Στοματική υγεία = Καλή γενική υγεία

Στοματική υγεία

 

Στοματική υγεία = Καλή γενική υγεία (Oral Health — Good for Life)

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε διαπιστώσει ότι η σωστή διατροφή και η καθημερινή σωματική άσκηση είναι 2 σημαντικές διαδικασίες που μας κρατάνε υγιείς. Γνωρίζουμε όμως ότι ένα υγιές στοματικό περιβάλλον είναι εξίσου σημαντικό για την γενικότερη υγεία μας ;

Δυστυχώς, έχει αποδειχθεί ότι η φτωχή στοματική υγιεινή μπορεί να επηρεάσει αρκετά την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής. Οδοντικός πόνος, αθεράπευτες φλεγμονές στο στοματικό περιβάλλον και ελλειπής αριθμός δοντιών (λόγω εξαγωγών) επηρεάζουν την ομιλία, την μάσηση και γενικότερα την κοινωνικοποίηση του ατόμου. Τέτοιου είδους προβλήματα μπορούν να μειώσουν την ποιότητα της καθημερινότητας του ατόμου και να επηρεάσουν άμεσα τη φυσική και πνευματική του κατάσταση καθώς και την κοινωνική του ζωή.

Η ύπαρξη φλεγμονής στη στοματική κοιλότητα, όπως κάθε αλλού είδους ή εντοπισης φλεγμονή, πρέπει να θεραπεύεται. Μια χρόνια μόλυνση, συμπεριλαμβανομένης ακόμα και μιας που εντοπίζεται στο στόμα, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα το οποίο δε θα πρέπει να αγνοείται και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα. Ακόμα και ούλα που είναι πολύ ευαίσθητα στην ψηλάφηση και αιμορραγούν αυτόματα ή πολύ εύκολα, πρέπει να αξιολογούνται.

καπνισμα και στοματικη υγεια, Οδοντίατρος πειραιά, Κληρονόμου Ιωάννα

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει σαφής συσχετισμός μεταξύ παθήσεων του στόματος και άλλων ασθενειών όπως ο διαβήτης, καρδιακά προβλήματα (έμφραγμα), αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης, έχει βρεθεί συσχετισμός και στις πρόωρες γεννήσεις καθώς και στο ότι οι στοματικές παθήσεις της εγκύου μπορούν να επηρεάσουν το βάρος του νεογνού. Έρευνες επίσης έχουν αποδείξει ότι οι στοματικές βλάβες μπορούν να επιδεινώσουν διάφορα άλλα προβλήματα υγείας. Ένα υγιές στόμα είναι αναπόσπαστο κομμάτι μια υγιούς ζωής.

Το σχολαστικό και καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών είναι κάτι που πρέπει απλά να μας γινει συνήθεια . Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές μπορούμε εύκολα να έχουμε ένα υγιές και αστραφτερό χαμόγελο.
1. Άριστη στοματική υγιεινή.
α) Θα πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας και τη γλώσσα μας καθημερινά 2 φορές.
β) Η χρήση νήματος και φθοριούχου οδοντόκρεμας είναι απαραίτητα.
γ) Φάτε μισή ώρα μετά το βούρτσισμα.
δ) Χρησιμοποιείται καλύτερα μέτρια οδοντόβουρτσα.
ε) Φροντίστε να έχετε όσο το δυνατόν μια ισορροπημένη διατροφή. Αποφύγετε γλυκίσματα, χυμούς με ζάχαρη και σνακ ανάμεσα στα κυρίως γεύματα με ζάχαρη.

2. Ελέγχεται συχνά το στόμα σας μόνοι σας.
α) Ψάξτε για σημάδια όπως δυσάρεστη αναπνοή, στιλπνά και οιδηματώδη ούλα, ούλα που αιμορραγούν πολύ εύκολα.
β) Εξετάστε τη γλώσσα σας για τυχόν αθεράπευτες πληγές, για έλκη, για λευκωπές πτυχές.

