Στοματική υγεία = Καλή γενική υγεία

Στοματικη υγειηνη Infographic, Οδοντίατρος πειραιά, Κληρονόμου Ιωάννα

Στοματική υγεία = Καλή γενική υγεία (Oral Health — Good for Life)

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε διαπιστώσει ότι η σωστή διατροφή και η καθημερινή σωματική άσκηση είναι 2 σημαντικές διαδικασίες που μας κρατάνε υγιείς. Γνωρίζουμε όμως ότι ένα υγιές στοματικό περιβάλλον είναι εξίσου σημαντικό για την γενικότερη υγεία μας ;

Δυστυχώς, έχει αποδειχθεί ότι η φτωχή στοματική υγιεινή μπορεί να επηρεάσει αρκετά την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής. Οδοντικός πόνος, αθεράπευτες φλεγμονές στο στοματικό περιβάλλον και ελλειπής αριθμός δοντιών (λόγω εξαγωγών) επηρεάζουν την ομιλία, την μάσηση και γενικότερα την κοινωνικοποίηση του ατόμου. Τέτοιου είδους προβλήματα μπορούν να μειώσουν την ποιότητα της καθημερινότητας του ατόμου και να επηρεάσουν άμεσα τη φυσική και πνευματική του κατάσταση καθώς και την κοινωνική του ζωή.

Η ύπαρξη φλεγμονής στη στοματική κοιλότητα, όπως κάθε αλλού είδους ή εντοπισης φλεγμονή, πρέπει να θεραπεύεται. Μια χρόνια μόλυνση, συμπεριλαμβανομένης ακόμα και μιας που εντοπίζεται στο στόμα, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα το οποίο δε θα πρέπει να αγνοείται και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα. Ακόμα και ούλα που είναι πολύ ευαίσθητα στην ψηλάφηση και αιμορραγούν αυτόματα ή πολύ εύκολα, πρέπει να αξιολογούνται.

καπνισμα και στοματικη υγεια, Οδοντίατρος πειραιά, Κληρονόμου Ιωάννα

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει σαφής συσχετισμός μεταξύ παθήσεων του στόματος και άλλων ασθενειών όπως ο διαβήτης, καρδιακά προβλήματα (έμφραγμα), αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης, έχει βρεθεί συσχετισμός και στις πρόωρες γεννήσεις καθώς και στο ότι οι στοματικές παθήσεις της εγκύου μπορούν να επηρεάσουν το βάρος του νεογνού. Έρευνες επίσης έχουν αποδείξει ότι οι στοματικές βλάβες μπορούν να επιδεινώσουν διάφορα άλλα προβλήματα υγείας. Ένα υγιές στόμα είναι αναπόσπαστο κομμάτι μια υγιούς ζωής.

Το σχολαστικό και καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών είναι κάτι που πρέπει απλά να μας γινει συνήθεια . Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές μπορούμε εύκολα να έχουμε ένα υγιές και αστραφτερό χαμόγελο.
1. Άριστη στοματική υγιεινή.
α) Θα πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας και τη γλώσσα μας καθημερινά 2 φορές.
β) Η χρήση νήματος και φθοριούχου οδοντόκρεμας είναι απαραίτητα.
γ) Φάτε μισή ώρα μετά το βούρτσισμα.
δ) Χρησιμοποιείται καλύτερα μέτρια οδοντόβουρτσα.
ε) Φροντίστε να έχετε όσο το δυνατόν μια ισορροπημένη διατροφή. Αποφύγετε γλυκίσματα, χυμούς με ζάχαρη και σνακ ανάμεσα στα κυρίως γεύματα με ζάχαρη.

2. Ελέγχεται συχνά το στόμα σας μόνοι σας.
α) Ψάξτε για σημάδια όπως δυσάρεστη αναπνοή, στιλπνά και οιδηματώδη ούλα, ούλα που αιμορραγούν πολύ εύκολα.
β) Εξετάστε τη γλώσσα σας για τυχόν αθεράπευτες πληγές, για έλκη, για λευκωπές πτυχές.

3. Αποφύγετε το κάπνισμα ή το μάσημα καπνού.

4. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας. Οι τακτικές επισκέψεις προλαμβάνουν αρκετά προβλήματα και κυρίως τις νόσους των ούλων. “Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν” έλεγε σοφά ο Ιπποκράτης.

Κληρονόμου Ιωάννα – Οδοντίατρος. Klironomou Ioanna,DDS – Dental Clinic in Piraeus