Θεραπεία περιοδοντίτιδας

  • Θεραπεύεται η περιοδοντίτιδα;

Δυστυχώς η περιοδοντίτιδα είναι μια ασθένεια η οποία δεν ιάεται απλά αναχαιτίζεται . Με τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας αυτό που πετυχαίνουμε είναι να σταθεροποιήσουμε την εξέλιξη της νόσου και από ενεργή να την μετατρέψουμε σε ανενεργή. Δυστυχώς, «μια φορά περιοδοντίτιδα σημαίνει πάντα περιοδοντίτιδα» το γεγονός όμως ότι με διαφορά μέσα μπορούμε να την κρατάμε στάσιμη, παρ’ όλες τις εξάρσεις που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια των ετών, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο .Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να υπογραμμίσουμε την αναγκαιότητα των τακτών επισκέψεων στον οδοντίατρό μας μετά το πέρας της περιοδοντικής θεραπείας για την καλύτερη και πιο μακροχρόνια διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος.

  • Τι είναι η περιοδοντίτιδα; Ποιος είναι ο ορισμός;

H περιοδοντίτιδα είναι φλεγμονώδης νόσος των ούλων, μικροβιακής αιτιολογίας (συχνά) που αποτελεί τις περισσότερες φορές εξέλιξη της ουλίτιδας. Προσβάλει το σύνολο των ιστών του περιοδοντίου και προκαλεί απρόβλεπτη και ανισομερή καταστροφή του φατνιακού οστού. Φυσικά υπάρχουν και περιοδοντίτιδες οφειλόμενες σε γενικά νοσήματα ή σε λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων.

  • Ποια είναι τα συμπτώματα και τα σημάδια που πρέπει να δω;

Η κλινική εικόνα της περιοδοντικής νόσου περιλαμβάνει κάποια σημάδια και συμπτώματα, τα βασικότερα από αυτά είναι :

1) ύπαρξη περιοδοντικών θυλάκων

2) παρουσία αυξημένης κινητικότητας των δοντιών

3) «μετανάστευση» των δοντιών, μετακίνησή τους από την αρχική τους θέση

4) απώλεια φατνιακού οστού

5) απώλεια πρόσφυσης των ούλων

6) αιμορραγία

7) περιοδοντικά αποστήματα

8)Κακοσμία του στόματος

  • Συνδέετε η περιοδοντίτιδα με την ηλικία; Από ποια ηλικία και μετά εμφανίζεται συχνότερα;

Σύμφωνα με τη σύγχρονη κατηγοριοποίηση της περιοδοντικής υπάρχουν μορφές περιοδοντικής νόσου οι οποίες εμφανίζονται σε νεαρές ηλικίες, όπως η προεφηβική και η εφηβική περιοδοντίτιδα. Γενικά, ίσως αυθαίρετα να μπορούσαμε να πούμε ότι από την ηλικία των 40 ετών και ξεκινάει η εμφάνιση της περιοδοντικής νόσου να είναι πιο συχνή. Θα ήταν ανεύθυνο να πούμε ότι η εμφάνιση της περιοδοντικής νόσου εξαρτάται από την ηλικία. Η εμφάνισή της εξαρτάται από πολλά πράγματα όπως ύπαρξη γενικού νοσήματος, κληρονομικότητα, κάπνισμα, τοπικός παράγων, χρόνια ουλίτιδα και άλλα.

  • Ποιες είναι οι επιπτώσεις της περιοδοντίτιδας;

Οι επιπτώσεις της περιοδοντικής νόσου είναι ουσιαστικά τα σημάδια της (βλέπε παραπάνω). Το πιο θορυβώδες για τους ασθενείς είναι απώλεια κάποιων δοντιών που βρίσκονται σε καταληκτικό στάδιο. Επίσης, από αισθητικής άποψης οι υφιζήσεις  και οι απώλεια των μεσοδόντιων θηλών είναι καταστάσεις που δεν μπορούν στην πλειοψηφία τους να διορθωθούν. Επιπλέον η κινητικότητα των δοντιών και η ευαισθησία που αποκτούν στο κρύο και στο ζεστό είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά συμβάματα.

