Στεφάνη δοντιού (θήκη)

Ακίνητη Προσθετική

Στεφάνες ή αλλιώς θήκες δοντιών
Οι θήκες είναι αποκαταστάσεις οι οποίες προστατεύουν κατεστραμμένα ή σπασμένα δόντια. Τοποθετώντας μια θήκη σε ένα κατεστραμμένο ή απονευρωμένο δόντι το ενδυναμώνουμε και το έτσι διατηρεί την αισθητική και λειτουργικότητά του.

Χρειάζομαι θήκες;
Πολλές φορές όταν τα δόντια μας τερηδονίζονται θεωρούμε ότι ένα σφράγισμα θα μας σώσει! Δυστυχώς όμως κάποιες φορές απομακρύνοντας την τερηδόνα διαπιστώνουμε ότι το δόντι που απομένει είναι πολύ μικρό για να μπορέσει να κρατήσει ένα τεράστιο σφράγισμα χωρίς να σπάσει. Επίσης, δόντια με μεγάλα σφραγίσματα είναι καλό να θωρακίζονται με θήκες, για να αποφευχθούν βίαια σπασίματα τα οποία μπορεί να οδηγήσουν και στην απώλεια του δοντιού. Συχνά, θήκες δοντιών τοποθετούνται σε απονευρωμένα δόντια αφενός για να τα προστατέψουν και αφετέρου γιατί τις περισσότερες φορές τα απονευρωμένα δόντια είναι ιδιαίτερα κατεστραμμένα. Τέλος, όταν θέλουμε να βελτιώσουμε αισθητικά το χαμόγελό μας μια από τις λύσεις είναι και οι θήκες, κυρίως οι ολοκεραμικές.

Είναι οι θήκες πάντα η καλύτερη επιλογή;

Όταν το υπάρχον δόντι έχει αρκετή οδοντική ουσία καλό είναι να επιλέγονται άλλοι τρόποι αποκατάστασης όπως επένθετα, όψεις ή ένθετα. Όταν όμως έχει χαθεί το μεγαλύτερο μέρος της οδοντικής ουσίας και το δόντι δεν μπορεί να στηρίξει ούτε ένα απλό σφράγισμα τότε η τοποθέτηση μιας θήκης είναι αναγκαία.

Από ποιά υλικά φτιάχνονται οι θήκες δοντιών;

Πλέον τα υλικά έχουν εξελιχθεί ιδιαίτερα οπότε ο οδοντίατρος έχει αρκετές εναλλακτικές. Παλαιότερα, κατασκευάζονταν θήκες μόνο από χρυσό ή από χρυσό και πορσελάνη. Πλέον ο χρυσός λόγω κόστους αλλά και αισθητικής έχει παραμερισθεί, παρ´ όλο που σαν υλικό έχει πολύ καλή συμπεριφορά προς τους οδοντικούς ιστούς. Πλέον οι θήκες που κατασκευάζονται είναι είτε μεταλλοκεραμικές είτε ολοκεραμικές.

Οι μεταλλοκεραμικές θήκες κατασκευάζονται από κράμα μετάλλων το οποίο επενδύεται εξωτερικά με πορσελάνη. Οι ολοκεραμικές θήκες κατασκευάζονται εξ ολόκληρου από πορσελάνη γι’ αυτό και η αισθητική τους απόδοση δεν συγκρίνεται με αυτή των μεταλλοκεραμικών. Αποτελούν την ιδανική επιλογή εάν επιθυμούμε ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα. Εάν επιλέξουμε να έχουμε ολοκεραμικές θήκες στο στόμα μας δε θα δούμε ποτέ να εμφανίζεται αυτή η μαύρη γραμμή ανάμεσα στα δόντια και στα ούλα διότι το μέταλλο απουσιάζει σε αυτές τις θήκες.

Ποιά είναι τα στάδια τοποθέτησης μιας θήκης;

Όταν πλέον με τον οδοντίατρό σας έχετε αποφασίσει ότι η λύση για το πρόβλημά σας είναι μια θήκη υπάρχουν κάποια στάδια τα οποία πρέπει να ακολουθήσετε. Αρχικά το δόντι προετοιμάζεται κατάλληλα έτσι ώστε να δεχθεί τη θήκη, αυτό σημαίνει ότι ο οδοντίατρος με ειδικά κοπτικά εργαλεία μειώνει το μέγεθος του δοντιού κατα μήκος και πλάτος.

