Κακοσμία στόματος – Χαλίτωση

κακοσμια στοματος _χαλιτωση

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ? 

Έχετε δυσάρεστη αναπνοή; Η κακόσμια του στόματος και οι αίτιες που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή ή αλλιώς χαλίτωση, είναι πολλές. Πολλές φορές δηλώνουμε με ιδιαίτερη ευκολία ότι το στόμα μας είναι ο καθρέφτης του σώματός μας, χωρίς όμως να το έχουμε σκεφτεί πολύ….

Η αλήθεια είναι ότι πλήθος ασθενειών έχουν στοματικές εκδηλώσεις με κάποιες φυσικά να κάνουν την αρχική τους εμφάνιση από τη στοματική κοιλότητα.

Πολλές ασθένειες προκαλούν αιμορραγική διάθεση των ούλων και τη ταυτόχρονη διόγκωση τους, στοματικά έλκη, ξηροστομία και στοματίτιδα.  συμβάματα τα οποία συχνά προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή (ή αλλιώς χαλίτωση) και άρα δυσκολία στις κοινωνικές συναναστροφές τους.

Χαλιτωση_Κακοσμια στοματος_δυσαρεστη_αναπνοη_απο_χαλασμενα_δοντια

  1. Ο πιο συχνός λόγος ύπαρξης δυσάρεστης αναπνοής οφείλεται είτε στην ύπαρξη ουλίτιδας είτε περιοδοντίτιδας! Φυσικά ενισχύεται από την ελλιπή καθημερινή στοματική υγιεινή. Και οι δύο νόσοι μπορεί να οφείλονται σε διάφορους λόγους εξαρτώνται όμως άμεσα από τη στοματική υγιεινή. Συχνά συναντάμε ουλίτιδα/περιοδοντίτιδα σε άτομα με έντονες ορμονικές διακυμάνσεις (πχ προβλήματα θυρεοειδή, εγκυμοσύνη), σε άτομα που πάσχουν από βαριές αναιμίες, σε άτομα με εντερικές παθήσεις (πχ στη νόσο του crown  έχει παρατηρηθεί μεγάλη συσχέτιση με ταχέως εξελισσόμενη περιοδοντίτιδα και ελκώσεις στο στοματικό βλεννογόνο και άρα δυσάρεστη αναπνοή).
  2. Πολλοί ασθενείς θεωρούν ότι η δυσάρεστη αναπνοή οφείλεται σε κάποιο χαλασμένο δόντι. Στη πραγματικότητα όμως για να φτάσει να επηρεασθεί δυσάρεστα η αναπνοή μας  θα πρέπει ο αριθμός των χαλασμένων δοντιών να είναι σχεδόν διψήφιος!
  1. Η λιθίαση των αμυγδαλών ορίζεται ως ο σχηματισμός μαζών στο πίσω μέρος των αμυγδαλών μετά από συνεχόμενες αμυγδαλίτιδες. Επειδή αυτές οι μάζες απαρτίζονται από νεκρά κύτταρα, βλέννα και υπολείμματα τροφών η οσμή που προκαλούν είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη με αποτέλεσμα να προκαλούν και δυσάρεστη αναπνοή.
  1. Η ύπαρξη αρρύθμιστου διαβήτη (κυρίως ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη) έχει μια ιδιαίτερη «σχέση» με τη στοματική κοιλότητα και την αναπνοή. Όταν το σάκχαρο στο αίμα παραμένει σε υψηλό επίπεδο, διενεργείται μια αλληλουχία αντιδράσεων στον οργανισμό με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται κετόνες στο αίμα και έτσι συχνά να εμφανίζεται η διαβητική κετοξέωση. Τα κυριότερα συμπτώματα της διαβητικής κετοξέωσης είναι : α) φρουτώδης οσμή αναπνοής, β) ξηροστομία, γ) δυσκολία στην αναπνοή ή ταχύπνια, δ) κώμα. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η ξηροστομία και η έντονη ερυθρότητα του στοματικού βλενογόννου και της γλώσσας λόγω διαβήτη συχνά μπορούν να προκαλέσουν και δυσάρεστη αναπνοή, λόγω δημιουργίας αναερόβιων μικροβίων. Τέλος, κάτι επίσης σημαντικό που πρέπει να αναφερθεί είναι η αμφίδρομη σχέση του διαβήτη με την περιοδοντική νόσο. Ο σακχαρώδης διαβήτης δεν προκαλεί περιοδοντίτιδα αλλά όλες οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαβήτης ενεργεί ως τροποποιητικός παράγοντας στους περιοδοντικούς ιστούς και στη χλωρίδα του θυλάκου με αποτέλεσμα την ταχεία εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου.
  1. Η ξηροστομία από όπου και αν «προέρχεται» προκαλεί δυσάρεστη αναπνοή!!! Η ξηροστομία είναι ένα φαινόμενο το οποίο μπορεί να προκληθεί από πολλές ασθένειες ή δυσάρεστες καταστάσεις. Για παράδειγμα, όταν έχουμε κρυολόγημα και μπουκωμένη μύτη η στοματική αναπνοή είναι αναπόφευκτη (και ιδίως κατά τη διάρκεια της νυκτερινής κατάκλισης) με αποτέλεσμα ιδιαίτερα δυσάρεστης αναπνοής αφού η στοματική κοιλότητα κατακλύζεται από αναερόβια μικρόβια και και βλέννα από τη μύτη. Η ξηροστομία πολύ συχνά είναι κύριο εύρημα κάποιου αυτοάνοσου νοσήματος. Το σύνδρομο sjorgen εκτός από έντονη ξηροφθαλμία προκαλεί και έντονη ξηροστομία.
  1. Ασθενείς που πάσχουν από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα συχνά ταλαιπωρούνται από δύσοσμη αναπνοή. Η γονόρροια, η σύφιλη καθώς και το HIV έχουν έντονες στοματικές εκδηλώσεις (με αποτέλεσμα τη δύσοσμη αναπνοή) σχεδόν σε όλους τους ασθενείς από τα πρώτα κιόλας στάδια της νόσου. Οι ασθένειες αυτές χαρακτηρίζονται από στοματικά έλκη, ελκονεκρωτική ουλίτιδα, πετέχειες ή βλεννώδεις πλάκες.
  1. Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι επίσης μια ασθένεια που εκδηλώνεται και με στοματικές βλάβες όπως αυτόματη αιμορραγία ούλων, εξελκώσεις και στοματίτιδα με αποτέλεσμα να υπάρχει μια δυσάρεστη οσμή στη στοματική κοιλότητα που πολλοί ασθενείς την παρομοιάζουν με την μυρωδιά ψαριού.
  1. Δύσοσμη αναπνοή συναντάται και στην ηπατική ανεπάρκεια γνωστή ως ηπατική δυσοσμία. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πλεον η αναπνοή, μας θυμίζει οσμή μούχλας λόγω του αυξημένου διμεθυλοσουλφιδίου.
  1. Και τέλος στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση υπάρχει εντόπιση δυσάρεστης αναπνοής, η οποία χαρακτηρίζεται ως όξινη και συχνά θυμίζει την οσμή του έμετου.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι αντιμετώπισης της δυσάρεστης αναπνοής μα ο κυριότερος είναι η εύρεση του αιτίου και η άρση του και όχι η συγκάλυψή του!

