Ορθοδοντική ενηλίκων
+
-

Ορθοδοντική ενηλίκων

Ένα μεγάλο ποσοστό ενηλίκων βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να παραδεχτεί ότι αισθάνεται μειονεκτικά ή ντρέπεται να χαμογελάσει επειδή τα δόντια του ειναι ιδιαίτερα στραβά. Νιώθουν ότι έχουν χάσει την ευκαιρία να ισιώσουν τα δόντια τους και να αποκτήσουν τελικά το τέλειο χαμόγελο , γιατί πλέον ειναι ενήλικες.

Εαν και έχουν  ήδη εφευρεθεί τα διάφανα brackets οι  περισσότεροι ενήλικες δεν αποφασίζουν να τα τοποθετήσουν γιατί αφενός θεωρούν ότι παρόλο το διάφανο υλικό κατασκευής τους συνεχίζουν να είναι ευδιάκριτα (με τη πάροδο του χρόνου ελαφρώς κιτρινίζουν και επίσης συγκρατούν αρκετή ποσότητα τροφής ) και αφετέρου γιατί αισθάνονται  ότι “έχουν πλέον χάσει το τρένο” αφού δεν μπήκαν στη διαδικασία της ορθοδοντικός θεραπείας όταν ήταν έφηβοι (πολλοί επίσης θεωρούν ότι δεν γίνεται να διορθωθούν τα δόντια λόγω ηλικίας ).

Πλέον αυτό το πρόβλημα τείνει να εξαλειφθεί με τα “διάφανα μασελάκια“! Η θεραπεία με τα διάφανα μασελάκια περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο αριθμό από διάφανους εξατομικευμένους νάρθηκες, ο καθένας εκ των οποίων σχεδιάζεται απο τον οδοντίατρο και χρησιμοποιείται για περίπου 2 εβδομάδες. Τα μασελάκια ειναι αόρατα και δεν εμποδίζουν καθόλου στην ομιλία, εκτός από τις 2-3 πρώτες μέρες. Ο ασθενής θα πρέπει να τα φοράει καθ´ολη την διάρκεια της ημέρας και να τα αποχωρίζεται μόνο την ώρα του φαγητού .

Η χρονική διάρκεια της ορθοδοντικός θεραπείας εξαρτάται από το εκάστοτε ορθοδοντικός πρόβλημα . Αξίζει να σημειωθεί ότι είτε έντονες σκελετικές ανωμαλίες είτε δύσκολα ορθοδοντικά προβλήματα ίσως να μην μπορούν να διορθωθούν με αυτή τη μέθοδο .

Το οδοντιατρείο μας συνεργάζεται με τον Ορθοδοντικό Αλέξη Κατσαδούρη για όλα τα ορθοδοντικά μας περιστατικά, σε ενήλικες και παιδιά.

Παρακάτω ειναι μερικές ερωτήσεις και απαντήσεις τις οποιες μας διέθεσε για εσάς:

Ενδιαφέρομαι να ισιώσω τα δόντια μου και έχω διαβάσει πάρα πολλά για τα Ειδή ορθοδοντικών μηχανισμών που υπάρχουν, αλλά έχω μπερδευτεί, τελικά ποσά είδη υπάρχουν και τι εξυπηρετεί ο κάθε ένας;

Η σύγχρονη ορθοδοντική προσφέρει στους ασθενείς αρκετές επιλογές για να αποκτήσουν ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο. Υπάρχουν τα κλασσικά μεταλλικά αγκύλια (σιδεράκια) που ταιρίαζουν σε όλες τις ηλικίες και μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε συγκλεισιακής παρέκκλισης από το φυσιολογικό. Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα σε ασθενείς με ιδιαίτερες αισθητικές απαιτήσεις κατά τη διάρκεια της θεραπείας, να επιλέξουμε διάφανα σιδεράκια (κεραμικά). Τα διάφανα σιδεράκια επιλέγονται κυρίως σε ενήλικες αλλά μπορόυν να τοποθετηθούν και σε εφήβους. Σε ασθενείς με ακόμη πιο έντονη την ανάγκη για ”αόρατους” ορθοδοντικούς μηχανισμούς, μπορούμε να επιλέξουμε είτε την τοποθέτηση των γλωσσικών αγκυλίων (σιδεράκια στην εσωτερική μεριά των δοντιών) ή τους διάφανους νάρθηκες. Στη γλωσσική τεχνική ανήκουν και οι γνωστές μέθοδοι WIN και Incognito. Αντίστοιχα στους διάφανους νάρθηκες ανήκουν οι μέθοδοι Invisalign, Orthocaps και Clear Aligner. Μετά το 1ο ραντεβού μας, μπορούμε να επιλέξουμε μαζί την πιο κατάλληλη μέθοδο που θα καλύψει τις δικές σας αισθητικές και θεραπευτικές ανάγκες.

