Μερική Οδοντοστοιχία

Κινητή Προσθετική

Με τις μερικές οδοντοστοιχίες βοηθάμε τους ασθενείς που έχουν χάσει κάποια από τα δόντια τους να τα αντικαταστήσουν. Οι μερικές οδοντοστοιχίες είναι τα γνωστά σε όλους «μηχανάκια» ή «μασελάκια».

ano gnathos meriki odontostoixiakato gnathos meriki odontostoixia

 

 

 

 

 

 

 

Μπορούν να κατασκευαστούν είτε για την άνω είτε για την κάτω γνάθο.  Αντικαθιστούν τα χαμένα δόντια και συγκρατούνται από τα εναπομείναντα είτε με μεταλλικά άγκιστρα είτε με ακεταλικά άγκιστρα είτε με συνδέσμους ακριβείας. Η απλή μερική οδοντοστοιχία με μεταλλικά άγκιστρα αποτελεί την οικονομικότερη από τις τρείς παραπάνω επιλογές. Η μερική οδοντοστοιχία με συνδέσμους είναι μια λύση με μεγαλύτερο κόστος από αυτή με τα απλά άγκιστρα αλλά είναι πολύ πιο αισθητική λύση όμως προυποθέτει και την τοποθέτηση στεφάνης (θήκη) στο δόντι που θα τοποθετηθεί ο σύνδεσμος. Αλλά ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά :

Μερική οδοντοστοιχία με μεταλλικά άγκιστρα

Πλεονεκτήματα

Α) οικονομική λύση και σχετικά γρήγορη.

Β) επιδιορθώνεται εύκολα και οικονομικά. Σε περίπτωση που χαθεί εκ νέου ένα δόντι μπορεί εύκολα να συμπληρωθεί από το εργαστήριο άμεσα στη μερική οδοντοστοιχία.

Γ) συγκράτηση και σταθερότητα μέτρια έως  καλή (εξαρτάται από τη μορφολογία, το σχήμα και τη θέση των δοντιών στη γνάθο).

Μειονεκτήματα

Α) πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί για καλύτερη σταθερότητα να μπουν θήκες στα δόντια στηρίγματα οπότε ανεβαίνει αρκετά το κόστος.

Β) ανάλογα τη θέση των χαμένων δοντιών και το χαμόγελο του ασθενούς μπορεί να φαίνονται τα άγκιστρα με αποτέλεσμα να έχουμε ένα όχι τόσο αισθητικό αποτέλεσμα.

Γ) τα δόντια στα οποία στηρίζεται η μερική οδοντοστοιχία επιβαρύνονται αρκετά με αποτέλεσμα κάποιες φορές να αποκτούν κινητικότητα με πιθανότητα να χρειαστούν εξαγωγή.

Στις μερικές οδοντοστοιχίες με ακεταλικά άγκιστρα ισχύει ότι παραπάνω εκτός από «το αισθητικό» πρόβλημα καθώς αυτά τα άγκιστρα είναι στο χρώμα των δοντιών και των ούλων «καμουφλάροντας» έτσι την ύπαρξη τους. Βέβαια , έχουν λίγο πιο ανεβασμένη τιμή σε σχέση με τα μεταλλικά.

Μερικές οδοντοστοιχίες με συνδέσμους ακριβείας

Πλεονεκτήματα

Α) πολύ αισθητική αποκατάσταση καθώς δεν φαίνονται πουθενά άγκιστρα.

Β)  πολύ καλή σταθερότητα.

Γ) συχνά είναι μια κατασκευή χωρίς τόσο πολύ μέταλλο όσο η κλασσική μερική οδοντοστοιχία με  άγκιστρα.

Μειονεκτήματα

Α) αυξημένο κόστος και λόγω των συνδέσμων ακριβείας και λόγω των στεφανών (θήκες) που χρειάζεται να τοποθετηθούν στα δόντια που θα έχουν τους συνδέσμους ακριβείας

Β) και σε αυτή την περίπτωση επιβαρύνονται τα δόντια στηρίγματα.

Γ) μια φορά το χρόνο ή παραπάνω ίσως χρειαστεί να «σφίξει» ο οδοντίατρος τους συνδέσμους για να παραμένει άριστη η σταθερότητα της κατασκευής.

Δ) κάποιες φορές επισκευάζονται δύσκολα.

Οι μερικές οδοντοστοιχίες είναι τις περισσότερες φορές λύση ανάγκης για αρκετούς ασθενείς για οικονομικούς λόγους κυρίως. Πλέον έχουν αρχίσει να δίνουν το χώρο τους στα εμφυτεύματα δοντιών. Βέβαια όπου για κάποιους λόγους δεν γίνεται να μπουν εμφυτεύματα οι μερικές και οι ολικές οδοντοστοιχίες αποτελούν το μόνο όπλο στη φαρέτρα μας!

Μερική Οδοντοστοιχία
Ωράριο Οδοντιατρείου
Αποφύγετε την αναμονή

Σεβόμαστε πάντα τον διαθέσιμο χρόνο του ασθενούς, που μας επιλέγει, γι’ αυτό φροντίζουμε να είμαστε συνεπείς στα ραντεβού μας, χωρίς καθυστερήσεις στο χώρο αναμονής!