Στοματικό διάλυμα

stomatika dialimata diafores markes

Σήμερα και με αφορμή την παρακάτω ερώτηση που ακούω πολλές φορές στο οδοντιατρείο, θα μιλήσουμε για το Στοματικό διάλυμα και πληροφορίες που χρειαζετε να ξερετε πριν επιλέξετε.

‘’Αγαπητή Γιατρέ,

Συχνά κάνοντας βόλτα στο φαρμακείο βλέπω ράφια γεμάτα από διαφορετικά στοματικά διαλύματα κι αναρωτιέμαι, είναι πράγματι αποτελεσματικά;’’

 

Αγαπητοί αναγνώστες του blog,

Όταν αναρωτιέστε για το αν ένα στοματικό διάλυμα είναι όντως αποτελεσματικό, είναι σημαντικό να συλλογιστείτε τι πιστεύετε εσείς πως θα πετύχετε χρησιμοποιώντας το. Υπάρχει ένας  τεράστιος αριθμός από διαθέσιμα στοματικά διαλύματα. Υπό την ευρεία έννοια θα ήταν χρήσιμο να τα διαχωρίσουμε σε θεραπευτικά και καλλυντικά.

Οι στοματικές πλύσεις με καλλυντικά στοματικά διαλύματα προσδίδουν μία ευχάριστη γεύση ή ένα άρωμα μέντας, αλλά το αν είναι αποτελεσματικές ή όχι εξαρτάται από το αν ικανοποιούν εσάς. Οι επιδράσεις τους είναι παροδικές. Δεν συμβάλλουν στη βελτίωση της στοματικής υγιεινής. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν αξίζουν. Σίγουρα δεν υπάρχει κάτι κακό στο να φροντίζει κάποιος να καταπολεμά τη δυσάρεστη αναπνοή, αυτό δηλαδή που κάνουν τα συγκεκριμένα διαλύματα.

Τα θεραπευτικά στοματικά διαλύματα είναι εκείνα που κατά κάποιο τρόπο βελτιώνουν την στοματική υγιεινή.  Μπορεί να έχουν αντιβακτηριδιακή ή κατά της τερηδόνας δράση. Να είστε σίγουροι πως το να χρησιμοποιείτε το σωστό διάλυμα έχει θετική επίδραση στην υγεία των δοντιών σας.

Ας εξετάσουμε πρώτα τα στοματικά διαλύματα που δρουν κατά της τερηδόνας κι είναι διαθέσιμα για αγορά κυρίως στα φαρμακεία, σύντομα με τα νέα μέτρα και στα σούπερ μαρκετ. Σε γενικές γραμμές οι πλύσεις με αυτά παρέχουν 0,5% φθοριούχο νάτριο. Οι πλύσεις με φθοριούχο νάτριο βρίσκονται στην κορυφή της αποτελεσματικότητας των στοματικών διαλυμάτων. Διάφορες έρευνες και μελέτες έχουν δείξει πως οι πλύσεις με τέτοια διαλύματα σε συνδυασμό με μία καλή στοματική υγιεινή μειώνουν την πιθανότητα δημιουργίας κοιλωμάτων (κουφάλας) στο ελάχιστο. Λίγοι άνθρωποι δεν θα επωφελούνταν απ’αυτές τις πλύσεις.

Όσον αφορά τα αντιβακτηριδιακά στοματικά διαλύματα δεν χρειάζονται συνταγή και περιέχουν μία πηθώρα από ενεργά συστατικά όπως ψευδάργυρο, αιθέραια έλαια, μενθόλη κ.ά. Κάθε ένα από αυτά τα συστατικά βοηθά στη μείωση των βακτηρίων της οδοντικής πλάκας , άρα προστατεύει τα ούλα από φλεγμονές κι απομακρύνει την δυσάρεστη αναπνοή αρκεί φυσικά να συνδυάζεται με τακτικό βούρτσισμα των δοντιών και τη χρήση οδοντικού νήματος. Η χλωρεξιδίνη που εμπεριέχεται στα στοματικά διαλύματα, είναι το συστατικό που έχει χρησιμοποιηθεί και μελετηθεί περισσότερο. Αποτρέπει τα βακτήρια απ’το να κολλήσουν στα δόντια και να δημιουργηθεί πλάκα. Χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για πλύσεις μετά από κάποιο οδοντιατρικό χειρουργείο ή όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ελεγχθεί η πλάκα. Η χλωρεξιδίνη έχει την τάση να λεκιάζει τα δόντια κάποιων ανθρώπων αυτό όμως διορθώνεται εύκολα από τον οδοντίατρο, πρέπει όμως να χρησιμοποιείτε σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου όσο αφορά την διάρκεια χρήσης του καθώς μακροχρόνια χρήση χλωρεξιδίνης μπορεί να φέρει και ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Πιο πρόσφατα τα στοματικά διαλύματα χλωρεξιδίνης χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τα φθοριούχα διαλύματα για να μειώσουν τα μεγάλα επίπεδα τερηδόνας.

