Οδοντιατρικές συμβουλές & Πρόληψη

odontiatrikes simvoules teridonismeno donti se proxorimeno stadio

12 πράγματα που ο οδοντίατρός σας θέλει να γνωρίζετε και να προσέξετε ιδιαίτερα στο στόμα σας!Δυστυχώς πολύ εύκολα ξεχνάμε πόσο «βρώμικο» μπορεί εν δυνάμει το στόμα μας να γίνει.

Ακόμα και αν προσέχουμε πάρα πολύ τα δόντια μας, το στόμα μας είναι μια κοιλότητα που κατακλύζεται από βακτήρια τα οποία προσπαθούν συνεχώς να βλάψουν τα δόντια μας. Παρακάτω θα δείτε τα πιο συχνά λάθη που σχεδόν όλοι μας κάνουμε ή δεν κάνουμε όσον αφορά τα δόντια μας και το βούρτσισμά τους σε μια λίστα με Οδοντιατρικές συμβουλές.

  1.  Κάθε στιγμή υπάρχει στην επιφάνεια των δοντιών μας ένα ιδιαίτερα κολλώδες μικροβιοϋμένιο (το λεγόμενο biofilm) το οποίο αποτελείται κατά κύριο λόγο από βακτήρια.

Το biofilm «κολλάει» σε όλες τις επιφάνειες των δοντιών ακόμα και ανάμεσα στα δόντια και κάτω από τα ούλα! Αυτό το υμένιο δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί είναι ιδιαίτερα λεπτό. Έτσι οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε ότι τα δόντια μας είναι καθαρά παρ’ όλη την ύπαρξή του. Δυστυχώς, όμως, αυτό το φίλμ ευθύνεται για την αρχόμενη τερηδόνα καθώς και για άλλα οδοντικά προβλήματα. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτό το φίλμ αποθηκεύεται καθημερινά στην επιφάνεια των δοντιών μας και άρα γι’ αυτό το λόγο πρέπει να βουρτσίζουμε πρωί και βράδυ! Ο καλύτερος τρόπος να «πολεμήσουμε» την πλάκα είναι το καθημερινό βούρτσισμα και ο μεσοδόντιος καθαρισμός (οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια) και φυσικά ο καθαρισμός των δοντιών σας στο οδοντιατρείο για την αφαίρεση και της τρυγίας (πέτρας).

  1. Σε περίπτωση ξηροστομίας τα βακτήρια αυξάνονται με ταχύ ρυθμό.

odontiatrikes simvoules ksirostomia bobΟι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τη σημαντικότητα του σάλιου στον αυτό-καθαρισμό των δοντιών. Το σάλιο αποτελεί την φυσική άμυνα του οργανισμού μας απέναντι στην τερηδόνα, στα βακτήρια και στα οξέα τους τα οποία καταστρέφουν την αδαμαντίνη των δοντιών. Δυστυχώς όσοι υποφέρουν από ξηροστομία θα πρέπει αφενός να συμβουλευτούν τον οδοντίατρό τους και αφετέρου να λάβουν έξτρα σκευάσματα τεχνητού σάλιου καθημερινά.

  1. Η πλάκα δημιουργείται και κατά τη διάρκεια της νύχτας για αυτό το λόγο άλλωστε η αναπνοή μας γίνεται ιδιαίτερα δυσάρεστη όταν το προηγούμενο βράδυ έχουμε αμελήσει το βούρτσισμα και το μεσοδόντιο καθαρισμό.

Το πρωινό βούρτσισμα των δοντιών είναι το ίδιο σημαντικό όσο και αυτό πριν από τον ύπνο. Αν και κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν καταναλώνουμε κάποιο τρόφιμο ή ποτό, η πλάκα δημιουργείται και κατά τη διάρκεια της νύκτας.

  1. Η πλάκα απομακρύνεται μόνο με μηχανικό τρόπο δηλαδή με το βούρτσισμα και με το μεσοδόντιο καθαρισμό.

odontiatrikes simvoules mesodontios katharismos me nima

Η πλάκα, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, καλύπτει κάθε επιφάνεια των δοντιών μας, ακόμα και αυτές που είναι δυσπρόσιτες στο βούρτσισμα ή ακόμα και αυτές που δεν βλέπουμε! Εάν οι ασθενείς καταλάβαιναν το μηχανισμό ανάπτυξης της πλάκας θα έκαναν νήμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Εάν αναλογιστούμε ότι το ένα τρίτο της επιφάνειας των δοντιών μας καλύπτεται από τα γειτονικά δόντια αμέσως θα διαπιστώναμε την αναγκαιότητα του μεσοδόντιου καθαρισμού, όποιος και αν είναι αυτός ( νήμα, μεσοδόντια βουρτσάκια, συσκευές εκτόξευσης νερού τύπου waterpick).