Έπειτα αποτυπώνεται με ιδιαίτερη προσοχή η περιοχή του εκτροχισμένου δοντιού και όλα τα απαραίτητα αποτυπώματα των δοντιών μας αποστέλλονται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο, με το οποίο συνεργάζεται ο οδοντίατρος. Το εργαστήριο χρησιμοποιώντας το αποτύπωμα σαν οδηγό θα κατασκευάσει την θήκη. Είναι αναγκαίο όταν ο σκελετός της θήκης κατασκευαστεί ο οδοντίατρος να την δοκιμάσει στο εκτροχισμένο δόντι για να σιγουρευτεί ότι όλα πήγαν καλά κατα την αποτύπωση. Στο ραντεβού αυτό επιλέγεται και το χρώμα που θα έχει η θήκη, σύμφωνα με τα γειτονικά δόντια και με τη βοήθεια ειδικού χρωματολογίου.

Στο τελευταίο ραντεβού, αφού καθαριστεί καλά το δόντι, συγκολλάται σε αυτό η θήκη με κατάλληλη κονία. Ενδιάμεσα, παρεμβάλλεται συνήθως ένα ραντεβού όπου γιατρός και ασθενής έχουν τη δυνατότητα να τσεκάρουν το σχήμα, το χρώμα και την εφαρμογή της θήκης. Σε αυτό το ραντεβού η θήκη δεν είναι ακόμα έτοιμη οπότε μπορούν να συμβούν αλλαγές στο σχήμα και στο χρώμα. Η δοκιμή αυτή ονομάζεται “πρόβα μπισκότου”. Από το πρώτο ραντεβού και μέχρι να συγκολλήσει μόνιμα η θήκη το εκτροχισμένο δόντι μας προστατεύεται με μια προσωρινή θήκη.

Ποσά χρόνια αντέχουν οι θήκες δοντιών;

Αυτό εξαρτάται από πόσο πολύ φροντίζουμε τα δόντια μας. Αν υποθέσουμε ότι έχετε άρτια στοματική υγιεινή, επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο σας, δεν τρίζετε ή σφίγγετε τα δόντια σας, ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή και δεν χρησιμοποιείτε τα δόντια για να ανοίγετε μπύρες (!) , σωστά κατασκευασμένες θήκες μπορούν να διατηρηθούν στο φραγμό εώς και 15 χρόνια.

Κουνιέται η θήκη σας;
Επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν κουνιέται το δόντι σας αλλά η θήκη σας. Η θήκη σας μπορεί να κουνιέται για διάφορους λόγους. Μπορεί κατα τη διάρκεια της συγκόλλησης σάλιο ή αίμα να εισήλθε στο εσωτερικό της γι’αυτό απλά ναών ξεκόλλησε. Ενδέχεται όμως  η θήκη σας να μην είχε καλή εφαρμογή λόγω κακής κατασκευής και η κονία σιγά σιγά να διαλύθηκε και τελικά να χάλασε και το δόντι σας. Επειδή πολλά ενδέχεται να έχουν συμβεί το καλύτερο είναι να επισκεφθείτε τον οδοντίατρος σας, ο οποίος θα σας τα εξηγήσει όλα!

Σας πονάει ένα δόντι στο οποίο όμως έχετε θήκη;
Όταν ένα δόντι έχει θήκη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν μπορεί να μας πονέσει! Πάλι μια άμεση επίσκεψη στον οδοντίατρο σας θα σας δώσει όλες τις απαντήσεις. Μέσα στις πιθανότερες αιτίες είναι το δόντι μας να χρειάζεται απονεύρωση ή το δόντι μας λόγω κακής εφαρμογής της θήκης χάλασε.

Πόσο κοστίζει μια θήκη δοντιού;
Το κόστος μιας θήκης εξαρτάται από τα υλικά που είναι φτιαγμένη. Μια ολοκεραμική θήκη από e-max είναι αρκετά πιο ακριβή από μια συμβατική μεταλλοκεραμική αλλά από την άλλη η αισθητική της απόδοση δεν μπορεί να συγκριθεί!

 

Youtube Videos

Τεστ Αντοχής Θήκης Ζιρκονίου – Την χτυπάμε με βαριοπούλα και δεν σπάει!

Θήκες δοντιών
Ωράριο Οδοντιατρείου
Αποφύγετε την αναμονή

Σεβόμαστε πάντα τον διαθέσιμο χρόνο του ασθενούς, που μας επιλέγει, γι’ αυτό φροντίζουμε να είμαστε συνεπείς στα ραντεβού μας, χωρίς καθυστερήσεις στο χώρο αναμονής!