Εδώ θα βρείτε ένα οδοντιατρικό blog στο οποίο θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε απαντήσεις σε συχνά προβλήματα που συναντάτε όταν σκέφτεστε τον οδοντίατρο και την επίσκεψη σας στο οδοντιατρείο. Θυμηθείτε πως η κάθε οδοντιατρική πράξη -είτε είναι αισθητική όπως οι όψεις δοντιών και η λεύκανση των δοντιών , είτε είναι χειρουργική όπως τα εμφυτεύματα και οι εξαγωγές δοντιών, είτε προληπτική όπως ο καθαρισμός των δοντιών- γίνονται για να βελτιώσου την στοματική σας υγεία και να τονώσουν την αυτοπεποίθησή  σας. Τέλος σε αυτό το οδοντιατρικό blog θα προσπαθησουμε να σας αναλύσουμε εναλλακτικές που υπάρχουν στο σχέδιο θεραπείας για κάθε πρόβλημα και να σας μιλήσουμε για μύθους και αλήθειες που κυκλοφορούν.

Καλή ανάγνωση,

Κληρονομου Ιωαννα,

Οδοντίατρος,DDS

Παιδί και στοματική υγιεινή

Η ανησυχία της παιδικής στοματικής υγιεινής θα πρέπει να ξεκινάει – σύμφωνα με τους παιδοδοντίατρους –  από την ανατολή του πρώτου νεογιλού δοντιού. Σε αυτό το στάδιο της οδοντοφυίας η μητέρα θα πρέπει να καθαρίζει το/τα δόντι/α του μωρού με μια γάζα με λίγο νερό. Καθώς τα δόντια πληθαίνουν μέσα στο στόμα θα πρέπει η μητέρα να μεταβεί στη χρήση ειδικού «γαντιού-οδοντόβουρτσα»

 

Δείτε το πλήρες άρθρο για την στοματική υγιεινή

βουρτσισμα δοντιων μωρων - βουρτσισμα δοντιων - οδοντιατρειο πειραια - klironomou - dentist - οδοντιατρος πειραια - Κληρονόμου Ιωάννα

Στοματική υγεία

Στοματική υγεία = Καλή γενική υγεία (Oral Health — Good for Life)

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε διαπιστώσει ότι η σωστή διατροφή και η καθημερινή σωματική άσκηση είναι 2 σημαντικές διαδικασίες που μας κρατάνε υγιείς. Γνωρίζουμε όμως ότι ένα υγιές στοματικό περιβάλλον είναι εξίσου σημαντικό για την γενικότερη υγεία μας ;

Δυστυχώς, έχει αποδειχθεί ότι η φτωχή στοματική υγιεινή μπορεί να επηρεάσει αρκετά την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής. Οδοντικός πόνος, αθεράπευτες φλεγμονές στο στοματικό περιβάλλον και ελλειπής αριθμός δοντιών (λόγω εξαγωγών) επηρεάζουν την ομιλία, την μάσηση και γενικότερα την κοινωνικοποίηση του ατόμου.

Δείτε το πληρες άρθρο για την Στοματική υγεία

Στοματική υγεία

Οδοντόβουρτσα : Χειροκίνητη ή ηλεκτρική;

Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και κατά γενικότερη ομολογία προσφέρει ανώτερη στοματική υγιεινή. Αλλά τελικά μπορεί όντως να συγκριθεί με τη χειροκίνητη οδοντόβουρτσα  και τα αποτελέσματά της να αποδειχθούν ανώτερα;

Δείτε περισσότερα για τις Ηλεκτρικες και χειροκινητες οδοντοβουρτσες

Ηλεκτρικη οδοντοβουρτσα εναντιον χειροκινητης - Βουρτσακια

Κροταφογναθική διάρθρωση (TMD or TMJ)

Η κροταφογναθική διάρθρωση (ΚΓΔ) ή Temporomandibular joint dysfunction (TMD or TMJ) στην αγγλικη ορολογία, αποτελεί μια άρθρωση η οποία συνδέει την κάτω γνάθο με τα κροταφικά οστά του κρανίου εκατέρωθεν, τα οποία εντοπίζονται έμπροσθεν των αυτιών. Η ΚΓΔ μας επιτρέπει να κινούμε την γνάθο μας πάνω και κάτω, αριστερά και δεξιά έτσι ώστε να μπορούμε να μιλάμε, να μασάμε και να χαιρόμαστε το χασμουρητό μας!

Τα προβλήματα που εντοπίζονται στη λειτουργία της γνάθου και των μυών του προσώπου είναι γνωστά ως διαταραχές της ΚΓΔ.

