Δόντια με έντονους και επίμονους λεκέδες;
Τι προκαλεί τους Λεκέδες στα δόντια και πως πρέπει να τους αντιμετωπίσετε;
Οι Λεκέδες στα δόντια αποτελούν ένα πολύ συχνό πρόβλημα και μπορούν να αντιμετωπιστούν με διάφορες μεθόδους ανάλογα τον “τύπο του λεκέ” και το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Το χρώμα των δοντιών ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο και από φυλή σε φυλή. Εκ γενετής κάποιοι άνθρωποι έχουν πολύ κίτρινα δόντια ή ιδιαίτερα σκούρα με αποτέλεσμα να φαίνονται θαμπά και δυσχρωμικά. Στο μεγαλύτερο ποσοστό, ο σχηματισμός αυτών των λεκέδων οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες κυρίως, όπως για παράδειγμα οι διατροφικές συνήθειες και συνήθειες όπως το κάπνισμα. Μια απλή κατηγοριοποίηση των λεκέδων είναι η παρακάτω :
Επιφανειακοί λεκέδες: Αυτοί είναι λεκέδες μπορούν να απομακρυνθούν απλά βουρτσίζοντας με μια λευκαντική οδοντόκρεμα. Εάν δεν απομακρυνθούν με αυτό το τρόπο μπορούν εύκολα να απομακρυνθούν με τον καθαρισμό (αποτρύγωση) στον οδοντίατρό σας. Ο οδοντίατρος θα κρίνει πιο μέσο πρέπει να χρησιμοποιήσει για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα (υπέρηχοι, σοδοβολή, στίλβωση).
Βαθιές ενσωματωμένες στα δόντια κηλίδες : Τέτοιοι λεκέδες σχηματίζονται από τη νικοτίνη, τον καφέ, το κόκκινο κρασί και από κάποια μπαχαρικά. Συχνά στη περιοχή στην οποία εντοπίζονται υπάρχουν και κάποιες ανωμαλίες στη δομή του δοντιού. Σε τέτοιες περιπτώσεις ένας απλός καθαρισμός δυστυχώς δεν αποτελεί λύση. Η λύση είναι η λεύκανση των δοντιών, κατα την οποία ο λευκαντικός παράγοντας διεισδύει στην οδοντική ουσία και άρα λευκαίνει και τα δόντια.
Κληρονομικής αιτιολογίας λεκέδες και λεκέδες οι οποίοι σχηματίζονται κατα τη διάρκεια της ανάπτυξης των δοντιών : Κάποια αντιβιοτικά, όπως οι τετρακυκλίνες, αν ληφθούν κατα την εγκυμοσύνη ή κατα την ανάπτυξη των δοντιών μπορούν να δώσουν μια γκρι οπαλιζέ απόχρωση στα δόντια. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές η λεύκανση δε μπορεί να βοηθήσει σε αυτές τις καταστάσεις και η λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι είτε οι όψεις είτε οι στεφάνες.