οι πληροφορίες σε αυτό τον ιστότοπο ΔΕΝ αντικαθιστούν την συμβουλή του θεράπων ιατρού και οδοντιάτρου σας που προκύπτει μετά από κλινική εξέταση στον χώρο του ιατρείου/οδοντιατρείου.

Υπάρχουν οδοντόκρεμες ειδικές για την καταπολέμηση της ουλίτιδας;

Φυσικά και υπάρχουν οδοντόκρεμες καθώς και στοματικά διαλύματα για την καταπολέμηση της ουλίτιδας. Είναι σκευάσματα με ειδικό αντισηπτικό παράγοντα και πωλούνται αποκλειστικά στα φαρμακεία.

Έχω διαβάσει ότι συμπληρώματα βιταμινών βοηθούν στην θεραπεία της ουλίτιδας, ισχύει;

Είναι γεγονός ότι η έλλειψη βιταμίνης C προκαλεί ουλίτιδα οπότε κάπως έτσι μπορούμε να συσχετίσουμε την βιταμίνη C με την ουλίτιδα. Η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση του κολλαγόνου. Έρευνες έχουν δείξει ότι η χορήγηση βιταμινής C  σε θεραπεία ουλίτιδας είναι ιδιαίτερα βοηθητική.

Συνδέεται η ουλίτιδα με την εμμηνόπαυση;

Επιστημονικά αποδεδειγμένη σύνδεση της εμμηνόπαυσης και της ουλίτιδας δεν υπάρχει. Βέβαια υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην εμμηνόπαυση και στην περιοδοντίτιδα. Επειδή, η εμμηνόπαυση συνοδεύεται από διαταραχή των ορμονών ίσως μπορεί να συμβεί κάτι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει στην εγκυμοσύνη.

Έχω πληγές στα ούλα που δεν κλείνουν, είναι επικίνδυνο; Τι να κάνω;

Να επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρό σας.

Τι είναι η ελκονεκρωτική ουλίτιδα ; Ποια τα συμπτώματα και ποια η θεραπεία;

Πρόκειται για φλεγμονώδη νόσο που προσβάλει τα ελεύθερα ούλα και προκαλεί ελκώσεις και τελικά νέκρωση και καταστροφή των μεσοδόντιων θηλών. Κατά την οξεία φάση (η οποία διαρκεί περίπου δέκα μέρες) μπορεί να παρατηρηθεί λεμφαδενίτιδα, έντονη κακοσμία του στόματος, πυρετός και κακουχία.  Η νόσος οφείλεται στην ύπαρξη συγκεκριμένων μικροβίων στην στοματική κοιλότητα παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες οι οποίοι συνδράμουν στην εμφάνισή της όπως το στρες, προβλήματα φυσικής κατάστασης του ασθενούς, το κάπνισμα και γενικά νοσήματα. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια στη συσχέτιση της νεκρωτικής ελκώδους ουλίτιδας με το AIDS. Η οξεία εκδήλωση της νόσου βρίσκεται σε απόλυτη συσχέτιση με την ύπαρξη χρόνιας ουλίτιδας που οφείλεται στην συσσώρευση πλάκας.

Η αντιμετώπιση κατά την οξεία φάση περιλαμβάνει χορήγηση αντιβίωσης και αντισηπτικού στοματικού διαλύματος. Εάν είναι ανεκτό από τον ασθενή γίνεται και επιφανειακός καθαρισμός. Μετά από 2-3 μέρες γίνεται κανονικά καθαρισμός των δοντιών και ο ασθενής με μια μαλακή οδοντόβουρτσα ξεκινά την στοματική υγιεινή.

Ποσό κοστίζει η θεραπεία της ουλίτιδας; H τιμή είναι ίδια σε κάθε περίπτωση;

Η τιμή όπως στις περισσότερες οδοντιατρικές θεραπείες δεν είναι fix και αυτό γιατί κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό, για να έχετε όμως μια κλίμακα τιμών, η θεραπεία της ουλίτιδας στο ιατρείο μας ξεκινάει από τα 80€. Επικοινωνήστε μαζί μας στο 2104522863 για ένα ραντεβού που θα βελτιώσει την στοματική σας υγειά.

Τέλος θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας ένα Video για την ουλίτιδα στο YouTube το οποίο δείχνει όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν μας επισκεφθείτε

 

 

 

  • Ωράριο Οδοντιατρείου

This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify. This site complies with the HONcode standard for trustworthy health information:
verify here.