stomatika dialimata kai kali stomatiki igeia

Άλλες συχνές ερωτήσεις:

  • Μπορώ να χρησιμοποιώ στοματικό διάλυμα κατά την εγκυμοσύνη και κατά τον θηλασμό;

Καλλυντικό στοματικό διάλυμα χωρίς κάποιο ενεργό συστατικό και αλκοόλ ναι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, για όλες τις άλλες περιπτώσεις συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας, ο οποίος σε επικοινωνία με τον οδοντίατρο θα σας δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες

  • Έχω βγάλει άφθες στο στόμα, μπορεί το στοματικό διάλυμα να με βοηθήσει;

Θα σας προτείναμε κάποια γέλη που μπορείτε να αγοράσετε από το φαρμακείο για τις άφθες και όχι το κλασικό στοματικό διάλυμα που χρησιμοποιείτε καθημερινά ή ακόμα και περιστασιακά.

Συμπληρωματικά ΝΑΙ, αποκλειστικά ΟΧΙ!

  • Υπάρχουν παρενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν τα στοματικά διαλύματα;

Ναι, υπάρχουν παρενέργειες ανάλογα την κατηγορία του διαλύματος και μπορεί να είναι μερικές από τις ακόλουθες: αίσθημα καύσου στη γλώσσα, παροδική διαταραχή της γεύσης και ειδικά της αλμυρής γεύσης, ένα μη μόνιμο χρώματα της γλώσσας και ένα καφέ αποχρωματισμός των δοντιών , το τελευταίο σε περίπτωση χρήσης χλωρεξιδίνης. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξε διόγκωση των σιελογόνων αδένων ή ερεθισμό του δέρματος, ωστόσο, στην περίπτωση που εμφανίσουν διαφορετικές ανεπιθύμητες ενέργειες που οφείλονται στη χρήση του στοματικού διαλύματος τότε πρέπει να σταματήσετε άμεσα την χρήση του και να μιλήσετε με τον οδοντίατρό σας.

  • Υπάρχουν στοματικά διαλύματα κατάλληλα για παιδιά; Από ποια ηλικία συνίσταται η χρήση τους;

Ναι υπάρχουν, αλλά…πολλά αλλά!

  1. Μην αντικαταστήσετε το βούρτσισμα των δοντιών μόνο με μια πλύση των δοντιών στα παιδιά, αυτό είναι ένα πολύ συχνό λάθος που πρέπει να αποφεύγουν οι γονείς.
  2. Το στοματικό διάλυμα στα παιδιά χρησιμοποιείτε μόνο μετά από επίσκεψη και σύσταση του οδοντιάτρου & παιδοδοντιατρου για την αντιμετώπιση κάποιου προβλήματος.
  3. Οι ηλικίες που προτείνουν οι κατασκευαστές ξεκινούν από τα 3 ετών παιδιά, ΟΜΩΣ να πούμε ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μετα από ειδικές περιπτώσεις και φυσικά με την προϋπόθεση ότι το παιδί συνεργάζεται και ακολουθεί τις οδηγίες του γονέα και δεν καταπίνει ή κρατά το στοματικό διάλυμα στο στόμα για πολύ ώρα σας παιχνίδι ή και ακόμα δεν το φτύνει στο πρόσωπο των οικείων του.
  • Μπορώ να αντιμετωπίσω την κακοσμία του στόματος μόνο με τα στοματικά διαλύματα;

ΟΧΙ, η κακοσμία είναι δυστυχώς κάτι που δεν αντιμετωπίζετε μόνο με στοματικό διάλυμα καθώς αυτό δεν λύνει την αιτία του προβλήματος που μπορεί να είναι πάρα πολύ άλλοι παράγοντες με τον συχνότερο την παρουσία περιοδοντίτιδας.

Ελπίζω αυτά να σε βοήθησαν λίγο να καταλάβεις πως λειτουργούν όλα αυτά τα δελεαστικά χρωματιστά υγρά που αποκαλούνται στοματικά διαλύματα και συναντάς στο φαρμακείο σου. Ωστόσο η καλύτερη πηγή πληροφόρησης για το τι ταιριάζει σε σένα και το στόμα σου είναι ο ίδιος ο οδοντίατρός σου. Την επόμενη φορά που θα τον επισκεφθείς ρώτησέ τον αν θα βοηθούσε να χρησιμοποιείς ένα στοματικό διάλυμα για μια καλύτερη στοματική υγιεινή και πάντα σε συνάρτηση με την δική σου στοματική υγιεινή, δυστυχώς δεν υπάρχει ένα προϊόν που να κάνει για όλες τις περιπτώσεις.

