Διαλέγοντας την ιδανική οδοντόβουρτσα : χειροκίνητη vs ηλεκτρική

Ηλεκτρικη οδοντοβουρτσα εναντιον χειροκινητης - Βουρτσακια

Διαλέγοντας την ιδανική οδοντόβουρτσα : χειροκίνητη vs ηλεκτρική

 

Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και κατά γενικότερη ομολογία προσφέρει ανώτερη στοματική υγιεινή. Αλλά τελικά μπορεί όντως να συγκριθεί με τη χειροκίνητη οδοντόβουρτσα και τα αποτελέσματά της να αποδειχθούν ανώτερα;

Ουσιαστικά αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε όταν χρησιμοποιούμε μια οδοντόβουρτσα, είτε χειροκίνητη είτε ηλεκτρική, είναι η μέγιστη απομάκρυνση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας (γνωστή σε όλους ως πλάκα) με σκοπό την απόκτηση ή διατήρηση υγιών ούλων και δοντιών. Οι περισσότερες οδοντόβουρτσες θα καταφέρουν να επιτύχουν τα παραπάνω αρκεί να χρησιμοποιηθούν με το σωστό τρόπο : ” Δεν θέλει κόπο αλλά συγκεκριμένο τρόπο !”

Χειροκίνητη οδοντόβουρτσα : Η κλασική και σταθερή αξία για τη στοματική υγιεινή

Η χρήση της χειροκίνητης οδοντόβουρτσας έχει πολλά καταγεγραμμένα πλεονεκτήματα αφού χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια.
Κόστος : Οι χειροκίνητες οδοντόβουρτσες είναι ιδιαίτερα προσιτές και μπορούμε να τις βρούμε σχεδόν παντού. Δυστυχώς, οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες θεωρούνται ακόμα από κάποιους αρκετά ακριβές οπότε είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικό να γνωρίζουμε ότι μπορούμε να έχουμε καλά αποτελέσματα και με τις χειροκίνητες.
Εύκολη μεταφορά στα ταξίδια. Είναι πολύ μικρές οπότε δεν καταλαμβάνουν σχεδόν καθόλου χώρο στη βαλίτσα σας. Μπορείτε ακόμα να την έχετε και καθημερινά στη τσάντα σας.
Πολλαπλά σχέδια και χρώματα. Αν και οι ηλεκτρικές κυκλοφορούν σε κάποια ιδιαίτερα χρώματα σαν special edition δεν μπορούν να συναγωνιστούν την ποικιλία των χρωμάτων, των μεγεθών και των διαφορετικών κεφαλών των χειροκίνητων. Επίσης, έχουμε επιλογές οι οποίες δεν υπάρχουν στις ηλεκτρικές όπως για παράδειγμα η super soft κεφαλή.
Στα βασικά της μειονεκτήματα είναι ότι χρειάζονται ιδιαίτερη προσπάθεια και κόπο για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και ποτέ δεν ξέρουμε πόση ώρα έχουμε βουρτσίσει αφού δεν υπάρχει κάποιο χρονόμετρο να μας χρονομετρήσει!

Δυστυχώς όμως σχεδόν ούτε ένας στους δέκα ασθενείς δεν βουρτσίζουν σωστά και αποτελεσματικά με την χειροκίνητη οδοντόβουρτσα. Επίσης, ηλικιωμένοι ασθενείς οι οποίοι υποφέρουν από αρθρίτιδα ή άτομα με ειδικές ανάγκες αποτελούν αδιαμφισβήτητα δυο ομάδες ανθρώπων στις οποίες πρέπει να προτείνεται χωρίς επιφύλαξη η χρήση της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας. Τέλος, σύμφωνα με την AMA (American Dental Association) ασθενείς με μειωμένη κινητική ικανότητα στους ώμους και στα χέρια μπορούν να επωφεληθούν από την ευκολία στη χρήση της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας και επιπλέον από τη μεγαλύτερη λαβή της.

