Ολική οδοντοστοιχία (μασέλα)

Κινητή Προσθετική

Η ολική οδοντοστοιχία ή αλλιώς μασέλα (γνωστή σε όλους μας!) είναι επιλογή για τους ασθενείς που έχουν χάσει όλα τα δόντια σε μια γνάθο ή πρόκειται να τα εξάγουν. Αντικαθιστά το σύνολο των δοντιών με επιφάνεια έδρασης τον στοματικό βλεννογόνο και την φατνιακή ακρολοφία. Σε αντίθεση με την μερική οδοντοστοιχία, όπου χρειαζόμαστε έστω και μικρό αριθμό εναπομείναντων δοντιών στην ολική οδοντοστοιχία δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα!

Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες χρησιμοποιούνται επίσης για την κάλυψη ελλειμμάτων της υπερώας ή των γναθών μετά από τη χειρουργική αφαίρεση κακοηθών όγκων. Επίσης, χρησιμοποιούνται και σαν μεταβατική αποκατάσταση κατα τη διάρκεια της οστεοενσωμάτωσης των εμφυτευμάτων σε περιπτώσεις ολικής αποκατάστασης του φραγμού με εμφυτεύματα.

Οι ολικές οδοντοστοιχίες μπορούν να διαχωριστούν σε έμμεσες ή άμεσες  και σε κλασσικές ή επένθετες.

Έμμεση ολική οδοντοστοιχία

Αποτελεί τη γνωστή σε όλους μας «μασέλα»! Αρχικά, πρέπει να γίνουν πιθανές εξαγωγές δοντιών και να περιμένουμε για ένα χρονικό διάστημα, το οποίο ποικίλει από ασθενή σε ασθενή, μέχρι σχεδόν τη πλήρη επούλωση των ούλων για να έχουμε τη σωστή αποτύπωση. Έπειτα, ακολουθούν κάποια ραντεβού που περιλαμβάνουν μετρήσεις και πρόβες με τα δόντια που έχουν επιλεχθεί για να έχει άποψη για το αποτέλεσμα  και ο ασθενής. Και όταν όλα είναι όπως πρέπει η οδοντοστοιχία παραδίδεται στον ασθενή.

Άμεση ολική οδοντοστοιχία

Αρκετές φόρες λόγω κάποιων περιορισμών (ψυχολογικοί λόγοι, εργασιακό καθεστώς ασθενούς..) επιλέγουμε μετά από συζήτηση με τον ασθενή μας τη λύση της άμεσης ολικής. Στην άμεση γίνονται όλα τα βήματα όπως και στην κλασσική ολική οδοντοστοιχία με τη μόνη διαφορά ότι κάποια δόντια παραμένουν μέχρι και το τελευταίο ραντεβού (κυρίως αυτό εφαρμόζεται για τα 6 πρόσθια δόντια)  όπου και εξάγονται και τελικά παραδίδεται και η οδοντοστοιχία. Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή με τη συγκεκριμένη επιλογή έχουμε υπερ και κατά. Στα πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής είναι ότι ο ασθενής δεν μένει ούτε μια στιγμή χωρίς δόντια. Επίσης, εάν είναι ευχαριστημένος από το σχήμα και τη θέση των προς εξαγωγή δοντιών με την επιλογή της άμεσης μπορούμε πιο εύκολα να αντιγράψουμε τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Στα μειονεκτήματα μπορούμε να πούμε ότι είναι ο πόνος που πιθανά θα αντιμετωπίσει ο ασθενής κατά την ημέρα της παράδοσης της ολικής αφού θα εδράσει σε περιοχή που θα έχουν γίνει εξαγωγές. Επίσης, επειδή δεν θα έχει προηγηθεί τελική πρόβα με όλα τα δόντια ο ασθενής θα έχει άγνοια του τελικού αποτελέσματος. Επιπλέον, λόγω της άμεσης τοποθέτησης μετά τις εξαγωγές θα πρέπει σχετικά σύντομα να γίνει μια αναπροσαρμογή («γέμισμα») της βάσης της ολικής για καλύτερη σταθερότητα.

Κλασσική ολική οδοντοστοιχία

Είναι η οδοντοστοιχία η οποία στηρίζεται στο βλενογόννο του στόματος.

Επένθετη ολική οδοντοστοιχία

Είναι η ολική οδοντοστοιχία η οποία στηρίζεται σε εμφυτεύματα. Στην κάτω γνάθο για μια επένθετη οδοντοστοιχία χρειαζόμαστε να τοποθετήσουμε 2 με 3 εμφυτεύματα ενώ για την άνω χρειάζονται 4. Η σταθερότητα της επένθετης ολικής είναι άριστη (είναι σχεδόν ακούνητη!) και επίσης στην άνω γνάθο μπορεί να αφαιρεθεί το κομμάτι της υπερώας και κομμάτι από τα πτερύγια.

Ολική οδοντοστοιχία
Ωράριο Οδοντιατρείου
Αποφύγετε την αναμονή

Σεβόμαστε πάντα τον διαθέσιμο χρόνο του ασθενούς, που μας επιλέγει, γι’ αυτό φροντίζουμε να είμαστε συνεπείς στα ραντεβού μας, χωρίς καθυστερήσεις στο χώρο αναμονής!