Τι προκαλεί τα προβλήματα;

Διαβάστε περισσοτερα για την κροταφογναθική διάρθρωση

κροταφογναθική διάρθρωση, TMJ, κλινικη εξεταση

Δόντια με έντονους και επίμονους λεκέδες

Δόντια με έντονους και επίμονους λεκέδες : τι προκαλεί τους λεκέδες και πως πρέπει να τους αντιμετωπίσετε ;

Το χρώμα των δοντιών ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο και από φυλή σε φυλή. Εκ γενετής κάποιοι άνθρωποι έχουν πολύ κίτρινα δόντια ή ιδιαίτερα σκούρα με αποτέλεσμα να φαίνονται θαμπά και δυσχρωμικά. Στο μεγαλύτερο ποσοστό, ο σχηματισμός αυτών των λεκέδων οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες κυρίως, όπως για παράδειγμα οι διατροφικές συνήθειες και συνήθειες όπως το κάπνισμα.

Διαβάστε περισσοτερα για τους Λεκέδες στα δόντια

λεκεδες στα δοντια απο κρασι,καφε, φραουλες πατζαρια

Λεύκανση δοντιών

Η λεύκανση δοντιών είναι μια διαδικασία κατα την οποία απομακρύνονται λεκέδες από τα δόντια και φυσικά τελικά τα δόντια γίνονται λευκότερα.

Πόσο λευκότερα θα γίνουν τα δόντια μου ;

Το αποτέλεσμα ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή και ανάλογα φυσικά με τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί. Κάποιοι άνθρωποι ανταποκρίνονται εξαιρετικά στη λεύκανση και τα δόντια τους γίνονται μέχρι και 10 τόνους λευκότερα, ενώ κάποιοι άλλοι παρουσιάζουν μικρή βελτίωση. Συνήθως όσο πιο κίτρινα είναι τα δόντια του ασθενούς τόσο πιο θεαματικά είναι τα αποτελέσματα.

Ποιοί είναι οι διαθέσιμοι τρόποι λεύκανσης , Λεύκανση δοντιών με laser ή λάμπα led, Λεύκανση δοντιών στο σπίτι και άλλα σχετικά θέματα  θα βρείτε στο άρθρο μας για την Λεύκανση δοντιών, μέθοδοι και συχνές ερωτήσεις

Λευκανση δοντιων

Πονόδοντος: αιτίες και λύσεις

Ο πονόδοντος μπορεί να εμφανιστεί με διάφορες μορφές, μπορεί να εντοπίζεται σε ένα δόντι μόνο ή σε ολόκληρη τη γνάθο, μπορεί να προκληθεί είτε από ένα θερμικό ερέθισμα (κρύο ή ζεστό) είτε κατά τη διάρκεια της μάσησης. Οι κυριότεροι τύποι πονόδοντου είναι δύο :  ο οξύς και ο συνεχής (μικρής έντασης συχνά).

Δείτε περισσότερα για τον πονοδοντο στο άρθρο μας!

ponodontos se ginaika

Διαβήτης και οδοντιατρική

Η σοβαρότερη νόσος των ούλων ονομάζεται περιοδοντίτιδα. Σε αυτό το στάδιο τα ούλα απομακρύνονται από τη θέση τους, με αποτέλεσμα να απογυμνώνονται οι ρίζες των δοντιών. Θύλακοι κάνουν την εμφάνισή τους στα περισσότερα δόντια και έτσι όλο και περισσότερη μικροβιακή πλάκα συσσωρεύεται ανάμεσα στην επιφάνεια των ριζών και των ούλων. Εάν αυτή η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η φλεγμονή εξελίσσεται με αποτέλεσμα βαθμιαία να καταστρέφεται το οστό περιμετρικά των προσβεβλημένων δοντιών. Έτσι τα προσβεβλημένα δόντια σιγά σιγά αποκτούν κινητικότητα και τελικά πέφτουν ή χρειάζονται εξαγωγή λόγω της μεγάλης κινητικότητάς τους.

Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας για τον διαβήτη και την σχέση του με την οδοντιατρική σας υγεια

diavitis kai odontiatros

Πώς να βελτιώσετε το χαμόγελό σας;

Δείτε τι μπορούν να κάνουν τα σιδεράκια δοντιών, οι στεφάνες (θήκες), οι όψεις, η λεύκανση, οι οδοντιατρικές γέφυρες, τα οδοντικά εμφυτεύματα και το «λίφτινγκ» ούλων για το χαμόγελό σας! Στο Άρθρο αυτό θα δείτε φωτογραφίες περιστατικών από Aισθητικη οδοντιατρικη πριν και μετα την αποκατάσταση.

