Κροταφογναθική διάρθρωση, TMJ

κροταφογναθική διάρθρωση, TMJ

Η κροταφογναθική διάρθρωση (ΚΓΔ) αποτελεί μια άρθρωση η οποία συνδέει την κάτω γνάθο με τα κροταφικά οστά του κρανίου εκατέρωθεν, τα οποία εντοπίζονται έμπροσθεν των αυτιών. Η ΚΓΔ μας επιτρέπει να κινούμε την γνάθο μας πάνω και κάτω, αριστερά και δεξιά έτσι ώστε να μπορούμε να μιλάμε, να μασάμε και να χαιρόμαστε το χασμουρητό μας!
Τα προβλήματα που εντοπίζονται στη λειτουργία της γνάθου και των μυών του προσώπου είναι γνωστά ως διαταραχές της ΚΓΔ.

Τι προκαλεί τα προβλήματα της κροταφογναθικής διάρθρωσης;
1) Τραυματισμός της γνάθου, της ΚΓΔ, των μυών του προσώπου και του αυχένα (πχ από ένα τροχαίο).
2) Τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών, που μεταφέρει ιδιαίτερα μεγάλη πίεση στη γνάθο.
3) Οστεοαρθρίτιδα.
4) Διολίσθηση του διάρθριου δίσκου, που παρεμβάλλεται του κλάδου της κάτω γνάθου και της γλήνης του κροατφικού οστού.
5) Στρες το οποίο προκαλεί τάση στους μύες του προσώπου και ανεξέλεγκτο σφίξιμο των δοντιών.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;
Συνήθως διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την εμφάνιση σοβαρού πόνου ο οποίος μπορεί να διαρκέσει και αρκετά χρόνια. Υπάρχουν πιθανότητες να αισθανόμαστε πόνο και από τις 2 πλευρές του προσώπου μας ο οποίος συχνά είναι διάχυτος. Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες και σε άτομα ηλικίας 20 εώς 40 ετών.
Επίσης στα συμπτώματα μπορούμε να συμπεριλάβουμε και τα παρακάτω :
– Γενικευμένο πόνο στο πρόσωπο, στον αυχένα και τους ώμους καθώς και στη περιοχή των αυτιών κατά τη μάσηση, την ομιλία ή την απλή διάνοιξη.
Δυσκολία κατά την πλήρη διάνοιξη του στόματος (πχ για να δαγκώσετε ένα ολόκληρο μήλο).
– “Κλείδωμα” της γνάθου κατά τη διάνοιξη, δηλαδή να μείνει το στόμα μας ανοιχτό και παρ’ όλη την προσπάθεια να μην καταφέρνουμε να το κλείσουμε.
– Αίσθημα κούρασης και τάσης στο πρόσωπο.
– Αιφνίδιο πρόβλημα κατά τη μάσηση, σαν τα πάνω δόντια να μην κλείνουν σωστά με τα κάτω.
Πονόδοντος, πονοκέφαλος, ζαλάδες, εμβοές και πόνοι στον αυχένα και τους ώμους.
κροταφογναθική διάρθρωση, TMJ, κλινικη εξεταση

Τα περισσότερα περιστατικά ευτυχώς αντιμετωπίζονται επιτυχώς με τη χρήση ειδικού νάρθηκα βρυγμού κατα τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. Δυστυχώς, όμως υπάρχουν και περιστατικά τα οποία χρήζουν περαιτέρω αντιμετώπισης.

Κληρονόμου Ιωάννα – Οδοντίατρος. Klironomou Ioanna,DDS – Dental Clinic in Piraeus
Κοινοποίηση:
Πρόσφατα Άρθρα
Ο χώρος μας
Υπηρεσίες

Είναι η εξειδικευμένη τεχνική, σχεδόν ανώδυνη, κατα την οποία χρησιμοποιούνται υλικά απολύτως βιοσυμβατά και ασφαλή για την δομή των δοντιών. Με την λεύκανση μπορούμε να απομακρύνουμε τους λεκέδες από τα δόντια μας και να πετύχουμε ένα ολόλευκο και λαμπερό χαμόγελο!

Επιλέγοντας τις όψεις ρητίνης μπορούμε να διορθώσουμε συγκεκριμένες «ατέλειες» γι’ αυτό όμως άλλωστε θεωρείτε και συντηρητική λύση η οποία σημειωτέον, σχεδόν πάντα, ολοκληρώνεται σε μια συνεδρία

Με τις όψεις πορσελάνης μπορούν να διορθωθούν τα ίδια προβλήματα που διορθώνονται και με τις όψεις ρητίνης μεγαλύτερης όμως βαρύτητας και δυσκολίας π.χ. μεγαλύτερα κενά.

Επιλέγοντας ολοκεραμικές θήκες είμαστε σίγουροι για την αισθητική του αποτελέσματος καθώς η διαφάνειά τους είναι όμοια με αυτή των φυσικών δοντιών.

Είναι ιδιαίτερα βοηθητικό και σημαντικό τα παιδιά να έχουν κάνει την πρώτη τους επίσκεψη στον οδοντίατρο μέχρι να γίνουν 6 περίπου ετών, προκειμένου να προσδιορισθεί η ύπαρξη ή όχι προβλήματος σύγκλεισης, καθώς και το χρονοδιάγραμμα αντιμετώπισής του.

Η ενδοδοντική θεραπεία είναι η θεραπεία, που γίνεται με ειδικά μικροεργαλεία στο εσωτερικό του δοντιού, όταν ο πολφός του δοντιού μολυνθεί ή νεκρωθεί με σκοπό την αποφυγή της εξαγωγής του δοντιού και τη διατήρησή του στο στόμα για πολλά χρόνια.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα τοποθετούνται μετά από συγκεκριμένη χειρουργική διαδικασία μόνιμα στις γνάθους. Αποτελούν μέθοδο αποκατάστασης χαμένων δοντιών αλλά και σταθεροποίησης κινητών εργασιών (επένθετη ολική οδοντοστοιχία).

Ο καθαρισμός περιλαμβάνει την υπερουλική απομάκρυνση της πλάκας ή πέτρας με ειδική συσκευή υπερήχων και όπου κριθεί απαραίτητο χρησιμοποιούνται και ειδικά εργαλεία χειρός . Αφού απομακρυνθεί όλη η “ορατή” πέτρα, οι επιφάνειες των δοντιών στιλβώνονται με ειδική πάστα .

Ένα μεγάλο ποσοστό ενηλίκων βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να παραδεχτεί ότι αισθάνεται μειονεκτικά ή ντρέπεται να χαμογελάσει επειδή τα δόντια του ειναι ιδιαίτερα στραβά. Νιώθουν ότι έχουν χάσει την ευκαιρία να ισιώσουν τα δόντια τους και να αποκτήσουν τελικά το τέλειο χαμόγελο , γιατί πλέον ειναι ενήλικες.