  1. Με την πάροδο του χρόνου η πλάκα που δεν απομακρύνεται μετατρέπεται σε ένα σκληρό λευκό επίχρισμα την τρυγία (πέτρα).

odontiatrikes simvoules dontia me petra endostomatiki lipsi

Όταν η πλάκα δεν απομακρύνεται σε καθημερινή βάση επικάθεται στις επιφάνειες των δοντιών και απορροφά άλατα από το σάλιο και έτσι σιγά σιγά μετατρέπεται σε τρυγία, την γνωστή σε όλους πέτρα. Το φαινόμενο αυτό το συναντάμε συχνότερα στην εσωτερική επιφάνεια των κάτω δοντιών επειδή αφενός αυτή η περιοχή δε βουρτσίζεται από τους περισσότερους καλά και αφετέρου γιατί σε αυτό το σημείο λιμνάζει συχνά το σάλιο.

Η τρυγία δυστυχώς μπορεί να απομακρυνθεί μόνο από τον οδοντίατρο, ο οποίος χρησιμοποιεί ειδική συσκευή υπερήχων για αυτό το σκοπό.

  1. Το αμελές και όχι τόσο σχολαστικό βούρτσισμα οδηγεί σε ουλίτιδα και εξελικτικά σε περιοδοντική νόσο τις περισσότερες φορές.

Η πλάκα αποθηκεύεται και κάτω από την παρυφή των ούλων και γι’ αυτό η μη απομάκρυνσή της προκαλεί ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα. Τα φλεγμονώδη ούλα γίνονται πιο ογκώδη και είναι πιο χαλαρά συνδεδεμένα με τα δόντια και έτσι η δίοδος των βακτηρίων προς το οστό γίνεται ευκολότερη με αποτέλεσμα εκτεταμένες φλεγμονές και απώλεια φατνιακού οστού.

  1. Πιθανότατα οι περισσότεροι από αυτούς που κάνουν νήμα το κάνουν λάθος!

Είναι δύσκολο να περιγράψουμε το σωστό τρόπο χρήσης του νήματος στο γραπτό λόγο.. Οι περισσότεροι απλά περνούν με δύναμη το νήμα ανάμεσα στα δόντια με αποτέλεσμα να τραυματίζουν τα ούλα. Ο σωστός τρόπος χρήσης του νήματος πρέπει να περιλαμβάνει μικρές πριονωτές κινήσεις μέχρι το νήμα να φτάσει στην παρυφή των ούλων και να αγκαλιάσει πλήρως το κάθε δόντι.

  1. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι το αποτελεσματικό βούρτσισμα είναι το δυνατό βούρτσισμα.

odontiatrikes simvoules dontia me traumatismous kai ifiziseis

Το πολύ δυνατό βούρτσισμα προκαλεί μικροτραυματισμούς στην παρυφή των ούλων με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται υφιζήσεις. Οι υφιζήσεις προκαλούν έντονη ευαισθησία σε θερμικά ερεθίσματα με πολλά επακόλουθα προβλήματα. Από τις παραπάνω οδοντιατρικές συμβουλές, αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές, οπότε μην ξεχνάτε να βουρτσιζετε τα δόντια σας σωστά

  1. Η ζάχαρη και οι κολλώδης τροφές «τρέφουν» τα βακτήρια τα οποία ευθύνονται για τη δημιουργία της τερηδόνας.

odontiatrikes simvoules teridonismeno donti se proxorimeno stadio

Όταν τα βακτήρια μεταβολίζουν τη ζάχαρη δημιουργούνται οξέα τα οποία προκαλούν τερηδόνα και επιβαρύνουν τη φλεγμονή των ούλων. Οι περισσότεροι ίσως σκεφτούν ότι θα απαλλαγούν από αυτά τα βακτήρια αν σταματήσουν να καταναλώνουν ζάχαρη ή γλυκά. Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει γιατί ακόμα και η υπέρμετρη κατανάλωση φρούτων μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβής.

  1. Όσες περισσότερες φορές τσιμπολογάμε κατά τη διάρκεια της ημέρας χωρίς να βουρτσίζουμε μετά τα δόντια μας τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης τερηδόνας.

Κάθε φορά που τρώμε, το ph του στόματος μεταβάλλεται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης των βακτηριδίων των οποίων τα παράγωγα προκαλούν την τερηδόνα. Έτσι αν τσιμπολογάμε όλη την ημέρα ή έχουμε συνέχεια στα χέρια μας ένα πολύ γλυκό καφέ και τον πίνουμε σιγά σιγά, τα δόντια μας «βομβαρδίζονται» συνεχώς από ζάχαρη!