Κληρονόμου Ιωάννα – Οδοντίατρος. Klironomou Ioanna,DDS – Dental Clinic in Piraeus

Καραΐσκου 138 κ Φιλελλήνων, Πειραιάς 1853

Κοινοποίηση:
Πρόσφατα Άρθρα
Ο χώρος μας
Υπηρεσίες

Είναι η εξειδικευμένη τεχνική, σχεδόν ανώδυνη, κατα την οποία χρησιμοποιούνται υλικά απολύτως βιοσυμβατά και ασφαλή για την δομή των δοντιών. Με την λεύκανση μπορούμε να απομακρύνουμε τους λεκέδες από τα δόντια μας και να πετύχουμε ένα ολόλευκο και λαμπερό χαμόγελο!

Επιλέγοντας τις όψεις ρητίνης μπορούμε να διορθώσουμε συγκεκριμένες «ατέλειες» γι’ αυτό όμως άλλωστε θεωρείτε και συντηρητική λύση η οποία σημειωτέον, σχεδόν πάντα, ολοκληρώνεται σε μια συνεδρία

Με τις όψεις πορσελάνης μπορούν να διορθωθούν τα ίδια προβλήματα που διορθώνονται και με τις όψεις ρητίνης μεγαλύτερης όμως βαρύτητας και δυσκολίας π.χ. μεγαλύτερα κενά.

Επιλέγοντας ολοκεραμικές θήκες είμαστε σίγουροι για την αισθητική του αποτελέσματος καθώς η διαφάνειά τους είναι όμοια με αυτή των φυσικών δοντιών.

Είναι ιδιαίτερα βοηθητικό και σημαντικό τα παιδιά να έχουν κάνει την πρώτη τους επίσκεψη στον οδοντίατρο μέχρι να γίνουν 6 περίπου ετών, προκειμένου να προσδιορισθεί η ύπαρξη ή όχι προβλήματος σύγκλεισης, καθώς και το χρονοδιάγραμμα αντιμετώπισής του.

Η ενδοδοντική θεραπεία είναι η θεραπεία, που γίνεται με ειδικά μικροεργαλεία στο εσωτερικό του δοντιού, όταν ο πολφός του δοντιού μολυνθεί ή νεκρωθεί με σκοπό την αποφυγή της εξαγωγής του δοντιού και τη διατήρησή του στο στόμα για πολλά χρόνια.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα τοποθετούνται μετά από συγκεκριμένη χειρουργική διαδικασία μόνιμα στις γνάθους. Αποτελούν μέθοδο αποκατάστασης χαμένων δοντιών αλλά και σταθεροποίησης κινητών εργασιών (επένθετη ολική οδοντοστοιχία).

Ο καθαρισμός περιλαμβάνει την υπερουλική απομάκρυνση της πλάκας ή πέτρας με ειδική συσκευή υπερήχων και όπου κριθεί απαραίτητο χρησιμοποιούνται και ειδικά εργαλεία χειρός . Αφού απομακρυνθεί όλη η “ορατή” πέτρα, οι επιφάνειες των δοντιών στιλβώνονται με ειδική πάστα .

Ένα μεγάλο ποσοστό ενηλίκων βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να παραδεχτεί ότι αισθάνεται μειονεκτικά ή ντρέπεται να χαμογελάσει επειδή τα δόντια του ειναι ιδιαίτερα στραβά. Νιώθουν ότι έχουν χάσει την ευκαιρία να ισιώσουν τα δόντια τους και να αποκτήσουν τελικά το τέλειο χαμόγελο , γιατί πλέον ειναι ενήλικες.