Πονοδοντος και ανακουφιση

ponodontos se ginaika

Καλοκαιρινές διακοπές και πονοδοντος 🙁

Ποιοί είναι οι συχνότεροι τύποι πονόδοντου και πως προκαλούνται;

Ο πονόδοντος μπορεί να εμφανιστεί με διάφορες μορφές, μπορεί να εντοπίζεται σε ένα δόντι μόνο ή σε ολόκληρη τη γνάθο, μπορεί να προκληθεί είτε από ένα θερμικό ερέθισμα (κρύο ή ζεστό) είτε κατά τη διάρκεια της μάσησης.

Οι κυριότεροι τύποι πονόδοντου είναι δύο : ο οξύς και ο συνεχής (μικρής έντασης συχνά).
Ο οξύς πόνος είναι συνήθως μικρής διάρκειας και προκαλείται αμέσως μετά από συγκεκριμένο ερέθισμα. Ο οξύς πόνος μπορεί να οδηγήσει σε συνεχή πονόδοντο εαν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.
Ο συνεχής πονοδοντος είναι συχνά ενδεικτικός σοβαρότερου οδοντικού προβλήματος συγκριτικά με τον οξύ, και συνήθως σημαίνει πρόβλημα ενδοδοντικής φύσεως (πρόβλημα με το “νεύρο του δοντιού”). Ο πόνος αυτού του τύπου συνήθως εκδηλώνεται με ζεστά ροφήματα ή φαγητά. Διαρκεί συγκεκριμένες περιόδους της ζωής σας και μπορεί να σας ξυπνήσει στη μέση της νύχτας. Μπορείτε να διαπιστώσετε το προσβεβλημένο δόντι απλά χτυπώντας το με τα δάχτυλα σας. Αυτός ο τύπος πονόδοντου αντιμετωπίζεται με ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση).

aities ponodontou

Aities Ponodontou

Ας δούμε όμως εκτενέστερα τα είδη του πονόδοντου, τα συμπτώματα, τα πιθανά αίτια και τρόπους αντιμετώπισης.

Α) Σύμπτωμα : Στιγμιαία ευαισθησία σε ζεστά ή κρύα ροφήματα και φαγητά.

Πιθανή αιτία : Εαν αυτός ο πονοδοντος διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, συχνά δεν υπάρχει ανησυχία για την ύπαρξη σοβαρού οδοντικού προβλήματος. Η ευαισθησία μπορεί να προκαλείται από α) μια μικρή τερηδόνα, β) ένα “φθαρμένο” στα όρια του σφράγισμα, γ) σημειακή αποκάλυψη της ρίζας του δοντιού λόγω μετανάστευσης των ούλων.

Λύση : Ξεκινήστε τη χρήση ειδικής οδοντόκρεμας ή γέλης για ευαίσθητα δόντια. Χρησιμοποιείστε μαλακή οδοντόβουρτσα και βουρτσίζετε τα δόντια σας με φορά από τα ούλα προς τη μασητική επιφάνεια διότι αν υπάρχει εκτεθειμένη ρίζα δοντιού, βούρτσισμα με κατεύθυνση “εμπρός-πίσω” επιβαρύνει την κατάσταση. Εάν τα παραπάνω δεν βελτιώσουν τον πόνο εντός μερικών ημερών τότε πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας.

Β) Σύμπτωμα : Ευαισθησία σε κρύα ή ζεστά ροφήματα και τροφές μετά από κάποιο σφράγισμα.

Πιθανή αιτία : Κατά πάσα πιθανότητα το σφράγισμα που κάνατε ήταν ιδιαίτερα βαθύ
(πολύ κοντά στο “νεύρο” του δοντιού) οπότε και δημιουργήθηκε μια ήπια φλεγμονή η οποία προκαλεί αυτή τη προσωρινή ευαισθησία.

Λύση : Κάντε υπομονή για 2 με 4 εβδομάδες. Εάν ο πόνος επιμένει ή χειροτερεύει πρέπει να άμεσα να επισκεφθείτε το οδοντίατρό σας.

Γ) Σύμπτωμα : Οξύς πόνος κατά τη διάρκεια της μάσησης.

Πιθανή αιτία : Υπάρχουν αρκετές αιτίες : α) τερηδόνα, β) σπασμένο δόντι, γ) κάταγμα δοντιού, δ) σπασμένο σφράγισμα, ε) φλεγμονή στο εσωτερικό του δοντιού (ενδοδοντικής αιτιολογίας).

Λύση : Πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας για να εκτιμήσει την κατάσταση. Εάν ο πόνος είναι ενδοδοντικής αιτιολογίας θα πρέπει να κάνετε απονεύρωση (ενδοδοντική θεραπεία) στο συγκεκριμένο δόντι άμεσα για να αποφύγετε τα χειρότερα. Εάν ο πόνος οφείλεται σε κάταγμα δυστυχώς συχνά το δόντι πρέπει να εξαχθεί ενώ, τέλος, εάν οφείλεται σε όλα τα υπόλοιπα ένα σφράγισμα θα είναι η λύση στο πρόβλημά σας.

Δ) Σύμπτωμα : Παρατεταμένος πόνος, διάρκειας μεγαλύτερης των 30 δευτερολέπτων, μετά τη μάσηση είτε κρύων είτε ζεστών τροφών.

Πιθανή αιτία : Πιθανότατα σημαίνει ότι ο πολφός (“το νεύρο” του δοντιού) έχει υποστεί μη αναστρέψιμη βλάβη λόγω βαθιάς τερηδόνας ή λόγω τραύματος.