  1. Το «ξέφτισμα» της αδαμαντίνης του δοντιού μας είναι το ίδιο επικίνδυνο με ένα σπασμένο δόντι.

Όταν για κάποιο λόγο φύγει ένα μικρό κομμάτι αδαμαντίνης από το δόντι μας, σαν να έχει ξεφλουδίσει σε ένα σημείο, θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτούμε το γιατρό μας διότι αυτό το δόντι  είναι ιδιαίτερα ευάλωτο όσο και ένα τερηδονισμένο.

  1. Η φτωχή στοματική υγιεινή μπορεί να επηρεάσει την γενικότερη υγεία.

Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των νόσων των ούλων και των καρδιοπαθειών. Σε εγκυμονούσες η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό ή ελλιποβαρή νεογνά.

Φωτογραφίες:

Wikipedia.org, thinkstockphotos.com,  Free license.

Βιβλιογραφία / Πηγές / Sources:

Προσοχή: ΜΗΝ χρησιμοποιείτε φάρμακα ΧΩΡΙΣ την συμβουλή ιατρών και οδοντιάτρων. Οι πληροφορίες σε αυτό τον ιστότοπο ΔΕΝ αντικαθιστούν την συμβουλή του θεράπων ιατρού και οδοντιάτρου σας που προκύπτει μετά από κλινική εξέταση στον χώρο του ιατρείου/οδοντιατρείου.

Κληρονόμου Ιωάννα,DDS.

Κοινοποίηση:
Πρόσφατα Άρθρα
Ο χώρος μας
Υπηρεσίες

Είναι η εξειδικευμένη τεχνική, σχεδόν ανώδυνη, κατα την οποία χρησιμοποιούνται υλικά απολύτως βιοσυμβατά και ασφαλή για την δομή των δοντιών. Με την λεύκανση μπορούμε να απομακρύνουμε τους λεκέδες από τα δόντια μας και να πετύχουμε ένα ολόλευκο και λαμπερό χαμόγελο!

Επιλέγοντας τις όψεις ρητίνης μπορούμε να διορθώσουμε συγκεκριμένες «ατέλειες» γι’ αυτό όμως άλλωστε θεωρείτε και συντηρητική λύση η οποία σημειωτέον, σχεδόν πάντα, ολοκληρώνεται σε μια συνεδρία

Με τις όψεις πορσελάνης μπορούν να διορθωθούν τα ίδια προβλήματα που διορθώνονται και με τις όψεις ρητίνης μεγαλύτερης όμως βαρύτητας και δυσκολίας π.χ. μεγαλύτερα κενά.

Επιλέγοντας ολοκεραμικές θήκες είμαστε σίγουροι για την αισθητική του αποτελέσματος καθώς η διαφάνειά τους είναι όμοια με αυτή των φυσικών δοντιών.

Είναι ιδιαίτερα βοηθητικό και σημαντικό τα παιδιά να έχουν κάνει την πρώτη τους επίσκεψη στον οδοντίατρο μέχρι να γίνουν 6 περίπου ετών, προκειμένου να προσδιορισθεί η ύπαρξη ή όχι προβλήματος σύγκλεισης, καθώς και το χρονοδιάγραμμα αντιμετώπισής του.

Η ενδοδοντική θεραπεία είναι η θεραπεία, που γίνεται με ειδικά μικροεργαλεία στο εσωτερικό του δοντιού, όταν ο πολφός του δοντιού μολυνθεί ή νεκρωθεί με σκοπό την αποφυγή της εξαγωγής του δοντιού και τη διατήρησή του στο στόμα για πολλά χρόνια.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα τοποθετούνται μετά από συγκεκριμένη χειρουργική διαδικασία μόνιμα στις γνάθους. Αποτελούν μέθοδο αποκατάστασης χαμένων δοντιών αλλά και σταθεροποίησης κινητών εργασιών (επένθετη ολική οδοντοστοιχία).

Ο καθαρισμός περιλαμβάνει την υπερουλική απομάκρυνση της πλάκας ή πέτρας με ειδική συσκευή υπερήχων και όπου κριθεί απαραίτητο χρησιμοποιούνται και ειδικά εργαλεία χειρός . Αφού απομακρυνθεί όλη η “ορατή” πέτρα, οι επιφάνειες των δοντιών στιλβώνονται με ειδική πάστα .

Ένα μεγάλο ποσοστό ενηλίκων βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να παραδεχτεί ότι αισθάνεται μειονεκτικά ή ντρέπεται να χαμογελάσει επειδή τα δόντια του ειναι ιδιαίτερα στραβά. Νιώθουν ότι έχουν χάσει την ευκαιρία να ισιώσουν τα δόντια τους και να αποκτήσουν τελικά το τέλειο χαμόγελο , γιατί πλέον ειναι ενήλικες.