Όψεις πορσελάνης

Αισθητική Οδοντιατρική

Τι είναι οι όψεις πορσελάνης;

Οι όψεις πορσελάνης | veneers όπως αναφέρονται στην αγγλική βιβλιογραφία |είναι μια έμμεση τεχνική της αισθητικής οδοντιατρικής , στην οποία παρεμβάλλεται το συνεργαζόμενο οδοντοτεχνικό εργαστήριο και η οποία ολοκληρώνεται συνήθως σε δύο ή το πολύ τρία ραντεβού στο οδοντιατρείο. Ουσιαστικά, οι όψεις πορσελάνης είναι λεπτές «φλίδες» πορσελάνης στο επιθυμητό σχήμα και χρώμα οι οποίες συγκολλούνται στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών.

Από τι υλικό είναι φτιαγμένες;

Είναι φτιαγμένες από πορσελάνη η οποία είναι ένα κεραμικό υλικό πολύ πιο ανθεκτικό από τη σύνθετη ρητίνη. Το χρώμα των όψεων από πορσελάνη δεν αλλάζει είτε από το πέρας των ετών είτε λόγω διατροφικών συνηθειών και γενικότερα οι όψεις πορσελάνης παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή στη θραύση συγκρινόμενες με τις όψεις ρητίνης.

Σε ποιες περιπτώσεις προτείνονται; Υπάρχουν αντενδείξεις;

Οι όψεις πορσελάνης αποτελούν λύση εκλογής σε αρκετές περιπτώσεις όπως :

  1. σε αραιοδοντία, για να «κλείσουμε» τα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια,
  2. σε δόντια με πολλά σφραγίσματα τα οποία είτε έχουν αποχρωματιστεί είτε χρειάζονται αντικατάσταση,
  3. σε αποχρωματισμένα δόντια,
  4. σε περιπτώσεις που είναι απαραίτητη η αλλαγή του σχήματος του υπάρχοντος δοντιού (π.χ. κάταγμα κοπτικού τριτημορίου, νανοδοντία),
  5. σε περιπτώσεις που το απόλυτα αισθητικό και φυσικό αποτέλεσμα είναι η κύρια απαίτηση του ασθενούς,
  6. σε περιπτώσεις που ο ασθενής επιθυμεί μόνιμο και αναλλοίωτο εκθαμβωτικό λευκό χαμόγελο!

Δυστυχώς οι όψεις πορσελάνης αντενδείκνυται σε ασθενείς με βρυγμό, με περιοδοντικά προβλήματα – ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα -, με έξεις όπως δάγκωμα στυλό και τέλος όταν τα δόντια είναι ιδιαίτερα κατεστραμμένα.

Ποιά είναι η διαδικασία τοποθέτησης τους; Πόσα ραντεβού χρειάζονται;

Στο πρώτο ραντεβού λαμβάνονται αρχικά αποτυπώματα της άνω και κάτω γνάθου και φωτογραφίες των δοντιών. Έπειτα γίνεται συζήτηση με τον ασθενή αφενός για να καταλάβει ο θεράπων τις προσδοκίες του και αφετέρου για να καταλάβει – ο ασθενής – τι μπορεί να γίνει και τι όχι, ποιές είναι οι δυνατότητες τις επιλογής του. Τα αποτυπώματα αποστέλλονται στο συνεργαζόμενο οδοντοτεχνικό εργαστήριο , το οποίο ακολουθώντας τις οδηγίες μας κατασκευάζει με την «τεχνική του κερώματος» τα «ιδανικά» δόντια, το «ιδανικό» χαμόγελο!

Στο δεύτερο ραντεβού ο θεράπων επιδεικνύει το διαγνωστικό κέρωμα στον ασθενή, ο οποίος έτσι παίρνει μια πρώτη γεύση από το τελικό αποτέλεσμα. Επειδή, τις περισσότερες φορές είναι πολύ δύσκολο για τους ασθενείς να καταλάβουν το τελικό αποτέλεσμα ακόμα και από το διαγνωστικό κέρωμα, πάμε ένα βήμα παρακάτω! (Αυτό το βήμα μπορεί να γίνει είτε στο ίδιο ραντεβού είτε στο επόμενο). Με την τεχνική του mock up μπορούμε να δείξουμε επί τόπου στον ασθενή πώς θα είναι περίπου το τελικό αποτέλεσμα.

