Εμφυτευματα δοντιων

Εμφυτεύματα δοντιών

Αντικαθιστώντας τα χαμένα δόντια με εμφυτεύματα δοντιών τιτανίου.

Σε περίπτωση που ένα ή περισσότερα δόντια σας έχουν εξαχθεί, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να τα αντικαταστήσετε. Μια εναλλακτική, είναι η τοποθέτηση γέφυρας δοντιών ή προσωρινής γέφυρας Maryland. Η ιδανικότερη όμως λύση, τις περισσότερες φορές, είναι η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων. Τα εμφυτεύματα αντικαθιστούν τις ρίζες των δοντιών που έχουν εξαχθεί και πάνω σε αυτά στηρίζονται τα τεχνητά δόντια.

Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα ; Από τι υλικά είναι φτιαγμένα;

Το οδοντικό εμφύτευμα είναι ουσιαστικά μια “τεχνητή ρίζα δοντιού”, το οποίο είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο ή Ζιρκόνιο. Πάνω στο εμφύτευμα εφαρμόζεται ένα εξάρτημα το οποίο ονομάζεται abutment, το οποίο αντικαθιστά την μύλη του δοντιού και τέλος πάνω σε αυτό σταθεροποιείται το τεχνητό δόντι. Με πιο απλά λόγια, το οδοντικό εμφύτευμα είναι μία μικρή κατασκευή, κάτι σαν βίδα η οποία τοποθετείται στο οστό της γνάθου για να αντικαταστήσει το φυσικό δόντι. Λειτουργεί όπως και η ρίζα του δοντιού και με το πέρασμα του χρόνου γίνεται ένα με το οστό κι έτσι μένει σταθερό.

Μπορεί ο καθένας να αποφασίσει να βάλει εμφυτεύματα ;Υπάρχουν αντενδείξεις;

Γενικότερα οι τρεις σημαντικότεροι παράγοντες που καθορίζουν εάν ένας ασθενής μπορεί να βάλει εμφυτεύματα ή όχι είναι α) η γενική υγεία του ασθενούς, β) η ύπαρξη περιοδοντίτιδας, γ) και αν το ποσοστό του οστού είναι αρκετό. Εάν το οστό της γνάθου στην οποία θέλουμε να τοποθετήσουμε τα εμφυτεύματα έχει απορριφθεί ιδιαίτερα ή για κάποιο λόγο δεν διαπλάστηκε ποτέ άρτια, μπορεί να γίνει τοποθέτηση οστικού μοσχεύματος σε πρώτη φάση και μετά να ακολουθήσει η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

Τα εμφυτεύματα δοντιών χρησιμοποιούνται από ασθενείς που τους λείπουν κάποια ή όλα τα δόντια και ψάχνουν για μία σταθερή, μόνιμη λύση που θα τους επιτρέπει να νιώθουν άνετα με την εμφάνισή τους, όπως και να τρώνε αλλά και να μιλάνε χωρίς προβλήματα

Ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης εμφυτευμάτων δοντιών ;

Κανονικά το εμφύτευμα τοποθετείται στη γνάθο κι έπειτα ο χρόνος που χρειάζεται για να οστεοενσωματωθεί απόλυτα κυμαίνεται από 3 μέχρι 6 μήνες. Έτσι επουλώνεται χωρίς να δημιουργείται επιπλέον πίεση κατά τη διάρκεια της μάσησης και μειώνεται ο κίνδυνος της αποτυχίας της εμφύτευσης. Όταν το εμφύτευμα σταθεροποιηθεί πλήρως τότε ο οδοντίατρος εξετάζει προσεχτικά το στόμα προκειμένου να δημιουργήσει τη κατάλληλη στεφάνη (θήκη) για να καλύψει το εμφύτευμα και το κολόβωμα (Abutment) που τα συνδέει. Ένα εμφύτευμα δοντιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκαταστήσει ένα χαμένο δόντι ακόμα και για μία πλήρη στοματική αποκατάσταση. Άλλες μέθοδοι όπως οι γέφυρες ή η μέθοδος All-on-4 χρησιμοποιούν εμφυτεύματα για να δημιουργήσουν ένα τόξο αποτελούμενο από 10-12 δόντια.

Αναλυτικότερα τα στάδια για τα οδοντιατρικά εμφυτεύματα περιγράφονται παρακάτω.