  • Υπάρχουν στάδια στην περιοδοντίτιδα; Είναι όλα αντιμετωπίσιμα στο οδοντιατρείο σας;

Στους περισσότερους ασθενείς η περιοδοντική νόσος έχει αργή εξέλιξη. Ένας ασθενής με χρόνια ουλίτιδα σίγουρα έχει αρκετές πιθανότητες να μετακυλήσει σε ασθενή με περιοδοντική νόσο. Ασθενής με γενικά νοσήματα ή ασθενείς που στην οικογένειά τους έχει υπάρξει βαρύ κρούσμα περιοδοντικής νόσου σίγουρα είναι στην ομάδα υψηλής επικινδυνότητας. Η περιοδοντική νόσος είναι εύκολα ανιχνεύσιμη από τον οδοντίατρο μετά από μια προσεκτική κα ενδελεχή κλινική εξέταση.

  • Ποιες είναι οι αιτίες, που οφείλετε η περιοδοντίτιδα και πώς την αντιμετωπίζουμε;

Η συντριπτική πλειονότητα των περιοδοντικών νόσων προκαλείται από μικροοργανισμούς. Η μικροβιακή πλάκα αποτελεί το βασικό και πρωταρχικό αίτιο!

  • Υπάρχει περίπτωση να χρειαστώ επέμβαση ή κάποιο χειρουργείο στο στόμα μου;

Συχνά, ιδίως όταν μια περιοδοντική νόσος χαρακτηρίζεται ως προχωρημένη, πέρα από τη συντηρητική θεραπεία χρειάζεται και χειρουργική προσέγγιση. Παλαιότερα το μόνο όπλο μας μετά τη συντηρητική θεραπεία ήταν η χειρουργική απόξεση των θυλάκων. Πλέον, με τη πρόοδο της επιστήμης ένα μεγάλο ποσοστό χειρουργείων έχει αντικατασταθεί με μια σχεδόν ανώδυνη θεραπεία με ειδικό laser μαλακών ιστών.

  • Μπορεί η θεραπεία να γίνει μόνο με laser ή πρέπει οπωσδήποτε να γίνει απόξεση;

Με τη βοήθεια του laser πρωταρχικά πετυχαίνουμε τη μέγιστη δυνατή αντισηψία οπότε θα ήταν άτοπο να χρησιμοποιηθεί χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει σχολαστική ριζική απόξεση, αφού η τρυγία (πέτρα) είναι αυτή που περιέχει το μεγαλύτερο ποσοστό μικροβίων. Άρα καταλήγουμε στο ότι οι ριζικές αποξέσεις είναι απλά απαραίτητες για τη θεραπεία της περιοδοντικής νόσου. Τα τελευταία επιστημονικά πρωτόκολλα προτείνουν υποουλικές αποξέσεις κυρίως με ξέστρα υπερήχων για να είναι μια θεραπεία πιο φιλική στα δόντια.

  • Ποια είναι η χρησιμότητα των μοσχευμάτων και του PRP | Platelet Rich Plasma |στην περιοδοντίτιδα;

Σε περίπτωση ανάγκης χειρουργικής εξάλειψης κάποιων θυλάκων σίγουρα θα χρειαστεί και τοποθέτηση οστικού μοσχεύματος για να μειώσουμε όσο γίνεται την βλάβη. Όσον αφορά το PRP| Platelet Rich Plasma | έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες ότι βοηθάει ιδιαίτερα στην γρήγορη και καλή επούλωση των μαλακών ιστών, οπότε εάν το χρησιμοποιήσουμε είτε μετά τη συντηρητική θεραπεία είτε μετά από χειρουργική επέμβαση μόνο καλό μπορούμε να κάνουμε.

  • Θεραπεία περιοδοντίτιδας & Τρόποι αντιμετώπισης στο οδοντιατρείο μας. Τι κάνουμε και τι όχι.

Στο οδοντιατρείο μας στα περισσότερα περιστατικά δε χρειάζεται να προβούμε σε χειρουργική αντιμετώπιση των θυλάκων επειδή πάντα μετά τη συντηρητική θεραπεία (ριζική απόξεση) ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο εφαρμογής laser. Φυσικά σε αυτό συμβάλλει η συνεργασία του ασθενούς και κατά πόσο ακολουθεί τις οδηγίες που του έχουμε δώσει. Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας έχει σκοπό τον έλεγχο της φλεγμονής των περιοδοντικών ιστών, τη δημιουργία συνθηκών που θα ευνοούν τον αποτελεσματικό έλεγχο της οδοντικής μικροβιακής πλάκας εκ μέρους του ασθενούς.