Τι είναι τα Αόρατα Σιδεράκια;

Υπάρχουν 3 τύποι ορθοδοντικών μηχανισμών που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως “αόρατους” ή πιο σωστά ως λιγότερο εμφανείς στο κοινό μάτι:

  • Διάφανα (κεραμικά) σιδεράκια: Τοποθετούνται στην μπροστινή μεριά των δοντιών,αλλά είναι διάφανα και επιτρέπουν το φως να περνάει μέσα από το υλικό τους με αποτέλεσμα να φαίνονται κυρίως τα δόντια, χωρίς σχεδόν καθόλου προβολή των ορθοδοντικών μηχανισμών.
  • Γλωσσικά σιδεράκια: Είναι οι μηχανισμοί που τοποθετούνται στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών και είναι μεταλλικά. Είναι πολύ δύσκολα εντοπίσιμα από τους κοινούς παρατηρητές.
  • Διάφανοι ορθοδοντικοί νάρθηκες: αγκαλιάζουν όλη την επιφάνεια των δοντιών, χωρίς να εμποδίζουν την ομιλία και χωρίς καμμία επίδραση στην εμφάνιση.

Ποιες παθήσεις /Κατηγορίες ορθοδοντικών προβλημάτων μπορούν να αντιμετωπιστούν και ποιες όχι;

Όλες οι ορθοδοντικές ανωμαλίες μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν, αρκεί να υπάρχει από την αρχή μία σωστή διάγνωση και ένα επιστημονικά καταρτισμένο σχέδιο θεραπείας. Ορισμένα προβλήματα πρέπει και μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο κατά τη διάρκεια της αύξησης ενός οργανισμού δηλαδή σε μικρές ηλικίες, ενώ κάποια άλλα μπορούν να ατνιμετωπιστούν και σε μεγαλύτερη ηλικία. Αυτός είναι και ο λόγος που συνίσταται μία πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό στην ηλικία των 7 ετών για τα παιδιά.

Αόρατα σιδεράκια ή αόρατοί νάρθηκες; Ποιες οι διάφορες και από τι υλικά φτιάχνονται;

Τα ”αόρατα” σιδεράκια κατασκευάζονται κυρίως από κεραμικό ή πλαστικό υλικό. Δεν μπορούνε να μετακινηθούν από τους ασθενείς και τοποθετούνται στην μπροστινή μεριά των δοντιών. Προκαλούν λίγο μεγαλύτερη δυσφορία συγκριτικά με τους διάφανους νάρθηκες στους ασθενείς, για τις πρώτες 3 ημέρες μέχρι να συνηθίσουν τους μηχανισμούς.

Οι ”αόρατοι” νάρθηκες κατασκευάζονται από ειδικό θερμοπλαστικό υλικό. Αγκαλιάζουν όλη την επιφάνεια των δοντιών. Δίνουν τη δυνατότητα στον ασθενή να αφαιρεί τους μηχανισμούς μόνος του, ώστε να καταναλώσει την τροφή ή για κοινωνικούς λόγους. Απαιτούν την απόλυτη συνεργασία του ασθενούς, ώστε να εφαρμόζεται επαρκείς ώρες.

Τα αόρατα σιδεράκια είναι για παιδιά και ενήλικες;

Τόσο τα διάφανα κεραμικά σιδεράκια όσο και οι ¨αόρατοι¨ ορθοδοντικοί νάρθηκες μπορούν να τοποθετηθούν σε ενήλικες καθώς και σε παιδιά. Στα παιδιά έχουμε μόνο τον περιορισμό της αύξησης του προσώπου τους, που σε περίπτωση που θέλουμε να την εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας για να διορθώσουμε κάποια σκελετική παρέκκλιση από το φυσιολογικό, δεν ενδείκνυται η θεραπεία με διάφανους ορθοδοντικούς νάρθηκες. Επίσης, ο έλεγχος της συνεργασίας σε παιδιά και νεαρούς έφηβους αποτελεί ένα επιπλέον περιορισμό.