Αρχικά πρέπει να γίνει προσεκτική κλινική και ακτινογραφική εξέταση της στοματικής κοιλότητας και ειδικότερα της περιοχής που πρόκειται να μπει το εμφύτευμα.
Αφού οριστικοποιηθεί η θέση και το μέγεθος του εμφυτεύματος, τοποθετείται μέσα στο οστό της γνάθου κάτω από τα ούλα. Δεν θα αναφερθούμε σε τεχνικές και τρόπους τοποθέτησης των εμφυτευμάτων – άμεση φόρτιση ή όχι, εμφυτεύματα εσωτερικού ή εξωτερικού συνδέσμου με το abutment, τρόπος σύνδεσης εμφυτεύματος με abutment –  καθώς οι ιατρικοί όροι και η ορολογία θα σας δυσκολέψουν να καταλάβετε την ουσία και πώς εσείς τελικά θα ωφεληθείτε. Υπάρχει η εμπειρία από μέρους μας να κάνουμε την καλύτερη επιλογή για να σας προφέρουμε το καλύτερο κλινικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

Έπειτα λοιπόν από την τοποθέτηση του εμφυτεύματος, τα ούλα συρράφονται στην αρχική τους θέση. Σιγά σιγά ξεκινά η διαδικασία της οστεοενσωμάτωσης, κατά την οποία συντίθενται οστό από τους οστεοβλάστες γύρω από το εμφύτευμα. Για την άνω γνάθο αυτή η διαδικασία ολοκληρώνεται σε περίπου 5 μήνες ενώ για την κάτω γνάθο σε 3 μήνες.

Αφού περάσει ο απαιτούμενος χρόνος και γίνει σωστή αποτύπωση του εμφυτεύματος και των μαλακών ιστών γύρω από αυτό, τοποθετείται στο εμφύτευμα το abutment. Πάνω στο abutment συγκολλάται ή κοχλιώνεται το τεχνητό δόντι που έχει κατασκευάσει το εργαστήριο.

Όταν λείπουν περισσότερα από ένα δόντια, τότε αυτά αναπληρώνονται με την τοποθέτηση μιας γέφυρας, η οποία έχει σαν ακραία στηρίγματα εμφυτεύματα.

Φροντίδα των οδοντικών εμφυτευμάτων 

Παρ´ όλο που τα εμφυτεύματα είναι “τεχνητά δόντια” δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι τοποθετημένα στη γνάθο μας και για αυτό θα πρέπει να τους συμπεριφερόμαστε όπως και στα φυσικά δόντια! Όπως και τα φυσικά δόντια, έτσι και τα εμφυτεύματα πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά και με ιδιαίτερη φειδώ. Το οδοντιατρικό σας check up θα πρέπει πλέον να είναι συχνότερο και “αναπόφευκτο”! Είναι σημαντικό ο οδοντίατρός σας να μπορεί να ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα τη σύγκλεισή σας και τη σωστή συγκόλληση και σταθερότητα των εμφυτευμάτων σας.

Εταιρείες (μάρκες) εμφυτευμάτων δοντιών, χώρες προέλευσης και είδη σύνδεσης με το abutment

Οι εταιρίες που σήμερα υπάρχουν παγκοσμίως ξεπερνούν τις 100! Μερικές μόνο από αυτές με αλφαβητική σειρά για να μην κάνουμε και διαφήμιση είναι οι:

Anthogyr France, Astra Tech AB, Atec Dental GmbH, Avinent Implant, Systems S.L., Bego Implant Systems GmbH & Co. KG, BioComp Industries bv,Biomain AB, Biotech International, Bredent GmbH & Co. KG, Biotechnology Institute S.L., BTLock S.r.l., Camlog Biotechnologies AG, Biomet 3i, Defcon Tissue Care, Dentatus AB, Dentaurum GmbH & Co. KG, Dentsply Friadent GmbH, Dot GmbH, Dr. Ihde Dental AG, Dyna Dental Engineering b.v., Eckermann Laboratorium S.L., Elos AB, Euroteknika, Implants Diffusion International, Institut Straumann AG, JMP Dental GmbH, K.S.I. Bauer Schraube Gmbh, Leader Italia srl, Leone S.p.A., Mozo-Grau, SL, Neoss Ltd., Nobel Biocare, Oral Iceberg S.L, OsteoCare Implant System Limited, Osteo-Ti, RenewBiocare Est, Reuter systems GmbH, Schtz Dental GmbH, Serf, SIC invent AG, SL GT-Medical, Soadco, S.L., Sweden & Martina S.p.A, Sybron Implant Solutions GmbH, TBR Group, Tekka SA, Thommen Medical AG, Timplant Ltd., Trinon Titanium GmbH, Ziterion GmbH, ZL-Microdent Attachment GmbH & Co. KG

Από τα παραπάνω εμφυτεύματα δοντιών μερικά είναι Αμερικάνικα, άλλα είναι Γερμανικά, άλλα από το Ισραήλ και άλλα από την Ελβετία, την Γαλλία και τη Σουηδία.