Άρα στο πρώτο ραντεβού γίνεται αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου θεραπείας και διδασκαλία στοματικής υγιεινής. Έπειτα γίνεται εξαγωγή δοντιών που είναι σε καταληκτικό στάδιο, υπερουλική αφαίρεση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας και ριζικές αποξέσεις. Γίνεται η εφαρμογή laser και αφού περιμένουμε 4-6 εβδομάδες επαναξιολογούμε την κατάσταση και εαν το κρίνουμε απαραιτητο θα σας παραπεμψουμε σε συναδελφο περιοδοντολογο.

Video – Θεραπεία περιοδοντιτιδας με Laser Animation

  • Πονάει η θεραπεία της περιοδοντίτιδας;

Καμία θεραπεία στο ιατρείο μας δεν πονάει γιατί πάντα γίνεται η απαραίτητη αναισθησία. Μετά τη θεραπεία ίσως παρουσιαστούν κάποιες ενοχλήσεις σε κρύα ή ζεστά ροφήματα που συχνά είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα.

  • Πόσα ραντεβού θα χρειαστεί να κάνουμε;

Ο αριθμός των απαιτούμενων συνεδριών εξαρτάται από τη βαρύτητα του περιστατικού. Συνήθως προσπαθούμε να ολοκληρώνεται η θεραπεία μέσα σε δύο ραντεβού γιατί ακολουθούμε το πρωτόκολλο  «full mouth disinfection» δηλαδή άμεση ολική απομάκρυνση των μικροβίων γιατί είναι αναποτελεσματικό να καθαρίζουμε ένα τεταρτημόριο του στόματος και τα υπόλοιπα τρία να είναι γεμάτα μικρόβια. Παρ όλα αυτά εάν το περαστικό είναι βαρύ μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη θεραπεία σε τέσσερα ραντεβού, τα όποια θα είναι πολύ κοντά ιδανικά καθημερινά. Μετά το πέρας της θεραπείας αφού περάσουν 4 εβδομάδες γίνεται άλλο ένα ραντεβού για να καταγραφεί και παράλληλα να εκτιμηθεί το αποτέλεσμα  της θεραπείας.

  • Η περιοδοντίτιδας είναι μεταδοτική, κολλητική;

Όχι αλλά σίγουρα ο καθένας μας θα πρέπει να έχει τη δική του οδοντόβουρτσα!

  • Μπορεί η περιοδοντίτιδα να υποτροπιάσει και να εμφανιστεί ξανά;

Δυστυχώς, οι υποτροπές είναι ένα χαρακτηριστικό της περιοδοντικής νόσου. Εμφανίζονται όταν κατά κύριο λόγο δεν ακολουθούνται οι οδηγίες στοματικής υγιεινής και τα recalls από τους ασθενείς και όταν υπάρχουν περίοδοι έντονου stress και άγχους.

  • Πώς επηρεάζει η περιοδοντίτιδα υπάρχουσες θεραπείες στο στόμα μου, όπως θήκες, γέφυρες δοντιών και τα εμφυτεύματα δοντιών;

Στην περιοδοντική νόσο τα ούλα αλλάζουν μορφολογία παρουσιάζουν υφιζήσεις οπότε όσον αφορά τις θήκες δοντιών και τις γέφυρες δοντιών μπορεί να αρχίσουν να φαίνονται τα όριά τους ή να φαίνονται «μαύρα τρίγωνα» ανάμεσά τους. Γενικότερα, η περιοδοντική νόσος μπορεί να επηρεάσει τα εμφυτεύματα όπως και τα δόντια.

  • Αν έχω περιοδοντίτιδα, μπορώ να βάλω σιδεράκια ή να κάνω άλλες ορθοδοντικές θεραπείες;

Πολλές φορές επειδή τα δόντια έχουν μετακινηθεί από την αρχική τους θέση χρειάζεται να βάλουμε σιδεράκια για να τα επαναφέρουμε στην αρχική τους θέση.

  • Υπάρχουν σπιτικά γιατροσόφια για την περιοδοντίτιδα;

Δυστυχώς δεν υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα σπιτικά γιατροσόφια. Το μόνο που βοηθάει στην περιοδοντίτιδα είναι η εξειδικευμένη θεραπεία της και η καθημερινή σχολαστική στοματική υγιεινή.