Εάν ο ασθενής συμφωνεί με το αποτέλεσμα τότε στο τρίτο ραντεβού, που είναι και το μεγαλύτερο σε διάρκεια, γίνεται η απαραίτητη επεξεργασία των δοντιών, γίνεται λήψη των τελικών αποτυπωμάτων και τέλος κατασκευάζονται οι «πρόχειρες» όψεις, οι οποίες θα ακολουθήσουν τον ασθενή μέχρι οι όψεις του από πορσελάνη να είναι έτοιμες.

Στο τέταρτο ραντεβού, γίνεται η πρώτη «πρόβα» για να διαπιστώσουμε ότι όλα πήγαν καλά κατά τη λήψη του τελικού αποτυπώματος.

Στο πέμπτο ραντεβού, γίνεται η τελική «πρόβα» όπου βλέπουμε το σχήμα και το χρώμα των όψεων και κάνουμε όλες τις απαραίτητες αλλαγές, εάν χρειάζεται φυσικά. Εάν οι αλλαγές δεν είναι πολλές ή μεγάλες το επόμενο ραντεβού είναι και το  τελευταίο όπου γίνεται οι συγκόλληση των όψεων στα δόντια. Εάν οι αλλαγές ήταν σημαντικές, μεσολαβεί ακόμα ένα ραντεβού πριν την τελική συγκόλληση.

Πόσο θα κρατήσουν; Έχουν διάρκεια ζωής και πρέπει να τις αλλάζω συχνά;

Το πόσο θα κρατήσουν είναι μια ερώτηση η οποία μπορεί και δεν μπορεί να απαντηθεί! Εξαρτάται από την προσοχή που τους δείχνουμε. Για παράδειγμα, θα πρέπει να προσέχουμε πολύ τα χτυπήματα. Εάν ο ασθενής είναι αθλητής θα πρέπει να φοράει κατά τη διάρκεια της προπόνησής του ειδικό αθλητικό νάρθηκα ο οποίος θα προστατεύει από τη θραύση τις όψεις. Γενικότερα, η πορσελάνη αποτελεί ανθεκτικό υλικό επειδή όμως οι όψεις είναι συνήθως αρκετά λεπτές σε πάχος θα πρέπει να προσέχουμε τα χτυπήματα. Εν ολίγοις, αν ακολουθήσετε τις οδηγίες συντήρησής τους θα τις έχετε για πολλά χρόνια!

Τι να κάνω για να συντηρήσω τις όψεις πορσελάνης μου σε καλή κατάσταση;

Ότι ακριβώς σας υποδείξει ο οδοντίατρός σας!

Πονάει η διαδικασία τοποθέτησης όψεων πορσελάνης;

Καμία διαδικασία στο ιατρείο μας δεν είναι επίπονη, αφού πάντα γίνεται η απαραίτητη αναισθησία έτσι ώστε να μην αισθανθείτε το παραμικρό. Επιπλέον, η διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερα επίπονη επειδή η αφαίρεση οδοντικής ουσίας είναι πολύ συντηρητική.

Θέλω να λευκάνω τα δόντια μου, γιατί να προτιμήσω τις όψεις από την λεύκανση;

Το αν θα προτιμήσετε την λεύκανση των δοντιών σας ή όχι θα σας το απαντήσει ο οδοντίατρός σας αφού σας εξετάσει από κοντά. Γενικότερα, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις στις οποίες η λεύκανση δεν μπορεί να βοηθήσει. Τέτοιες περιπτώσεις είναι για παράδειγμα ο αποχρωματισμός των δοντιών από χρήση τετρακυκλινών. Τα δόντια σε αυτή την περίπτωση έχουν οπαλιζέ γκρι χρώμα το οποίο επηρεάζεται ελάχιστα από το υλικό της λεύκανσης οπότε η λύση εκλογής είναι οι όψεις. Υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις στις οποίες η λεύκανση δεν μπορεί να βοηθήσει και τις οποίες μπορούμε να σας τις εξηγήσουμε σε ένα διαγνωστικό ραντεβού.

Βλέπω στην τηλεόραση διάσημους με πολύ λευκά δόντια, είναι όψεις ή λεύκανση;

Τα τόσο λευκά δόντια, συχνά εάν όχι όλες τις φορές είναι όψεις πορσελάνης!