3. Αποφύγετε το κάπνισμα ή το μάσημα καπνού.

4. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας. Οι τακτικές επισκέψεις προλαμβάνουν αρκετά προβλήματα και κυρίως τις νόσους των ούλων. “Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν” έλεγε σοφά ο Ιπποκράτης.

Στοματικη υγειηνη Infographic, Οδοντίατρος πειραιά, Κληρονόμου Ιωάννα

Κληρονόμου Ιωάννα – Οδοντίατρος. Klironomou Ioanna,DDS – Dental Clinic in Piraeus
Κοινοποίηση:
Πρόσφατα Άρθρα
Ο χώρος μας
Υπηρεσίες

Είναι η εξειδικευμένη τεχνική, σχεδόν ανώδυνη, κατα την οποία χρησιμοποιούνται υλικά απολύτως βιοσυμβατά και ασφαλή για την δομή των δοντιών. Με την λεύκανση μπορούμε να απομακρύνουμε τους λεκέδες από τα δόντια μας και να πετύχουμε ένα ολόλευκο και λαμπερό χαμόγελο!

Επιλέγοντας τις όψεις ρητίνης μπορούμε να διορθώσουμε συγκεκριμένες «ατέλειες» γι’ αυτό όμως άλλωστε θεωρείτε και συντηρητική λύση η οποία σημειωτέον, σχεδόν πάντα, ολοκληρώνεται σε μια συνεδρία

Με τις όψεις πορσελάνης μπορούν να διορθωθούν τα ίδια προβλήματα που διορθώνονται και με τις όψεις ρητίνης μεγαλύτερης όμως βαρύτητας και δυσκολίας π.χ. μεγαλύτερα κενά.

Επιλέγοντας ολοκεραμικές θήκες είμαστε σίγουροι για την αισθητική του αποτελέσματος καθώς η διαφάνειά τους είναι όμοια με αυτή των φυσικών δοντιών.

Είναι ιδιαίτερα βοηθητικό και σημαντικό τα παιδιά να έχουν κάνει την πρώτη τους επίσκεψη στον οδοντίατρο μέχρι να γίνουν 6 περίπου ετών, προκειμένου να προσδιορισθεί η ύπαρξη ή όχι προβλήματος σύγκλεισης, καθώς και το χρονοδιάγραμμα αντιμετώπισής του.

Η ενδοδοντική θεραπεία είναι η θεραπεία, που γίνεται με ειδικά μικροεργαλεία στο εσωτερικό του δοντιού, όταν ο πολφός του δοντιού μολυνθεί ή νεκρωθεί με σκοπό την αποφυγή της εξαγωγής του δοντιού και τη διατήρησή του στο στόμα για πολλά χρόνια.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα τοποθετούνται μετά από συγκεκριμένη χειρουργική διαδικασία μόνιμα στις γνάθους. Αποτελούν μέθοδο αποκατάστασης χαμένων δοντιών αλλά και σταθεροποίησης κινητών εργασιών (επένθετη ολική οδοντοστοιχία).

Ο καθαρισμός περιλαμβάνει την υπερουλική απομάκρυνση της πλάκας ή πέτρας με ειδική συσκευή υπερήχων και όπου κριθεί απαραίτητο χρησιμοποιούνται και ειδικά εργαλεία χειρός . Αφού απομακρυνθεί όλη η “ορατή” πέτρα, οι επιφάνειες των δοντιών στιλβώνονται με ειδική πάστα .

Ένα μεγάλο ποσοστό ενηλίκων βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να παραδεχτεί ότι αισθάνεται μειονεκτικά ή ντρέπεται να χαμογελάσει επειδή τα δόντια του ειναι ιδιαίτερα στραβά. Νιώθουν ότι έχουν χάσει την ευκαιρία να ισιώσουν τα δόντια τους και να αποκτήσουν τελικά το τέλειο χαμόγελο , γιατί πλέον ειναι ενήλικες.