  • Μπορεί να εμφανιστεί περιοδοντίτιδα σε παιδιά ή με μικρές ηλικίες;

Σύμφωνα με την επιστημονική ταξινόμηση της νόσου υπάρχουν οι παρακάτω κατηγορίες : α) η προεφηβική εντοπισμένη και γενικευμένη περιοδοντίτιδα  και β) η εφηβική εντοπισμένη και γενικευμένη περιοδοντίτιδα. Η πρώτη κατηγορία αφορά νεογιλό και μικτό φραγμό, συναντάται ιδιαίτερα σπάνια και συνήθως συνυπάρχει και με κάποια νοσήματα (αυτό αφορά τη γενικευμένη μορφή της νόσου). Η δεύτερη κατηγορία είναι πιο συχνή και αφορά μόνιμα δόντια και παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία μέχρι ενήλικες στην ηλικία των 30 ετών περίπου.

  • Θα πρέπει να πάρω αντιβίωση για την θεραπεία της περιοδοντίτιδας;

Συνήθως στις ταχέως εξελισσόμενες προτιμάμε να χορηγούμε κάποιο αντιβιοτικό σχήμα. Δεν είναι απαραίτητο σε όλες τις περιπτώσεις και ιδίως όταν η θεραπεία γίνεται και με τη χρήση laser μαλακών ιστών. Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή άρα ο θεράπων κρίνει κατά περίπτωση.

  • Υπάρχουν αντιβιώσεις που έχουν σαν παρενέργεια την δημιουργία περιοδοντίτιδας;

Υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες φαρμάκων που δημιουργούν έντονη διόγκωση των ούλων με αποτέλεσμα ο θεράπων να ανιχνεύει «ψευδοθυλάκους». Ουσιαστικά αν μπορούσε να σταματήσει η χορήγηση αυτών των φαρμάκων στους ασθενείς θα διαπιστώναμε την απουσία των θυλάκων.

  • Χρησιμοποιώ ομοιοπαθητικά φάρμακα, υπάρχει μέθοδος θεραπείας για εμένα στο οδοντιατρείο σας;

Φυσικά εφόσον πάντα σεβόμαστε την επιθυμία του ασθενούς μας μπορούμε μετά από συζήτηση να επιλέξουμε το επιθυμητό σχήμα θεραπείας για τον καθένα.

  • Μπορώ να χρησιμοποιήσω κάποια βότανα για την βελτίωση ή θεραπεία της περιοδοντίτιδας με φυσικό ή εναλλακτικό τρόπο;

Φυσικά. Καταρχάς στα φαρμακεία υπάρχουν φυτικές οδοντόκρεμες ή οδοντόκρεμες με φυτικά συστατικά οι οποίες έχουν αποδειχθεί ισχυρό όπλο στη φαρέτρα μας. Επίσης, υπάρχουν στοματικά διαλύματα με πρόπολη και χαμομήλι που βοηθούν στην αντισηψία της στοματικής κοιλότητας.

  • Υπάρχουν οδοντόκρεμες ειδικές για την καταπολέμηση της περιοδοντίτιδας;

Ναι υπάρχουν οδοντόκρεμες με συγκεκριμένα ενεργά στοιχεία και αντισηπτικούς παράγοντες που είναι ειδικά φτιαγμένες για την συμπληρωματική αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας.

  • Έχω διαβάσει ότι συμπληρώματα βιταμινών βοηθούν στην θεραπεία της περιοδοντίτιδας, ισχύει;

Έρευνα έχει γίνει μόνο για την βιταμίνη C η οποία η οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της ουλίτιδας και των διογκωμένων ούλων.

  • Πώς συνδέεται η περιοδοντίτιδα με την διατροφή μας και της τροφές που καταναλώνουμε;

Η περιοδοντίτιδα δεν συνδέεται με τις τροφές που καταναλώνουμε παρά μόνο εάν έχουμε τρομερή έλλειψη βιταμίνης C. Η περιοδοντική νόσος έχει συνδεθεί με το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, υπάρχουν μελέτες σε εξέλιξη που περιμένουμε τα αποτελέσματα τους.