Λύση : Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας για ενδοδοντική θεραπεία στο συγκεκριμένο δόντι έγκαιρα για να καταφέρετε να διατηρήσετε το δόντι σας στο φραγμό και να μειώσετε το κίνδυνο εξαγωγής του.

Ε) Σύμπτωμα : Συνεχής και σοβαρός πόνος και αίσθημα πίεσης, διόγκωση των ούλων στη περιοχή του πάσχοντος δοντιού ή γενικότερο οίδημα με επιπλέον ευαισθησία ακόμα και όταν ακουμπάτε σε αυτό τη γλώσσα σας.

Πιθανή αιτία : Το δόντι έχει μη αναστρέψιμη φλεγμονή με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ή να δημιουργείτε απόστημα.

Λύση : Άμεση επίσκεψη στον οδοντίατρο για να σας ανακούφιση, να σας συνταγογραφήσει τα απαραίτητα σκευάσματα και να ξεκινήσει την ενδοδοντική θεραπεία. Τα ΜΣΑΦ είναι σκευάσματα εκλογής μέχρι να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας διότι βοηθούν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Επίσης, κρύα επιθέματα στην περιοχή (τοποθέτηση πάγου) ή μπουκώματα με παγωμένο νερό προσωρινά μπορούν να σας βοηθήσουν. Προσοχή στη χρήση ούζου ή άλλων οινοπνευματωδών ποτών ή γαρυφαλέλαιου. Το ούζο και το γαριφαλέλαιο είναι δύο από τα πιο γνωστά σπιτικά γιατροσόφια. Αναμφισβήτητα μπορούν να καλμάρουν το πονόδοντο αλλά δυστυχώς τις περισσότερες φορές δημιουργούν σοβαρότερα προβλήματα. Συγκεκριμένα, η χρήση του ούζου ενώ “μουδιάζει” την περιοχή, και έτσι προσωρινά δεν υπάρχει πόνος, μπορεί εύκολα (λόγω της παρατεταμένης παραμονής του στη πάσχουσα περιοχή) να προκαλέσει τοπικό έγκαυμα και ερεθισμό των μαλακών ιστών της περιοχής. Το γαριφαλέλαιο, επίσης μπορεί να βοηθήσει προσωρινά στη μείωση του πόνου όμως μπορεί να δημιουργήσει μόνιμη και μη αναστρέψιμη βλάβη στο πολφό (σε περίπτωση που η φλεγμονή του δοντιού είναι αναστρέψιμη η χρήση του συγκεκριμένου ελαίου προκαλεί νέκρωση του πολφού ).

Ζ) Σύμπτωμα : Ήπιος και συνεχής πόνος και αίσθημα πίεσης στα δόντια της άνω γνάθου και γενικότερα στην άνω γνάθο.

Πιθανή αιτία : Σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών, μια κατάσταση γνωστή και ως βρουξισμός. Επιπλέον, ιγμωρίτιδες ή ρινίτιδες μπορούν να προκαλέσουν ανατανακλαστικούς πόνους στα δόντια ή το πρόσωπο.

Λύση : Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας αρχικά για να διαπιστώσει εάν είστε βρυγμομανής. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε η χρήση εξατομικευμένου νάρθηκα βρυγμού είναι λύση εκλογής. Εάν ο πόνος δεν είναι τελικά οδοντικής αιτιολογίας επισκεφθείτε έναν ΩΡΛ.

Η) Σύμπτωμα : Πόνος στο πίσω μέρος της γνάθου ο οποίος σε έξαρςη προκαλεί και πόνο στο αυτί.

Πιθανή αιτία : Όταν ο πονοδοντος εντοπίζεται στο πιο οπίσθιο μέρος της γνάθου ( πίσω από όλα τα δόντια) και συχνά προκαλεί ενόχληση και στο αντίστοιχο αυτί ή εμποδίζει τη πλήρη διάνοιξη του στόματος πιθανότατα υπεύθυνος είναι είτε ένας έγκλειστος είτε ένας υπο ανατολή φρονιμίτης.

Λύση : Εάν ο πόνος διαρκεί κάποιες μέρες και έπειτα παρέρχεται ίσως απλά ο τρίτος γομφίος σας προσπαθεί να ανατείλει. Συχνά παρατηρείται στην περιοχή διογκωμένα και εξέρυθρα ούλα. Η χρήση τοπικής αντισηπτικής γέλης και στοματικού διαλύματος θα σας ανακουφίσει από τα έντονα συμπτώματα.
Εάν ο πόνος επιμένει και αντανακλά και σε πρόσθια δόντια θα πρέπει να βγάλετε μια πανοραμική ακτινογραφία και να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για να εκτιμήσει την κατάσταση γιατί πιθανότατα ο τρίτος γομφίος σας είναι έγκλειστος. Παρ’ όλα αυτά η χρήση ΜΣΑΦ θα βοηθήσει ιδιαίτερα και στις δύο περιπτώσεις.

Προσοχή: ΜΗΝ χρησιμοποιείτε φάρμακα τύπου ΜΣΑΦ ΧΩΡΙΣ την συμβουλή ιατρών και οδοντιάτρων. Οι πληροφορίες σε αυτό τον ιστότοπο ΔΕΝ αντικαθιστούν την συμβουλή του θεράπων ιατρού και οδοντιάτρου σας που προκύπτει μετά από κλινική εξέταση στον χώρο του ιατρείου/οδοντιατρείου.

Κληρονόμου Ιωάννα – Οδοντίατρος. Klironomou Ioanna,DDS – Dental Clinic in Piraeus