Έχω στραβά δόντια μπορούν οι όψεις να με βοηθήσουν;

Εξαρτάται από το πόσο στραβά είναι τα δόντια σας και «πόσο θέλετε» να τα ισιώσετε. Μικροσυνωστισμοί και μικρές αποκλίσεις από το οδοντικό τόξο μπορούν να διορθωθούν με όψεις αλλά και με τα «διάφανα σιδεράκια». Παρ’ όλα αυτά τίποτα δεν μπορεί να απαντηθεί τόσο αυθαίρετα. Ένα διαγνωστικό ραντεβού μαζί μας θα σας λύσει κάθε απορία.

Μπορούν οι όψεις να μπουν χωρίς καθόλου τρόχισμα στα δόντια;

Ναι αν πρόκειται για περιστατικό στο οποίο θέλουμε να εξαλείψουμε τα κενά μεταξύ των δοντιών (αραιοδοντία) , εάν ο ασθενής έχει μικρά δόντια ( νανοδοντία) και θέλει να τα μεγαλώσει, εάν θέλει να αλλάξει το χρώμα των δοντιών.

Πόσες όψεις θα συνιστούσατε ως ελάχιστες για την αποκατάσταση του χαμόγελου μου;

Συνήθως όταν μιλάμε για όψεις πορσελάνης και χαμόγελο αναφερόμαστε στα πρόσθια δόντια της άνω γνάθου, γιατί αυτά τα δόντια φαίνονται κατά κύριο λόγο όταν μιλάμε ή χαμογελάμε. Συνήθως επεμβαίνουμε στα έξι πρόσθια αλλά αυτό πάντα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (π.χ. έκταση του χαμόγελου).

Μπορείτε να μου δείξετε φωτογραφίες πριν και μετά περιστατικών που έχετε ολοκληρώσει στο οδοντιατρείο σας;

Βεβαίως! Υπάρχουν φωτογραφίες από αρκετά περιστατικά, τις οποίες επιδεικνύω συχνά στους ασθενείς μου αφενός για να πάρουν μια γεύση από τη δουλειά μου και αφετέρου για να τους εξηγήσω καλύτερα κάποιες λεπτομέρειες. Βέβαια κανένα περιστατικό δεν είναι ίδιο με τα υπόλοιπα και άρα και τα τελικά αποτελέσματα.

Ποιά είναι η τιμή για τις όψεις πορσελάνης;

Η τιμή των όψεων πορσελάνης είναι σίγουρα μεγαλύτερη από αυτή των όψεων ρητίνης αλλά αντίστοιχα και η διαφορά στο αισθητικό αποτέλεσμα είναι ασύγκριτη! Προγραμματίζοντας ένα διαγνωστικό ραντεβού σας λύνουμε όλες σας τις απορίες!

Μπορούμε να σας χαρίσουμε ένα χαμόγελο αντάξιο των προσδοκιών σας, η καλύτερη λύση μπορεί να είναι οι όψεις πορσελάνης ή οι όψεις ρητίνης ή οι ολοκεραμικές θήκες ή τα εμφυτεύματα δοντιών ή συνδυασμός, για να μπορέσουμε να σας συμβουλέψουμε σωστά, επικοινωνήστε μαζί μας στο 2104522863 να κλείσουμε ένα διαγνωστικό ραντεβού στο οδοντιατρείο μας στον πειραιά, στο οποίο θα δούμε τι επιλογές υπάρχουν και πλήρη ανάλυση του κόστους, των τιμών και των τρόπων πληρωμής. Η διαδικασία αυτή ΔΕΝ μπορεί να γίνει τηλεφωνικά καθώς πρόκειται για μια συνολική αποκατάσταση.

Video για τις όψεις πορσελάνης και τις εφαρμογές τους απο την ADA

Sources/Πηγές:

  • http://www.ada.org/
  • http://www.dentistrytoday.com/aesthetics/2639-no-prep-veneers-a-realistic-option
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8620383
Οψεις δοντιων
Ωράριο Οδοντιατρείου
Αποφύγετε την αναμονή

Σεβόμαστε πάντα τον διαθέσιμο χρόνο του ασθενούς, που μας επιλέγει, γι’ αυτό φροντίζουμε να είμαστε συνεπείς στα ραντεβού μας, χωρίς καθυστερήσεις στο χώρο αναμονής!