  • Συνδέεται η περιοδοντίτιδα με την εμμηνόπαυση;

Πολύ συχνά στις γυναίκες όταν εμφανίζεται η εμμηνόπαυση εμφανίζεται και η οστεοπόρωση, η οποία σίγουρα επηρεάζει και τα οστά των γνάθων απλά σε κάθε άνθρωπο τελείως διαφορετικά.

  • Υπάρχουν τρόποι πρόληψης από την περιοδοντίτιδα;

Η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρό μας για προληπτικούς λόγους και τους τακτικούς καθαρισμούς δοντιών σίγουρα θα βοηθήσει και θα μας προσφέρει έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος.

  • Υπάρχει τοπική περιοδοντίτιδα; Η αντιμετώπισή της είναι η ίδια με την γενική περιοδοντίτιδα;

Ένας από τους διαχωρισμούς που γίνονται στη περιοδοντική νόσος είναι αυτός της εντόπισης : εντοπισμένη και γενικευμένη. Η εντόπισή της δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι περιοδοντική νόσος άρα έχει την ίδια θεραπευτική αντιμετώπιση.

  • Υπάρχει ταχεία εξελισσόμενη περιοδοντίτιδα; Μπορώ να κάνω κάτι για να μην χάσω τα δόντια μου;

Φυσικά υπάρχει η ταχέως εξελισσόμενη περιοδοντίτιδα και το μόνο που μπορείτε να κάνετε για να μην χάσετε τα δόντια σας είναι να επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρό σας έτσι ώστε να καταρτίσετε ένα πλάνο θεραπείας.

  • Συνδέεται η περιοδοντίτιδα με τον διαβήτη; Πώς και τι πρέπει να κάνω και να προσέχω;

Δυστυχώς η περιοδοντίτιδα και ο διαβήτης είναι δύο αλληλένδετα νοσήματα και το ένα επιδεινώνει το άλλο. Όταν για παράδειγμα έχουμε ένα ασθενή με αρρύθμιστο διαβήτη δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα έχει μια «σταθερή» περιοδοντίτιδα χωρίς εξάρσεις

  • Ο καρδιολόγος μου είπε να πάω στον οδοντίατρο, πώς συνδέετε αυτό; Υπάρχει περίπτωση η στοματική μου υγεία να επηρεάζει την καρδιά μου;

Σε ασθενείς με πρόπτωση μιτροειδούς ή άλλα καρδιολογικά προβλήματα είναι επικίνδυνο κάποιο μικρόβιο να μεταναστεύσει στην καρδιά  και να δημιουργήσει ενδοκαρδίτιδα.

  • Ποσό κοστίζει η θεραπεία της περιοδοντίτιδας; H τιμή είναι ίδια σε κάθε περίπτωση;

Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας κοστίζει το ίδιο είτε είναι χρόνια είτε είναι ταχέως εξελισσόμενη. Σίγουρα το κόστος αυτό ανεβαίνει στις περιπτώσεις που θα χρειαστεί να επέμβουμε χειρουργικά. Το κοστος της συντηριτικής περιοδοντικής θεραπείας στο οδοντιατρείο μας ξεκινά απο 300€ και για τα 4 τεταρτημόρια του στόματος.

  • Φωτογραφίες πριν και μετά την θεραπεία

Που μπορώ να διαβάσω περισσότερα για την θεραπεία της περιοδοντίτιδας;

Οι πήγες που σας προτείνουμε για περισσότερες πληροφορίες είναι οι επίσημες ιστοσελίδες των περιοδοντολογικών εταιριών και ινστιτούτων και ακαδημιων στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική όπως παρατείνονται παρακάτω. Οι σελίδες αυτές είναι περισσότερο χρήσιμες στους περιοδοντολόγους και τους οδοντίατρους που ασχολούνται με την περιοδοντική θεραπεία και λιγότερο κατανοητή για τους ασθενείς, όμως εάν θέλετε μπορείτε να ρίξετε μια ματιά. Σε κάθε περίπτωση σας προτείνουμε να κλείσετε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρό σας για μια κλινική εξέταση και την κατάρτιση του σχεδίου θεραπείας για την αντιμετώπιση της περιοδοντικής νόσου.

European Federation of Periodontology (EFP)

American Academy of Periodontology (AAP)

– Ελληνική Περιοδοντολογική Εταιρεία

Θεραπεία Περιοδοντίτιδας
Ωράριο Οδοντιατρείου
Αποφύγετε την αναμονή