Στο οδοντιατρείο θα σας ενημερώσουμε για την ‘’μάρκα’’ που θα επιλέξουμε για την περίπτωση σας και φυσικά θα έχετε και την έντυπη ταυτότητα του εμφυτεύματός σας, συνοδευόμενη από την εγγύηση του, τον σειριακό του αριθμό και όλες τις πιστοποιήσεις του.

Τι άλλο θα πρέπει να γνωρίζετε ;

– Ίσως χρειαστούν αρκετές επισκέψεις στον οδοντίατρό σας μέχρι να ολοκληρωθεί ολόκληρη η διαδικασία.

– Τα check up πλέον θα καθορίζονται εκ των προτέρων για ολόκληρο το χρόνο έτσι ώστε ο θεράποντας να είναι σίγουρος ότι όλα λειτουργούν όπως πρέπει.

– Πλέον η στοματική σας υγιεινή θα πρέπει να είναι άριστη ! Θα πρέπει να φροντίζετε τα εμφυτεύματά σας με ιδιαίτερη προσοχή καθημερινά .

– Τα εμφυτεύματα πιθανότατα συμπεριλαμβάνονται στις πιο ακριβές οδοντιατρικές πράξεις αλλά λάβετε υπόψιν ότι τις περισσότερες φορές αποτελούν και την τελική αποκατάσταση ( δεν χρειάζεται δηλαδή είτε να ασχοληθείτε πάλι είτε να ξανά πληρώσετε για την αποκατάσταση της περιοχής ).
Όπως σε όλες τις διαδικασίες έτσι και στα εμφυτεύματα υπάρχει ένα ποσοστό αποτυχίας το οποίο δε θα πρέπει να ξεχνάμε. Κάποιες φορές το εμφύτευμα δεν ενσωματώνεται με το οστό λόγω κάποιας φλεγμονής, λόγω γειτνίασης με το ιγμόρειο, λόγω καπνίσματος ή εμφάνισης συστηματικής νόσου.

Ποσοστά επιτυχίας

Η επιτυχία στα οδοντικά εμφυτεύματα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως τη θέση τους στην γνάθο, το πάχος και την ποιότητα του οστού, την στοματική υγιεινή του ασθενούς πρίν και μετά την εμφύτευση, κα. Όπως στην ιατρική έτσι και στην οδοντιατρική, δεν υπάρχει 100% επιτυχία σε καμία θεραπεία. Τα διφασικά εμφυτεύματα δοντιών – απόσταση εμφύτευσης από φόρτιση τουλάχιστον 2 μήνες – έχουν επιτυχία σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία 95%-97%, με το ποσοστό να μειώνεται για μονοφασικά συστήματα  άμεσης φόρτισης. Τα μονοφασικά συστήματα άμεσης φόρτισης γνώρισαν άνθηση για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του διεθνούς οδοντιατρικού τουρισμού όπου ο ασθενής έχει περιορισμούς στις ημέρες που μπορεί να περιμένει και στο πόσες φορές θα επισκεφθεί τον οδοντίατρο. Όταν ο χρονικός περιορισμός δεν υπάρχει προτιμάμε συστήματα διφασικά. Τα μονοφασικά εμφυτεύματα έχουν διαφορετική σχεδίαση – πιο ”επιθετικό” σπείρωμα – για να πετυχαίνουν μεγαλύτερη αρχική σταθερότητα η οποία είναι απαραίτητη, ταυτόχρονα όμως συμπιέζουν αρκετά το οστό, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα εάν δεν έχει γίνει καλή παρασκευή του χώρου εμφύτευσης.