Πώς και γιατί να διαλέξεις μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα

Πλέον, οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες κυκλοφορούν σε διάφορα σχέδια , χρώματα και είναι εξοπλισμένες από μεγάλη ποικιλία τεχνικών χαρακτηριστικών. Διαθέτουν χρονόμετρο, δείκτη πίεσης ( σένσορας ο οποίος μας υποδεικνύει ποτέ ασκούμε υπέρμετρη πίεση κατα το βούρτσισμα), προγράμματα βουρτσίσματος για όλες τις ανάγκες, εφαρμογές οι οποίες συνδέονται με smart phones και μας δίνουν στατιστικά για τη μηνιαία στοματική μας υγιεινή.

Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα μέσω των πολλών στροφών και της ιδιαίτερης 3D ή 2D κίνησης που προσφέρει στην ανταλλακτική κεφαλή της καταφέρνει να προσφέρει ανώτερη στοματική υγιεινή χωρίς καθόλου κόπο. Ακόμα και η πιο οικονομική ηλεκτρική οδοντόβουρτσα προσφέρει ασύγκριτη απομάκρυνση πλάκας.

Διαφορες κεφαλες για ηλεκτρικη οδοντοβουρτσα

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα απομακρύνει τουλάχιστον 50% περισσότερη πλάκα συγκριτικά με τη χειροκίνητη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες της Oral B με την μοναδική κίνηση της περιστροφής και ταλάντωσης – γνωστή ως rotating oscillating movement – έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματική σε σχέση αφενός με την χειροκίνητη οδοντόβουρτσα αλλά αφετέρου και με άλλες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, των οποίων η κεφαλή περιστρέφεται προς μια κατεύθυνση μόνο.
Άρα επιγραμματικά εύκολα διαπιστώνουμε τα παρακάτω πλεονεκτήματα στη χρήση της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας :

Εύκολη στη χρήση. Χρησιμοποιώντας την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να την τοποθετούμε με γωνία 45 μοιρών προς την παρυφή των ελεύθερων ούλων και αυτή κάνει όλη τη δουλειά !

Βέλτιστα αποτελέσματα με ελάχιστη προσπάθεια. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες απομακρύνουν τουλάχιστον 50% περισσότερη πλάκα και με πολύ λιγότερη προσπάθεια μέσα σε μικρότερο χρονικό διάστημα προσφέρουν υψηλού επιπέδου στοματική υγιεινή.

“Διαδραστικό παιχνίδι” για τα παιδιά. Εάν ένα παιδί δεν βουρτσίσει ποτέ τα δόντια του επειδή απλά δεν θέλει, σίγουρα μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα ζωγραφισμένη με τον αγαπημένο του ήρωα θα είναι μια πρόκληση! Θέλει λιγότερο κόπο, είναι πιο γρήγορες και πιο αποτελεσματικές.
Μας χρονομετρούν. Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα της Oral B σταματάει να δουλεύει μετά από δύο λεπτά από τη στιγμή που θα την βάλουμε σε λειτουργία. Δε χρειάζεται πια να μαντεύουμε πόση ώρα έχει περάσει απλά σταματάει μόνη της! Επίσης, κάθε 30 δευτερόλεπτα μας ειδοποιεί με συγκεκριμένο ήχο ότι ήρθε η ώρα να βουρτσίσουμε το επόμενο τεταρτημόριο των δοντιών μας.
Δείκτης πίεσης. Τα περισσότερα μοντέλα της Oral B διαθέτουν δείκτη πίεσης έτσι ώστε να αποφεύγουμε τραυματισμούς των δοντιών και των μαλακών μορίων.

Τα κυριότερα μειονεκτήματα της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας είναι ότι δε θα πρέπει να ξεχνάμε να την φορτίζουμε περίπου μια φορά την εβδομάδα και ότι το κόστος της παραμένει για κάποιους καταναλωτές υψηλό.