Σε ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να ξεκινήσει την ορθοδοντική του θεραπεία;

Δυστυχώς δεν υπάρχει μία σταθερή και συγκεκριμένη ηλικία που πρέπει να ξεκινήσει μία ορθοδοντική θεραπεία. Καλό είναι να υπάρχει μία 1η επίσκεψη γύρω στην ηλικία των 7 ετών και εκεί να προγραμματίζεται εάν και σε ποια ηλικία θα χρειαστεί η παρέμβαση του ορθοδοντικού. Σε περίπτωση που χάσουμε την ηλικία των 7 για την 1η γνωριμία, θα πρέπει να προγραμματίσουμε κάποιο ραντεβού οπωσδήποτε μέχρι την ηλικία των 9 ετών.

Θα πρέπει να έχω ένα πλήρως υγιές στόμα για να βάλω σιδεράκια; Εάν έχω ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα τι κάνω;

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση μίας ορθοδοντικής θεραπείας είναι να πραγματοποιηθεί σε συνθήκες απόλυτης υγείας της στοματικής κοιλότητας. Σε περίπτωση που υπάρχει ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα, καθυστερούμε την έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας μέχρι την επίτευξη υγειούς στοματικής κοιλότητας. Ωστόσο, στο 1ο μας ραντεβού γίνεται πλήρης οδοντιατρικός έλεγχος, οπότε ακόμη και αν δεν γνωρίζετε την κατάσταση που βρίσκεται το στόμα σας για την έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας, μπορούμε εμείς να σας ενημερώσουμε και να σας βοηθήσουμε να επιτύχετε ένα υγιές και ευχάριστο χαμόγελο.

Τα εμφυτεύματα δοντιών που έχω επηρεάζουν την ορθοδοντική θεραπεία; μπορώ να ξεκινήσω άμεσα;

Τα οδοντιατρικά εμφυτεύματα δε μας επιτρέπουν τη μετακίνηση τους, καθώς ενσωματώνονται με το οστό στην περιοχή που τοποθετούνται. Επομένως, εάν υπάρχουν ήδη τποθετημένα εμφυτεύματα, προσαρμόζουμε τη θεραπεία μας στις θέσεις που βρίσκονται. Στην περίπτωση που τώρα γίνεται ο  προγραμματισμός για αποκατάσταση με οδοντικά εμφυτεύματα, είναι χρήσιμο να γίνει ο σχεδιασμός της προσθετικής αποκατάστασης σε συνεργασία με τον θεράποντα οδοντίατρο και τον ορθοδοντικό πριν την έναρξη οποιασδήποτε από τις δύο θεραπείες.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της επιλογής αόρατων ορθοδοντικώ  μηχανισμών;

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της επιλογής των ”αόρατων” ορθοδοντικών μηχανισμών είναι η αισθητική. Επιπλέον, οι διάφανοι ορθοδοντικοί νάρθηκες επιτρέπουν τον πολύ καλό έλεγχο της στοματικής υγιείνής, καθώς ο ασθενής μπορεί να αφαιρεί τους μηχανισμούς και να καθαρίζει τη στοματική του κοιλότητα χωρίς κανένα εμπόδιο, όπως ακριβώς και πριν την έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας.

Ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης; Θα γίνει σε ένα ραντεβού;

Η τοποθέτηση των μηχανισμών εξαρτάται από τι τύπο θα επιλέξουμε. Στην περίπτωση των ακίνητων μηχανισμών, τοποθετούνται σταδιακά, ξεκινώντας από την άνω γνάθο συνήθως και μετά από λίγους μήνες τοποθετούνται και οι μηχανισμοί στην κάτω γνάθο. Στις θεραπείες με τους διάφανους νάρθηκες, η θεραπεία ξεκινάει ταυτόχρονα και στις δύο γνάθους αμέσως μετά την παραλαβή των μηχανισμών από το αντίστοιχο εργαστήριο (Invisalign, Orthocaps, Clear Aligner).

Κάθε πότε πρέπει να επισκέπτομαι τον ορθοδοντικό για τα σιδεράκια μου;

Η συχνότητα των επισκέψεων στον ειδικό ορθοδοντικό, είναι συνήθως μία φορά κάθε 4-6 εβδομάδες. Η συγκεκριμένη συχνότητα, επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο της θεραπείας από τον γιατρό, τη σωστή ρύθμιση των μηχανισμών και την ολοκλήρωση της εκάστοτε θεραπείας εγκαίρως. Επιπλέον, ο ορθοδοντικός έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τακτικά την υγιεινή του στόματος, προλαμβάνοντας πιθανές τερηδονικές βλάβες ή φλεγμονές των ούλων.