Ο συνδυασμός όλων  των παραπάνω τεχνικών –και πολλών άλλων ακόμα- μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε το χαμόγελο που πάντα ονειρευόμασταν. Η παρακάτω φωτογραφία αποτελεί ένα απλό παράδειγμα.

Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας Aισθητική οδοντιατρικη πριν και μετά

.

oliko makeover xamogelou prin kai meta fotografia

Στοματικό Διάλυμα|Οδηγός και Χρήσιμες Πληροφορίες

Όταν αναρωτιέστε για το αν ένα στοματικό διάλυμα είναι όντως αποτελεσματικό, είναι σημαντικό να συλλογιστείτε τι πιστεύετε εσείς πως θα πετύχετε χρησιμοποιώντας το. Υπάρχει ένας  τεράστιος αριθμός από διαθέσιμα στοματικά διαλύματα. Υπό την ευρεία έννοια θα ήταν χρήσιμο να τα διαχωρίσουμε σε θεραπευτικά και καλλυντικά.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας για τα Στοματικά διαλύματα που κυκλοφορούν

stomatika dialimata diafores markes

12 πράγματα που ο οδοντίατρός σας θέλει να γνωρίζετε και να προσέξετε ιδιαίτερα στο στόμα σας!

Δυστυχώς πολύ εύκολα ξεχνάμε πόσο «βρώμικο» μπορεί εν δυνάμει το στόμα μας να γίνει. Ακόμα και αν προσέχουμε πάρα πολύ τα δόντια μας, το στόμα μας είναι μια κοιλότητα που κατακλύζεται από βακτήρια τα οποία προσπαθούν συνεχώς να βλάψουν τα δόντια μας. Παρακάτω θα δείτε τα πιο συχνά λάθη που σχεδόν όλοι μας κάνουμε ή δεν κάνουμε όσον αφορά τα δόντια μας και το βούρτσισμά τους σε μια λίστα με Οδοντιατρικές συμβουλές.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας Οδοντιατρικές συμβουλές & Πρόληψη

odontiatrikes simvoules teridonismeno donti se proxorimeno stadio

Απαντάμε στις 12 πιο συχνές ερωτήσεις για την  αλλαγή παλαιων μαύρων σφραγισμάτων αμαλγάματος με νέα λευκά σφραγίσματα ρητίνης.

Πολύ συχνά οι νέοι μας ασθενείς μετα από τον στοματικό έλεγχο που κάνουμε στο οδοντιατρείο, μας ρωτάνε για την δυνατότητα αλλαγής των παλιών τους μαύρων σφραγισμάτων. Σε αυτό το άρθρο έχουμε συγκεντρώσει τις πιο συχνές ανησυχίες που έχουν και έχουμε δώσει μια περιεκτική απάντηση μαζί με video για να βοηθήσουμε στην κατανόηση της θεραπείας.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας για την αλλαγή παλαιών μαύρων σφραγισμάτων αμαλγάματος με νέα λευκά σφραγίσματα ρητίνης

allagi mauron sfragismaton me leuka

Αισθητική οδοντιατρική πριν τον γάμο!

Οι 10 μηνες είναι ένα καλο χρονικο διαστημα για την Αισθητικη οδοντιατρικη πριν τον γαμο ωστε να διορθωσουμε μικρες στροφες η άλλες ανωμαλιες στη σύγκλειση των δοντιών με τα αόρατα σιδεράκια. Επισης αν μας λειπει καποιο δοντι ο χρονος μεχρι το γαμο είναι αρκετος για την τοποθέτηση και την ολοκλήρωση ενός οδοντικού εμφυτεύματος.

Δείτε εδω αναλυτικα το άρθρο μας για την Αισθητική οδοντιατρική πριν τον γάμο!

odontiatros prin ton gamo gia ena foteino xamogelo zeugari nifis kai gambrou

Αποκατάσταση σπασμένου δοντιού

Πρόσφατα λάβαμε το παρακάτω mail:

Αγαπητή Δρ.Κληρονόμου,

Πρόσφατα έσπασα ένα δόντι σχεδόν μέχρι το ύψος του ούλου όταν δάγκωσα κάτι σκληρό. Φοβάμαι μήπως το χάσω. Μπορώ να το αποκαταστήσω και με τι κόστος; Τι να κάνω;

Αγαπητή Κατερίνα,
Σε παρακαλώ πήγαινε στον οδοντίατρό σου το συντομότερο δυνατό!

Η επιμήκυνση της μύλης είναι μία συνηθισμένη θεραπεία που χρησιμοποείται για μία υγιή δομή ανάμεσα σε δόντια και ούλα όταν κάποιο δόντι έχει σπάσει –Ολόκληρο, το μισό ή κομμάτι του – ή έχει σαπίσει κοντά στη γραμμή των ούλων.

