Αποκατάσταση σπασμένου δοντιού

Πρόσφατα λάβαμε το παρακάτω mail για την Αποκατάσταση σπασμένου δοντιού:

Αγαπητή Δρ.Κληρονόμου,

Πρόσφατα έσπασα ένα δόντι σχεδόν μέχρι το ύψος του ούλου όταν δάγκωσα κάτι σκληρό. Φοβάμαι μήπως το χάσω. Μπορώ να το αποκαταστήσω και με τι κόστος; Τι να κάνω;

Αγαπητή Κατερίνα,
Σε παρακαλώ πήγαινε στον οδοντίατρό σου το συντομότερο δυνατό!

Η επιμήκυνση της μύλης είναι μία συνηθισμένη θεραπεία που χρησιμοποείται για μία υγιή δομή ανάμεσα σε δόντια και ούλα όταν κάποιο δόντι έχει σπάσει –Ολόκληρο, το μισό ή κομμάτι του – ή έχει σαπίσει κοντά στη γραμμή των ούλων.

Προκειμένου να μπορέσει ο οδοντίατρός σου να κάνει μία αποκατάσταση, ένα σφράγισμα ή να βάλει μία θήκη δοντιού, απαιτείται να υπάρχει επαρκές δόντι εκτεθειμένο από τη γραμμή των ούλων. Με λίγα λόγια, ο οδοντίατρος χρειάζεται ‘‘χώρο’’ για να μπορέσει να αποκαταστήσει ή να αντικαταστήσει το δόντι.

Η επιμήκυνση της μύλης –έτσι συνηθώς ξεκινάμε την αποκατάσταση ενός σπασμένου δοντιού – είναι μία χειρουργική διαδικασία που πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Τα δόντια και τα ούλα όπως και το οστό μουδιάζουν όπως ακριβώς γίνεται και με το σφράγισμα. Δημιουργούνται μικροσκοπικές τομές στο εσωτερικό των ούλων, στα μάγουλα και τη γλώσσα και ανοίγουν τα  ούλα ελαφρώς όπως ανοίγει το πτερύγιο ενός φακέλου. Απομακρύνεται ένα μικρό μέρος του οστού κι έτσι αρχίζει η αποκατάσταση. Έπειτα τα ούλα επανέρχονται στην αρχική τους θέση, καλύπτουν το οστό και οι πληγές κλείνουν. Η επούλωση είναι γρήγορη και  χωρίς προβλήματα. Σε κάποιες περιπτώσεις χορηγούνται ήπια αντι-φλεγμονώδη φάρμακα μετά την επέμβαση.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ο ασθενής δεν νιώθει καθόλου άβολα. Η πίεση από τα εργαλεία όπως και η δόνηση από τον τροχό είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη του τυπικού σφραγίσματος.

Η διάρκεια για την περαίωση της διαδικασίας εξαρτάται από των αριθμό των δοντιών που πρέπει να επιδιορθωθούν. Μία τυπική επιμήκυνση μύλης κρατάει περίπου 60 με 90 λεπτά. Η μετεγχειρητική δυσφορία είνα ελάχιστη και οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές δραστηριότητές τους, την αμέσως επόμενη μέρα, αποφεύγοντας όμως την έντονη άσκηση γιατί μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία.

Η επούλωση κρατάει από μια βδομάδα μέχρι 10 μέρες. Χρειάζονται περίπου 6 με 8 εβομάδες μέχρι την τελική αποκατάσταση των δοντιών καθώς οι τομές στα ούλα θα πρέπει να έχουν κλείσει εντελώς.

Υπάρχουν επίσης και κάποιοι περιορισμοί στο μέγεθος της επιμήκυνσης που εξαρτώνται από την ζημιά που έχουν υποστεί τα δόντια και από  διάφορους άλλους δομικούς λόγους.

Υπάρχουν κι άλλα είδη αποκατάστασης που ενδέχεται να συνδυαστούν με την επιμήκυνση μύλης. Προκειμένου να αποφευχθεί κάποια ζημιά στα παρακείμενα υγιή δόντια με την επιμήκυνση ίσως χρειαστεί αρχικά να επιδιορθωθεί το σπασμένο δόντι με κάποιον ορθοδοντικό τρόπο (όπως είναι η μετακίνηση του δοντιού). Αν απαιτηθεί κάποια ορθοδοντική διαδικασία ή απονεύρωση του δοντιού θα πρέπει να προηγηθεί της επιμήκυνσης.

Η επιμήκυνση μύλης μπορεί επίσης να χρησιμεύσει και στη διόρθωση του ‘‘ουλικού χαμογέλου’’, όπου τα δόντια δείχνουν μικρά καθώς καλύπτονται από τη γραμμή των ούλων. Μπορεί επίσης να φανεί χρήσιμη και σε δόντια που έχουν υποστεί υπερβολική φθορά. Όταν ένα σπασμένο ή κατεστραμμένο από τη τερηδόνα δόντι χρειαστεί επιμήκυνση μύλης, η μακροπρόθεσμη εικονα του εξαρτάται από την κατάστασή του. Η επιμήκυνση μύλης μπορεί να συνδυαστεί με την εφαρμογή όψεων πορσελάνης, ή θηκών δοντιων ή ακόμη και με σιδεράκια για ασθενείς με αποχρωματισμένα ή ραγισμένα δόντια. Όλο αυτό το διάστημα των 6-8 μηνών που αναφέραμε μπορούν να τοποθετηθούν προσωρινές θήκες καθαρά για αισθητικούς λόγους.

Η απόφαση για το αν θα έχεις όφελος από αυτή τη διαδικασία θα παρθεί από τον οδοντίατρό σου ή από κάποιον περιοδοντολόγο που είναι ειδικός στη διάγνωση και την χειρουργική θεραπεία των υποστηρικτικών δομών των δοντιών.

Τέλος να σου πώ για το κόστος ότι αυτό εξαρτάται από την έκταση της ζημίας, εάν είναι σε εμπρόσθιο δόντι όπου το αισθητικό κομμάτι είναι πολύ σημαντικό ή όχι και φυσικά με ποιον τρόπο από όλους τους παραπάνω θα επιλέξουμε για να αποκαταστήσουμε το δόντι, έτσι το κόστος μπορεί να είναι από 70 ευρώ μέχρι μερικές εκατοντάδες ευρώ.

Κληρονόμου Ιωάννα – Οδοντίατρος. Klironomou Ioanna,DDS – Dental Clinic in Piraeus

Καραΐσκου 138 κ Φιλελλήνων, Πειραιάς.

+302104522863

Sources /Πηγές άρθρου

https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/when-teeth-get-damaged

http://www.webmd.com/oral-health/guide/repairing-a-chipped-or-broken-tooth

Photo source:

http://www.deardoctor.com/