Αν βάλω αόρατα σιδεράκια, Θα πονέσω; Σε ποιο στάδιο και για πόσο διάστημα;

Όπως και σε οποιαδήποτε μέθοδο ορθοδοντικής θεραπείας δεν υπάρχει πόνος. Εμφανίζεται μόνο μία μικρή ενόχληση τις πρώτες ημέρες ή οποία αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα με ήπια παυσίπονα εάν χρειαστεί. Ωστόσο ο κάθε ασθενής έχει διαφορετική αντίληψη του πόνου, οπότε κάποιοι ενοχλούνται περισσότερο και άλλοι λιγότερο.

Έχω ακούσει για την Invisalign ‘’μέθοδο’’, τι είναι αυτό; Υπάρχουν και άλλες;

Η θεραπευτική μέθοδος “Invisalign” είναι η επιτομή στην ορθοδοντική θεραπεία με διάφανους νάρθηκες. Είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες των ασθενών καθώς και για σχεδόν όλες τις ανωμαλίες σύγκλεισης. Επιτρέπει την μετακίνηση των δοντιών μετά από τον πλήρως ψηφιακό σχεδιασμό και κατασκευή του συνόλου του αριθμού των απαραίτητων ναρθήκων από την αρχή. Έτσι επιτρέπεται η παρακολούθηση της θεραπείας εν μέρει και από απόσταση, μειώνεται η συχνότητα των ραντεβού και ο ασθενής μπορεί πριν ξεκινήσει να έχει την εικόνα της τελικής θέσης των δοντιών του. Υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες μέθοδοι με διάφανους νάρθηκες, οι οποίες όμως έχουν πιο περιορισμένο εύρος εφαρμογής σχετικά με τις ανωμαλίες σύγκλεισης που δύνανται να αντιμετωπίσουν.

Γιατί να μην βάλω γλωσσικά σιδεράκια  που δεν φαίνονται και να προτιμήσω τα αόρατα σιδεράκια ή τους αοράτους νάρθηκες;

Γενικά, οι “αόρατοι” νάρθηκες καθώς και τα λευκά “αόρατα” σιδεράκια έιναι πιο εύκολα ανεκτά από την πλειοψηφία των ασθενών σε σύγκριση με τα γλωσσικά (εσωτερικά) σιδεράκια. Τα γλωσσικά σιδεράκια δύνανται να τραυματίσουν τη γλώσσα και να δυσκολέψουν τη μάσηση και την κατάποση της τροφής για λίγες ημέρες. Επίσης, είναι πιο πιθανό να επηρεάσουν την ομιλία για λίγες ημέρες μέχρι να τα συνηθίσει ο ασθενής.

Πόσο χρόνο θα πρέπει να ‘’φορέσω’’ τα αόρατα σιδεράκια ή τους αοράτους ναρθηκες; Διαφέρει ο χρόνος ανάλογα τον μηχανισμό που θα επιλεγεί ή εξαρτάται μόνο από το ορθοδοντικό μου πρόβλημα;

Συνήθης χρόνος μίας πλήρους ορθοδνοτικής θεραπείας είναι γύρω στους 24 μήνες. Από εκεί και πέρα ο κάθε ασθενής αξιολογείται ξεχωριστά και ανάλογα το πρόβλημα που εμφανίζει καθώς και τη θεραπεία που επιλέγουμε ενημερώνεται από την αρχή για την εκτιμώμενη διάρκεια της ορθοδοντικής του θεραπείας.

Έχω διαβάσει ότι συνήθως χεριάζετε να κάνεις εξαγωγές δοντιών για να ξεκινήσεις; Ισχύει πάντα αυτό; Έχω εναλλακτικές;

Υπάρχουν ορθοδοντικά προβλήματα που για να αντιμετωπιστούν σωστά με μακροχρόνια σταθερότητα απαιτούν την αφαίρεση ορισμένων μόνιμων δοντιών. Αυτό είναι συνήθως πιο συχνό σε ενήλικες που δεν θεραπεύτηκαν σε σωστή χρονική στιγμή, επομένως οι λύσεις μας είναι λίγο ποιο περιορισμένες και ενδεχομένως μία ή/και περισσότερες εξαγωγές μας βοηθήσουν στην επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Τι γίνεται με τους φρονιμίτες μου, θα πρέπει να τους βγάλω πριν ξεκινήσω την ορθοδοντική θεραπεία;

Μετά την αξιολόγηση των ακτινογραφιών από τον ορθοδοντικό αποφασίζεται εάν και πότε πρέπει να αφαιρεθούν οι φρονιμίτες. Τις περισσότερες φορές δε δημιουργούν πρόβλημα στην εξέλιξης της ορθοδοντικής θεραπείας.