Δείτε εδω αναλυτικα το άρθρο μας για την Αποκατάσταση σπασμένου δοντιού

Αποκατάσταση σπασμένου δοντιού

Ευαισθησία στα δόντια | Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Είναι συχνό φαινόμενο να λαμβάνουμε την παρακάτω ερώτηση: Τα δόντια μου είναι πραγματικά ευαίσθητα στο ζεστό και το κρύο, ειδικά το δόντι που σφράγισα. Δεν μπορώ ούτε ένα παγωτό να φάω που είναι το αγαπημένο μου επιδόρπιο. Τι να κάνω;

Δείτε εδώ το άρθρο μας για την Ευαιθησία στα δόντια και πώς να την αντιμετωπίσετε

Ευαισθησία στα δόντια Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Κλείσιμο κενού στα δόντια – Bonding δοντιών

Πολύ συχνά στο οδοντιατρείο μας στον Πειραια, οι ασθενείς μας ζητάνε να ενημερωθούν για την αραιοδοντία ή αλλιώς, το κενό στα δόντια τους. Παρακάτω είναι οι 13 πιο συχνές ερωτήσεις που μας κάνουν και θα θέλαμε να μοιραστούμε την προσέγγιση του οδοντιατρείου μας μαζί σας.

Όλες οι απαντήσεις μας στο άρθρο μας για το κλείσιμο κενού στα δόντια.

Κλεισιμο κενου στα δοντια με οψεις - Πριν κ Μετα

Οι 10 πιο συχνοί λόγοι ευαισθησίας στα δόντια

Υποφέρετε από έντονη ευαισθησία στα δόντια; Δείτε 10 λόγους που μπορεί να βιώνετε την έντονη ευαισθησία στα δόντια σας. Η ευαισθησία των δοντιών είναι αντιμετωπίσιμη και συνήθως εύκολα διαχειρίσιμη. Εάν η ευαισθησία δεν βελτιωθεί με τη χρήση ειδικών φαρμακευτικών τζελ και οδοντοπαστών τότε η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι το επόμενο βήμα.

Δείτε εδώ το άρθρο μας για τις αιτιες τις ευαισθησιας των δοντιων σας

ευαισθησια στα δοντια αιτιες

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ? 

Έχετε δυσάρεστη αναπνοή; Η κακόσμια του στόματος και οι αίτιες που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή ή αλλιώς χαλίτωση, είναι πολλές. Πολλές φορές δηλώνουμε με ιδιαίτερη ευκολία ότι το στόμα μας είναι ο καθρέφτης του σώματός μας, χωρίς όμως να το έχουμε σκεφτεί πολύ….

Η αλήθεια είναι ότι πλήθος ασθενειών έχουν στοματικές εκδηλώσεις με κάποιες φυσικά να κάνουν την αρχική τους εμφάνιση από τη στοματική κοιλότητα.

Δείτε εδώ το άρθρο μας για την κακοσμία του στόματος

Χαλιτωση_Κακοσμια στοματος_δυσαρεστη_αναπνοη_απο_χαλασμενα_δοντια

Περιοδοντική θεραπεία και ακτινοθεραπεία

Η ακτινοθεραπεία αποτελεί μια από τις επιλέξιμες θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου στη κεφαλή και στο τράχηλο και χρησιμοποιείται επίσης σαν συμπληρωματική θεραπεία παράλληλα με τη χημειοθεραπεία με σκοπό την μείωση καρκινικών όγκων.

Δείτε εδώ το άρθρο μας για την Περιοδοντική θεραπεία και ακτινοθεραπεία

Περιοδοντική θεραπεία και ακτινοθεραπεία

Επίσκεψη στον οδοντίατρο την εποχή του κοροναϊού

Δείτε τα βήματα τα οποία θα πρέπει να ακολουθήσετε για να προσέλθετε με ασφάλεια σε προκαθορισμένο ραντεβού σας  με την/τον οδοντίατρο.

Δείτε εδώ το άρθρο μας 

ΟΔΗΓΙΕΣ-ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ-ΑΣΘΕΝΩΝ-ΣΤΟ-ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ

Οι 4 τύποι δοντιών και οι διαφορές τους

Οι 4 τύποι δοντιών και οι διαφορές τους! Κάθε τύπος δοντιού έχει ελαφρώς διαφορετικό σχήμα από τα υπόλοιπα και επιτελεί διαφορετική δουλειά, αφου η ανατομια και η μορφολογία του καθε δοντιου ειναι διαφορετικη.

Δείτε εδώ το άρθρο μας 

τυποι δοντιων
This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify. This site complies with the HONcode standard for trustworthy health information:
verify here.