Μήπως η κατανάλωση παγωμένων ροφημάτων είναι πλέον αδύνατη για εσάς; Κάθε φορά που προσπαθείτε να βουρτσίσετε και να χρησιμοποιήσετε το στοματικό σας διάλυμα σκέφτεστε τον οδοντίατρό σας; Μήπως τελικά υποφέρετε από έντονη ευαισθησία στα δόντια;
Δεν χρειάζεται να υπομένετε αυτή την ενόχληση καθημερινά σε κάθε σας δραστηριότητα. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε και άλλα τόσα που μπορείτε να αποφύγετε για να μειώσετε τα συμπτώματα αυτής της ευαισθησίας των δοντιών σας.
1. Μην βουρτσίζετε με τόσο «μίσος»!
Αρκετοί άνθρωποι βουρτσίζουν ασκώντας υπέρμετρη δύναμη και πολλές φορές βουρτσίζουν δυνατά χρησιμοποιώντας και σκληρή οδοντόβουρτσα. Το αποτελεσματικό βούρτσισμα δεν χρειάζεται κόπο αλλά τρόπο! Τα δόντια φθείρονται, ιδίως στη περιοχή του αυχένα (η περιοχή που γειτνιάζει με την παρυφή των ούλων), με το έντονο βούρτσισμα με αποτέλεσμα να εκτίθενται στο στοματικό περιβάλλον τα οδοντοσωλινάρια τα οποία μεταφέρουν όλα τα «δυνατά» ερεθίσματα απευθείας στο νεύρο του δοντιού. Η πιο απλή λύση είναι είτε να χρησιμοποιείτε οδοντόβουρτσες μέτριες προς μαλακές είτε να επιλέξετε κάποια οδοντόβουρτσα η οποία όταν ασκείτε υπέρμετρη δύναμη «λυγίζει» και δεν μπορείτε να συνεχίσετε.
2. Κατανάλωση όξινων τροφών.
Εάν υπάρχει εκτεθειμένη οδοντίνη («ευαίσθητα δόντια») οι όξινες τροφές όπως λεμόνι (και γενικά τα εσπεριδοειδή), τομάτα, τουρσί μπορούν εύκολα να προκαλέσουν πόνο. Έτσι αποφεύγοντας όξινες τροφές μπορείτε εύκολα να αποφύγετε τις ενοχλήσεις που προκαλούν.
3. Βρουξισμός.
Εάν σφίγγετε ή τρίβετε τα δόντια σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύκτας σύντομα η αδαμαντίνη των δοντιών σας θα φθαρεί με αποτέλεσμα να εκτεθεί κομμάτι της οδοντίνης στο στοματικό περιβάλλον. Η οδοντίνη είναι «γεμάτη από οδοντοσωληνάρια» τα οποία επικοινωνούν άμεσα με τον πολφό και του μεταφέρουν οποιοδήποτε ερέθισμα με αποτέλεσμα να αποκτήσετε έντονη οδοντική ευαισθησία! Αρχικά ένας ειδικός νάρθηκας θα βοηθήσει να αποφύγετε τη φθορά των δοντιών σας και τελικά ίσως χρειαστείτε και κάποια μικρά σφραγίσματα στα δοντια σας.
4. Λευκαντικές οδοντόκρεμες.
Πολλές λευκαντικές οδοντόκρεμες έχουν κάποια επιπλέον χημικά συστατικά από τις κοινές οδοντόκρεμες όπως και κόκκους με αποτριπτικές ιδιότητες με αποτέλεσμα να οξύνουν το πρόβλημα σε ασθενείς με ευαίσθητα δόντια.
5. Εθισμός με το βούρτσισμα!
Οι περισσότεροι ασθενείς με φθορά στην αδαμαντίνη τους είναι συχνά υπερβολικοί με τη συχνότητα του βουρτσίσματος καθώς και με την υπερχρήση προϊόντων στοματικής υγιεινής που περιέχουν αλκοόλ ή άλλα χημικά συστατικά. Όσοι υποφέρουν από ευαισθησία είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούν προϊόντα με ουδέτερο PH και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την πίεση που ασκούν κατά το βούρτσισμα.
6. Νόσοι των ούλων.
Με το πέρας της ηλικίας ή λόγω αθεράπευτων νόσων των ούλων συχνά τα ούλα «χαλαρώνουν» γύρω από τα δόντια με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται και έτσι να εκτίθεται η ρίζα του δοντιού στο στοματικό περιβάλλον και άρα να δημιουργείται ευαισθησία.
7. Μεγάλες εναποθέσεις πλάκας
Καθημερινά πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας σχολαστικά, ιδίως μετά την κατανάλωση των γευμάτων μας γιατί τότε δημιουργείται η πλάκα η οποία προσκολλάτε στην επιφάνεια των δοντιών. Επίσης, δε θα πρέπει να παραλείπουμε τον ετήσιο ή τον 6μηνο (ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ασθενούς) καθαρισμό των δοντιών μας από τον οδοντίατρό μας διότι οι μεγάλες εναποθέσεις πλάκας στην επιφάνεια των δοντιών δημιουργούν φθορά της αδαμαντίνης και τελικά τερηδόνα. Έτσι λόγω της φθοράς τα δόντια γίνονται πιο ευαίσθητα. Έτσι καθημερινό και επιμελές βούρτσισμα είναι το κλειδί της επιτυχίας.
8. Οδοντιατρικές παρεμβάσεις.
Είναι σύνηθες μετά από κάποια οδοντιατρική πράξη (συνήθως μετά από κάποια εξαγωγή ή σφράγισμα) να αισθανόμαστε λίγο ευαίσθητη την περιοχή. Συνήθως τέτοιου είδους συμπτώματα φεύγουν μετά από λίγες μέρες. Εάν αυτό δεν συμβεί θα πρέπει να επισκεφθείτε πάλι τον οδοντίατρό σας.
9. Ρωγμές στα δόντια.
Δόντια με ρωγμές ή μικροσπασίματα συνήθως προκαλούν πόνο και ευαισθησία. Κυρίως ασθενείς που σφίγγουν τα δόντια τους αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα. Το πλάνο θεραπείας σε τέτοιες περιπτώσεις είναι λίγο πολύπλοκο γιατί μπορεί να χρειαστεί να επέμβουμε με ένα σφράγισμα αλλά μπορεί να φτάσουμε και σε απονεύρωση.
10. Φθορά λόγω ετών.
Είναι σύνηθες μετά από χρόνια να αισθανόμαστε ευαισθησία σε παλιά σφραγίσματα. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει μια ήπια φθορά στα όρια του σφραγίσματος και ίσως ύπαρξη τερηδόνας. Έτσι φυσιολογικά εμφανίζεται ευαισθησία σε αυτά τα δόντια είτε στο κρύο είτε στο γλυκό που μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με την αλλαγή των παλιών εμφράξεων.
Η ευαισθησία των δοντιών είναι αντιμετωπίσιμη και συνήθως εύκολα διαχειρίσιμη. Εάν η ευαισθησία δεν βελτιωθεί με τη χρήση ειδικών φαρμακευτικών τζελ και οδοντοπαστών τότε η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι το επόμενο βήμα. Ο οδοντίατρος σας είναι αυτός που θα εξακριβώσει την αιτία που σας προκαλεί τόσο έντονη ευαισθησία και θα σας δώσει τη λύση.