Ηλεκτρικη οδοντοβουρτσα εναντιον χειροκινητης
Πόσο συχνά πρέπει να αντικαθιστώ την οδοντόβουρτσά μου;

Όλες οι οδοντόβουρτσες της Oral B – είτε χειροκίνητες είτε ανταλλακτικές κεφαλές – έχουν στην κεφαλή τους μια ζώνη από τρίχες οι οποίες ονομάζονται “indicator”. Αυτές οι τρίχες έχουν γαλάζιο χρώμα και όταν αποχρωματιστούν κατά το ήμισυ ξέρουμε ότι είναι ώρα να την αντικαταστήσουμε. Περίπου αυτό συμβαίνει κάθε τρεις μήνες, χρονικό διάστημα που εξαρτάται από την καθημερινή χρήση.

 

Κληρονόμου Ιωάννα – Οδοντίατρος. Klironomou Ioanna,DDS – Dental Clinic in Piraeus
Κοινοποίηση:
Πρόσφατα Άρθρα
Ο χώρος μας
Υπηρεσίες

Είναι η εξειδικευμένη τεχνική, σχεδόν ανώδυνη, κατα την οποία χρησιμοποιούνται υλικά απολύτως βιοσυμβατά και ασφαλή για την δομή των δοντιών. Με την λεύκανση μπορούμε να απομακρύνουμε τους λεκέδες από τα δόντια μας και να πετύχουμε ένα ολόλευκο και λαμπερό χαμόγελο!

Επιλέγοντας τις όψεις ρητίνης μπορούμε να διορθώσουμε συγκεκριμένες «ατέλειες» γι’ αυτό όμως άλλωστε θεωρείτε και συντηρητική λύση η οποία σημειωτέον, σχεδόν πάντα, ολοκληρώνεται σε μια συνεδρία

Με τις όψεις πορσελάνης μπορούν να διορθωθούν τα ίδια προβλήματα που διορθώνονται και με τις όψεις ρητίνης μεγαλύτερης όμως βαρύτητας και δυσκολίας π.χ. μεγαλύτερα κενά.

Επιλέγοντας ολοκεραμικές θήκες είμαστε σίγουροι για την αισθητική του αποτελέσματος καθώς η διαφάνειά τους είναι όμοια με αυτή των φυσικών δοντιών.

Είναι ιδιαίτερα βοηθητικό και σημαντικό τα παιδιά να έχουν κάνει την πρώτη τους επίσκεψη στον οδοντίατρο μέχρι να γίνουν 6 περίπου ετών, προκειμένου να προσδιορισθεί η ύπαρξη ή όχι προβλήματος σύγκλεισης, καθώς και το χρονοδιάγραμμα αντιμετώπισής του.

Η ενδοδοντική θεραπεία είναι η θεραπεία, που γίνεται με ειδικά μικροεργαλεία στο εσωτερικό του δοντιού, όταν ο πολφός του δοντιού μολυνθεί ή νεκρωθεί με σκοπό την αποφυγή της εξαγωγής του δοντιού και τη διατήρησή του στο στόμα για πολλά χρόνια.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα τοποθετούνται μετά από συγκεκριμένη χειρουργική διαδικασία μόνιμα στις γνάθους. Αποτελούν μέθοδο αποκατάστασης χαμένων δοντιών αλλά και σταθεροποίησης κινητών εργασιών (επένθετη ολική οδοντοστοιχία).

Ο καθαρισμός περιλαμβάνει την υπερουλική απομάκρυνση της πλάκας ή πέτρας με ειδική συσκευή υπερήχων και όπου κριθεί απαραίτητο χρησιμοποιούνται και ειδικά εργαλεία χειρός . Αφού απομακρυνθεί όλη η “ορατή” πέτρα, οι επιφάνειες των δοντιών στιλβώνονται με ειδική πάστα .

Ένα μεγάλο ποσοστό ενηλίκων βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να παραδεχτεί ότι αισθάνεται μειονεκτικά ή ντρέπεται να χαμογελάσει επειδή τα δόντια του ειναι ιδιαίτερα στραβά. Νιώθουν ότι έχουν χάσει την ευκαιρία να ισιώσουν τα δόντια τους και να αποκτήσουν τελικά το τέλειο χαμόγελο , γιατί πλέον ειναι ενήλικες.