Τα εμφυτεύματα δοντιών δεν συνίσταται σε

  • Ασθενείς με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα
  • Αρρύθμιστους Διαβητικούς ή με γλυκοζυλιωμένη πάνω από 7%
  • Βαριούς καπνιστές
  • Ασθενείς που πέρασαν πρόσφατα κάποιο καρδιακό επεισόδιο
  • Άτομα που τρίζουν τα δόντια τους
  • Άτομα που έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε θεραπεία με ακτινοβολίες και χημειοθεραπεία
  • Ασθενείς που έχουν λάβει διάφορες κατηγορίες φαρμάκων και ειδικά διφωσφονικά (Actonel, Boniva, Fosamax, κα.) για οστεοπόρωση και άλλες ενδείξεις.

Εγγύηση εμφυτευμάτων

Η εγγύηση οστεοενσωμάτωσης που δίνει ο κάθε κατασκευαστής διαφέρει. Υπάρχουν εμφυτεύματα με εγγύηση από 10 έτη μέχρι και εφόρου ζωής με δεδομένο ότι ο ασθενής ακολουθεί τις οδηγίες του οδοντίατρου του και η στοματική του υγεία είναι σε καλά επίπεδα.

Διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων δοντιών

Η διάρκεια ζωής τους  βάση προδιαγραφών του κατασκευαστή είναι ανεξάντλητη καθώς όταν οστεοενσωματωθούν ουσιαστικά αποτελούν μέρος της γνάθου. ‘’Βιβλιογραφικά’’ τα εμφυτεύματα δοντιών έχουν διάρκεια ζωής τα 20 χρόνια όμως όλα εξαρτώνται από την φροντίδα που θα ακολουθήσετε για τα εμφυτεύματά σας και την στοματική σας υγεία συνολικά. Άρα στην ερώτηση ‘’πόσο κρατάνε τα οδοντιατρικά εμφυτεύματα’’ θα σας λέγαμε ότι όσο εσείς φροντίζετε για αυτά, τόσο και αυτά θα είναι στο στόμα σας και θα βελτιώνουν την καθημερινότητά σας.

Κόστος εμφυτευμάτων
Η πιο συχνή ερώτηση που αφορά τα εμφυτεύματα είναι ” πόσο κοστίζουν? ”Ποιά είναι η τιμή των εμφυτευμάτων?”
Το κόστος του εμφυτεύματος καθώς και της προσθετικής αποκατάστασης που θα μπει πάνω από το/τα εμφύτευμα/τα εάν διαβάσατε όσα έχουμε γράψει στην σελίδα μας θα καταλάβατε ότι είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, οπότε σας ζητάμε να κλείσετε ένα ραντεβού μαζί μας και να σας δώσουμε μια εκτίμηση του κόστους αφού πρώτα σας εξετάσουμε! Θεωρούμε ότι το κριτήριο της τιμής είναι σημαντικό ,καθώς οι εποχές είναι δύσκολες οικονομικά , γι’ αυτό έχουμε προσαρμόσει τις τιμές μας ώστε να μπορέσετε να προχωρήσετε στην αποκατάσταση του χαμόγελού σας, όμως σας ζητάμε να καταλάβετε ότι τα οδοντιατρικά εμφυτεύματα δεν είναι προϊόντα με τιμή πώλησης, αλλά μια αποκατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί με την δέουσα σοβαρότητα και επιμέλεια.

Τα video μας στο Youtube:

Χειρουργική διαδικασία εμφυτευμάτων δοντιών SIC

Προσθετική διαδικασία εμφυτευμάτων δοντιών SIC

Ankylos εμφυτεύματα – Όλη η διαδικασία με animation

Εμφυτευματα δοντιων, implants, Οδοντιατρείο πειραιά
Ωράριο Οδοντιατρείου
Αποφύγετε την αναμονή

Σεβόμαστε πάντα τον διαθέσιμο χρόνο του ασθενούς, που μας επιλέγει, γι’ αυτό φροντίζουμε να είμαστε συνεπείς στα ραντεβού μας, χωρίς καθυστερήσεις στο χώρο αναμονής!

Ασθενής από επαρχία και εξωτερικό:

Επικοινωνήστε μαζί μας για να προγραμματίσουμε τις επισκέψεις σας και να εξυπηρετηθείτε με τον καλύτερο τρόπο. Θεωρούμε φρόνιμο πριν την επίσκεψή σας να μας αποστείλετε μια πανοραμική ακτινογραφία για να μην χαθεί χρόνος με αυτή την διαγνωστική διαδικασία.