Θα πρέπει να αλλάξω την διατροφή μου ή κάτι άλλο στην καθημερινότητα μου αν βάλω κάποιον ορθοδοντικό μηχανισμό;

Κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας συστήνεται να μην καταναλώνονται σκληρές και κολλώδεις τροφές για την αποφυγή κάποιας ενόχλησης από τραυματισμό καθώς και για να μην υπάρξει ο κίνδυνος της αποκόλλησης κάποιου μηχανισμού. Στις ορθοδοντικές θεραπείες με διάφανους νάρθηκες οι περιορισμοί αυτοί δεν υπάρχουν μιας και αφαιρόντας τους μηχανσιμούς ο ασθενής μόνος του, μπορεί να απολαύσει οποιαδήποτε τροφή χωρίς ενόχληση και κίνδυνο αποκολλήσεων.

Η ορθοδοντική θεραπεία θα επηρεάσει την ομιλία μου; Σε τι βαθμό και πόσο εύκολα θα προσαρμοστώ;

Η ορθοδοντική θεραπεία ενδέχεται να επηρεάσει την ομιλία μόνο κατά τις πρώτες ημέρες της τοποθέτησης των μηχανησμών, δηλαδή μέχρι να συνηθίσει η γλώσσα και τα χείλη το νέο τους περιβάλλον. Έπειτα, συνήθως δεν υπάρχει καμμία απολύτως δυσκολία.

Μια συχνή ερώτηση που αφορά τα σιδεράκια και την ορθοδοντική θεραπεία είναι “Πόσο κοστίζουν; Ποια είναι η τιμή τους και τί χρήματα χρειάζονται για να ξεκινήσουμε;”

Το κόστος της ορθοδοντικής θεραπείας εάν διαβάσατε όσα έχουμε γράψει στην σελίδα μας θα καταλάβατε ότι είναι συνάρτηση πολλών παραγόντωνκαι του σχέδιου θεραπείας που τελικά θα επιλέξουμε μαζί σας,  οπότε σας ζητάμε να κλείσετε ένα ραντεβού μαζί μας και να σας δώσουμε μια εκτίμηση του κόστους αφού πρώτα σας εξετάσουμε ΔΩΡΕΑΝ! Θεωρούμε ότι το κριτήριο της τιμής είναι σημαντικό ,καθώς οι εποχές είναι δύσκολες οικονομικά , γι’ αυτό έχουμε προσαρμόσει τις τιμές μας ώστε να μπορέσετε να προχωρήσετε στην αποκατάσταση του χαμόγελού σας και επιπλέον η αποπληρωμή γίνεται σταδιακά σε κάθε επίσκεψη, όμως σας ζητάμε να καταλάβετε ότι  η ορθοδοντική θεραπεία δεν είναι προϊόν με τιμή πώλησης, αλλά μια αποκατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί με την δέουσα σοβαρότητα και επιμέλεια καθώς αποτελεί εκτός από αισθητική αποκατάσταση και λειτουργική. Τα χρήματα που χρειάζονται για να ξεκινήσετε είναι συνήθως 300€ και το συνολικό κόστος είναι συνήθως από 500€ έως 2.500€ και για πιο πολύπλοκες σκελετικές-γναθικές διορθώσεις το κόστος ανεβαίνει.

Τηλεφωνικό ραντεβού για ΔΩΡΕΑΝ διαγνωστική επίσκεψη: 2104522863.

Παρακάτω είναι 3 videos που μπορούν να σας βοηθήσουν, ελπίζουμε να είναι χρήσιμα

Invisalign Αόρατοι Νάρθηκες Δοντιών – Πώς κατασκευάζονται

Ορθοδοντική θεραπεία με σιδεράκια δοντιών – Πώς αντιδρά ο οργανισμός μας

Invisalign Αόρατοι Νάρθηκες Δοντιών – Πώς να τα συντηρείτε

  • Ωράριο Οδοντιατρείου

This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify. This site complies with the HONcode standard for trustworthy health information:
verify here.