Δήλωση προς καλοθελητές:

1.Στους ασθενείς μου συνιστώ ότι ταιριάζει στην κάθε περιπτωση

2.Στο ιατρείο μου χρησιμοποιώ κάποιο συγκεκριμένο, όπως και στο σπίτι μου, για τους δικούς μου λόγους, δεν υπάρχει λόγος να το διαφημίσω.

3.Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν καλά και κακά στοματικά διαλύματα, αλλά καλοί και κακοί σύμβουλοι για την στοματική υγεία σας.

Πηγές άρθρου /Sources:

Τέλος για όποιον έχει καλή γνώση αγγλικών μπορεί να δει και αυτό το άρθρο, νομίζω θα τον καλύψει πλήρως.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8037529/

Κληρονόμου Ιωάννα – Οδοντίατρος. Klironomou Ioanna,DDS – Dental Clinic in Piraeus

Καραΐσκου 138 κ Φιλελλήνων, Πειραιάς 18536.

+302104522863

klironomou.gr

Κοινοποίηση:
Πρόσφατα Άρθρα
Ο χώρος μας
Υπηρεσίες

Είναι η εξειδικευμένη τεχνική, σχεδόν ανώδυνη, κατα την οποία χρησιμοποιούνται υλικά απολύτως βιοσυμβατά και ασφαλή για την δομή των δοντιών. Με την λεύκανση μπορούμε να απομακρύνουμε τους λεκέδες από τα δόντια μας και να πετύχουμε ένα ολόλευκο και λαμπερό χαμόγελο!

Επιλέγοντας τις όψεις ρητίνης μπορούμε να διορθώσουμε συγκεκριμένες «ατέλειες» γι’ αυτό όμως άλλωστε θεωρείτε και συντηρητική λύση η οποία σημειωτέον, σχεδόν πάντα, ολοκληρώνεται σε μια συνεδρία

Με τις όψεις πορσελάνης μπορούν να διορθωθούν τα ίδια προβλήματα που διορθώνονται και με τις όψεις ρητίνης μεγαλύτερης όμως βαρύτητας και δυσκολίας π.χ. μεγαλύτερα κενά.

Επιλέγοντας ολοκεραμικές θήκες είμαστε σίγουροι για την αισθητική του αποτελέσματος καθώς η διαφάνειά τους είναι όμοια με αυτή των φυσικών δοντιών.

Είναι ιδιαίτερα βοηθητικό και σημαντικό τα παιδιά να έχουν κάνει την πρώτη τους επίσκεψη στον οδοντίατρο μέχρι να γίνουν 6 περίπου ετών, προκειμένου να προσδιορισθεί η ύπαρξη ή όχι προβλήματος σύγκλεισης, καθώς και το χρονοδιάγραμμα αντιμετώπισής του.

Η ενδοδοντική θεραπεία είναι η θεραπεία, που γίνεται με ειδικά μικροεργαλεία στο εσωτερικό του δοντιού, όταν ο πολφός του δοντιού μολυνθεί ή νεκρωθεί με σκοπό την αποφυγή της εξαγωγής του δοντιού και τη διατήρησή του στο στόμα για πολλά χρόνια.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα τοποθετούνται μετά από συγκεκριμένη χειρουργική διαδικασία μόνιμα στις γνάθους. Αποτελούν μέθοδο αποκατάστασης χαμένων δοντιών αλλά και σταθεροποίησης κινητών εργασιών (επένθετη ολική οδοντοστοιχία).

Ο καθαρισμός περιλαμβάνει την υπερουλική απομάκρυνση της πλάκας ή πέτρας με ειδική συσκευή υπερήχων και όπου κριθεί απαραίτητο χρησιμοποιούνται και ειδικά εργαλεία χειρός . Αφού απομακρυνθεί όλη η “ορατή” πέτρα, οι επιφάνειες των δοντιών στιλβώνονται με ειδική πάστα .

Ένα μεγάλο ποσοστό ενηλίκων βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να παραδεχτεί ότι αισθάνεται μειονεκτικά ή ντρέπεται να χαμογελάσει επειδή τα δόντια του ειναι ιδιαίτερα στραβά. Νιώθουν ότι έχουν χάσει την ευκαιρία να ισιώσουν τα δόντια τους και να αποκτήσουν τελικά το τέλειο χαμόγελο , γιατί πλέον ειναι ενήλικες.